Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Γιατί πρέπει να αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας 

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Γιατί πρέπει να αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας 

Η ποινή που περιμένει τον δολοφόνο του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα συζήτησης.

Η δικαστική εξέλιξη του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος, για ποιες πράξεις θα του απαγγελθούν κατηγορίες, για ποιες θα καταδικασθεί και το κυριότερο πόσο χρόνο θα παραμείνει στη φυλακή.

Ασφαλώς και η βασική κατηγορία θα είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς βρασμό ψυχικής ορμής (αρθ. 299Π.Κ.), πλέον της κατηγορίας για ζωοκτονία.

Η υπόθεση θα δικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, το πιθανότερο επαρχιακής πόλεως της περιφέρειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο θα αποτελείται από τρεις δικαστές και τέσσερις ενόρκους και κατά έφεση από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο.

Η πρωτόδικη διαδικασία πρέπει να τελειώσει εντός 18 μηνών δηλαδή όσο είναι προσωρινά κρατούμενος, γιατί αλλιώς θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Σαφώς ο δράστης της φρικτής δολοφονίας, που ομολόγησε και μάλιστα με λεπτομέρειες, θα επικαλεστεί ότι τέλεσε την πράξη σε βρασμό ψυχικής ορμής.

Δηλαδή ότι ωθήθηκε σε αυτή εξαιτίας άλλων αιφνίδιων εξωτερικών περιστάσεων ιδιαίτερα  από τη στάση της συζύγου του.

Από τα μέχρι τώρα ωστόσο δεδομένα, δεν νομίζω ότι αυτό θα γίνει δεκτό από το δικαστήριο.

Επιπλέον, ο κατηγορούμενος θα ζητήσει να του αναγνωριστούν ελαφρυντικές περιστάσεις, που προβλέπονται  από το άρθρο 84 Π.Κ., δηλαδή ότι έζησε σύννομα ως το χρόνο που έγινε το έγκλημα και ότι ωθήθηκε στην πράξη του από ανάρμοστη συμπεριφορά της παθούσης  με την ελπίδα να καταδικασθεί αντί ισόβιας σε πρόσκαιρη κάθειρξη.

Σίγουρα, η αναγνώριση ή όχι  του ελαφρυντικού του σύννομου βίου θα προβληματίσει το Δικαστήριο. Κατά τα φαινόμενα έχει ζήσει μέχρι τώρα σύννομο βίο, ωστόσο το δεύτερο ελαφρυντικό δεν πρόκειται να του αναγνωρισθεί γιατί συνέχεται με την περίπτωση της ψυχικής ορμής.

Το έγκλημα ήταν τόσο ειδεχθές, που συγκλόνισε παρά πολύ την κοινή γνώμη, η δε μετέπειτα συμπεριφορά του, να προσπαθεί να το συγκαλύψει, ήταν τόσο εξοργιστική, ώστε δεν νομίζω να του αναγνωριστούν ελαφρυντικές περιστάσεις και θα του επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Και φτάνουμε στο δια ταύτα. Με τις ισχύουσες κατά τον χρόνο του εγκλήματος ποινικές διατάξεις βάσει των οποίων θα διεξαχθεί ολόκληρη η ποινική διαδικασία,  η ποινή της ισόβιας κάθειρξης που θα εκτιθεί σωρευτικά με την ποινή της ζωοκτονίας του σκύλου σημαίνει, ότι το ανώτατο που θα παραμείνει στη φυλακή είναι τα 25 χρόνια.

Αλλά μπορεί να αφεθεί  ελεύθερος υπό όρο και στα 16, εφόσον συντρέχουν κάποιες περιστάσεις που μπορεί να θεσμοθετηθούν εν τω μεταξύ.

Η εξαγγελθείσα αύξηση του κατωτάτου ορίου για απόλυση, που δεν έχει ακόμα θεσπισθεί δεν καταλαμβάνει την περίπτωση του.

Ο νέος Π.Κ. για λόγους επιεικώς θεωρητικούς, όπως και  ο ν. Παρασκευόπουλου διέλυσαν το ισχύον σύστημα ποινικής δικαιοσύνης σε πολλούς τομείς κυρίως όμως στην εκτέλεση των ποινών.

Ο δε νυν υπουργός Δικαιοσύνης, παρ' ότι είχαν επισημανθεί από πολλούς και με σοβαρά επιχειρήματα οι ατέλειες και οι ολέθριες από αυτές συνέπειες, όπως και ο τρόπος νομοθετικής αποκαταστάσεως τους, εντούτοις έδειξε ένα περίεργο δισταγμό να προχωρήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις.

Απλά εξάγγειλε ότι θα συσταθεί  ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που δεν γνωρίζω αν ακόμη έχει συσταθεί, για να μελετήσει το όλο ζήτημα. Δηλαδή παρέπεμψε το όλο ζήτημα στις ελληνικές καλένδες.

Με το νέο Π.Κ. καταργήθηκαν βασικές έννοιες του ποινικού δικαίου, όπως ο υπότροπος και καθ’ έξη εγκληματίας.

Επίσης, οι ποινές της ισόβιας κάθειρξης, όσες και αν αυτές είναι, εκτελούνται σωρευτικά και όχι αθροιστικά δηλαδή όλες μαζί μια φορά.

Επιπλέον, με νόμο οριζόντια και χωρίς δικαστική παρεμβολή απολύονται οι κατάδικοι από τη φυλακή με τη συμπλήρωση ορισμένου χρόνου.

Στην ίδια λογική κινούνται και άλλοι νεωτερισμοί που θα αποτελέσουν αντικείμενο άλλου άρθρου.

Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά αποτελεί μια ακόμη απόδειξη γιατί επίγει να αλλάξει επί τω αυστηρότερο ο Ποινικός Κώδικας.

Ο στόχος πρέπει να είναι ένας. Για όλα τα ειδεχθή εγκλήματα να επιτελείται, δια των δικαστικών αποφάσεων, ο σκοπός της ειδικής και γενικής πρόληψης της ποινής.

Αφενός να εμποδιστεί ο εγκληματίας από τη διάπραξη παρόμοιων εγκλημάτων και αφετέρου να σταλεί σαφές μήνυμα για τους επίδοξους μιμητές τους.

Δυστυχώς, σήμερα είμαστε για μια ακόμη φορά πίσω από τα γεγονότα.

*Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.