Δύο Ισραηλινοί ένοχοι για τη δολοφονία Παλαιστινίου

Δύο Ισραηλινοί ένοχοι για τη δολοφονία Παλαιστινίου

Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ έκρινε σήμερα ενόχους δύο Ισραηλινούς για την απαγωγή παλαιστινίου εφήβου και την καύση του ενώ ήταν ζωντανός στην Ιερουσαλήμ, το 2014, ωστόσο ανέβαλε την ετυμηγορία του σε βάρος ενός τρίτου, του αρχηγού της ομάδας, εν αναμονή της έκδοσης ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, οι δύο ανήλικοι ομολόγησαν ότι απήγαγαν, ξυλοκόπησαν με ρόπαλα και έκαψαν τον Μοχάμαντ Αμπου Χντέιρ τον Ιούλιο του 2014 λέγοντας ότι ενήργησαν έτσι για να εκδικηθούν για τη δολοφονία τις προηγούμενες ημέρες τριών ισραηλινών νέων από μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι οι τρεις κατηγορούμενοι, ένας ενήλικος και δύο ανήλικοι, απήγαγαν και δολοφόνησαν τον Χντέιρ τον Ιούλιο του 2014. Όμως το δικαστήριο δεν απαγγέλλει ακόμη τις ποινές και αναφέρει ότι, στην περίπτωση του ενήλικου, η ιατρική πραγματογνωμοσύνη θα καθορίσει αν ο κατηγορούμενος αυτός είναι ή όχι ποινικά υπεύθυνος.

Οι δικαστές θα αποφανθούν στις 20 Δεκεμβρίου για το θέμα αυτό. Οι δικηγόροι του ενήλικου, του Γιόζεφ Χάιμ Μπεν Νταβίντ, που θεωρείται ο "εγκέφαλος" και ο βασικός εκτελεστής του εγκλήματος επικαλούνται την ψυχική του κατάσταση για να βεβαιώσουν ότι ο πελάτης τους δεν ευθύνεται ποινικά. Οι δικηγόροι προσκόμισαν έγγραφο για να υποστηρίξουν τα επιχειρήματά τους μόλις πριν από μερικές ημέρες, ανέφερε το δικαστήριο, κάτι που εξηγεί τη δραματική αυτή εξέλιξη της τελευταίας στιγμής.

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές στις 13 Ιανουαρίου, τουλάχιστον στην περίπτωση των δύο ανηλίκων.

Η άγρια δολοφονία του Παλαιστινίου και οι δολοφονίες των τριών Ισραηλινών πυροδότησαν ισραηλινο-παλαιστινιακή βία, η οποία κλιμακώθηκε με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2014.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ