Δύο μοναστήρια στην Ηλεία γίνονται δομές φιλοξενίας προσφύγων

Δύο μοναστήρια στην Ηλεία γίνονται δομές φιλοξενίας προσφύγων

Μετά τα ξενοδοχεία και τους ξενώνες, μπαίνουν και μοναστήρια, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για τηνμεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Όπως αναφέρει το patrisnews.gr. σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ιερά Μονή Πορετσού, η Ιερά Μόνη Κάτω Δίβρης αλλά και η μαθητική εστία της Φιλοθέης αναμένεται να φιλοξενήσουν μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και ασυνόδευτα παιδιά με καταγωγή από τη Συρία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να γίνει η εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων στην Ιερά Μονή Πορετσού, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Τοπική Κοινότητα Αστρά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά γεωγραφικά ανήκει στον Νομό Αχαΐας. Στο συγκεκριμένο χώρο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι απαιτούμενες εργασίες, ενώ αναζητείται και το απαραίτητο προσωπικό για την επάνδρωση της δομής. Στην Ιερά Μονή, που δεν υπάρχει μοναστική κοινότητα, σύμφωνα με πληροφορίες του kalavrytanews.com,  θα φιλοξενηθούν, μονογονικές οικογένειες Συρίων προσφύγων, με μικρά παιδιά και όχι μετανάστες.

Σχολιάζοντας την κίνηση της Μητρόπολης Ηλείας να παραχωρήσει τους χώρους ενός ανενεργού μοναστηρίου για τη φιλοξενία προσφύγων ο Επισκόπος Ωλένης Αθανάσιος δήλωσε: «Η Εκκλησία του Χριστού είναι εκκλησία αγάπης και βοήθειας».

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 δήλωσε: «Ο Χριστός είπε αγάπα τον εχθρό όπως τον εαυτόν σου. Αν αυτοί είναι οι εχθροί μας θα τους ρίξουμε στο Αιγαίο να πνιγούν; Ασφαλώς όχι. Όπως ο Χριστός ήταν φυγάς από τα Ιεροσόλυμα στην Αίγυπτο έτσι συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους». «Η Εκκλησία δεν βλεπει αν κάποιος είναι πιστός ή όχι. Τον αντιμετωπίζει ως εικόνα του Θεού» συμπλήρωσε.

Ο κ. Αθανάσιος διευκρίνισε ότι το μοναστήρι που παραχωρείται ήταν ερειπωμένο. «Μέσα από κάποιο πρόγραμμα του ΕΟΤ το ανακαινίσαμε για να γίνει τουριστικός ξενώνας. Δεν ήταν εν ενεργεία μοναστήριο από το οποίο διώξαμε τους μοναχούς για να βάλουμε τους ξένους. Εμείς δώσαμε το κτήριο στην πολιτεία και εκείνη ανέλαβε να μείνουν 50-60 άνθρωποι, μονογονεϊκές οικογένειες».

Σύμφωνα με τον ίδιο »οι αντιδράσεις οφείλονται στο ότι δεν ξέρουν τι άνθρωποι είναι αυτοί. Επειδή στα νησιά κάνουν βιαιοπραγίες, αυτά είναι μια μερίδα ανθρώπων. Οι Σύροι είναι άνθρωποι καλλιεργημένοι. Είπαμε θα είναι μέσα στο μοναστήρι, θα τους παρακολουθούμε και αν συμβεί κάτι τότε θα υπάρξει αντίδραση».

Τέλος ο Επίσκοπος Ωλένης έστειλε το μήνυμα ότι «πρέπει να δείξουμε όλοι μας μια κατανόηση. Αυτοί οι άνθρωποι περνούν μια δύσκολη κατάσταση για διάφορους λόγους και εμείς πρέπει να τους διευκολύνουμε και να τους βοηθήσουμε. Είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι, άνθρωποι που έχουν την ανάγκη της δικής μας βοήθειας και στοργής».