DW: Το αφγανικό εξόριστο Κοινοβούλιο των γυναικών στην Αθήνα

DW: Το αφγανικό εξόριστο Κοινοβούλιο των γυναικών στην Αθήνα

Ως κέντρο για τις απάτριδες, πρώην πολιτικούς από την Καμπούλ περιγράφει την Αθήνα, άρθρο του περιοδικού DER SPIEGEL, το οποίο αναφέρεται σε δεκάδες γυναίκες με πολιτική δράση στο Αφγανιστάν, προτού καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το εκτενές άρθρο με τίτλο «Tο εξόριστο Κοινοβούλιο των γυναικών», αναφέρει ότι στο Κοινοβούλιο της Καμπούλ συμμετείχαν 69 γυναίκες ως βουλευτές ή γερουσιαστές, από τις οποίες, περίπου 25 ζουν σήμερα στην Αθήνα. Εννέα γυναίκες κρύβονται ακόμη στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το BBC. Άλλες έχουν βρει καταφύγιο στην Αλβανία ή την Τουρκία.

Στην Αθήνα, όπως σημειώνεται, οι γυναίκες μάλλον θα μείνουν για λίγους μήνες, μέχρι να πάρουν βίζα για τις ΗΠΑ, τον Καναδά ή τη Μ.Βρετανία. Μάλιστα το «εξόριστο Κοινοβούλιο των γυναικών» το οποίο έχουν ιδρύσει οι πρώην βουλευτίνες Σαγκούφα Νορζάι και Ναζίφα Μπεκ, συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα.

«Το γεγονός ότι συναντήθηκαν στην Αθήνα, μάλλον εκπλήσσει» γράφει η δημοσιογράφος του DER SPIEGEL και εξηγεί: «Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορά της απέναντι στους πρόσφυγες. Οι Αφγανές και οι Αφγανοί που προσπαθούν να φτάσουν στη χώρα με φουσκωτές λέμβους από την Τουρκία, δεν αποκλείεται να συρθούν και πάλι σε διεθνή ύδατα από την ελληνική ακτοφυλακή. Η κυβέρνηση δέχεται διεθνή κριτική γι αυτές τις επαναπροωθήσεις, που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Έδωσε ωστόσο τη συγκατάθεσή της για την υποδοχή των γυναικών. (…) Η ελληνική MKO Melissa Network είχε συντάξει μία λίστα 150 γυναικών με επιρροή (στο Αφγανιστάν) και τις βοήθησε να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι περισσότερες έφτασαν στην Αθήνα μαζί με τις οικογένειές τους, συνολικά έχουν έρθει περισσότερα από 800 άτομα».

Καταγγελίες για ξυλοδαρμό προσφύγων - μεταναστών

Το περιοδικό DER SPIEGEL επανέρχεται στις καταγγελίες της νεαρής Ιρανής Πάρβιν Α. για ξυλοδαρμούς προσφύγων και μεταναστών από συνοριοφύλακες στην Ελλάδα και υποστηρίζει ότι το θέμα πυροδοτεί πολιτικές αντιδράσεις στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την προστασία των συνόρων, πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» δηλώνει στο γερμανικό περιοδικό ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Έρικ Μάρκβαρντ και καλεί τη γερμανική κυβέρνηση «να δείξει ότι, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν αδιαφορεί».

Την υπόθεση σχολιάζει και ο Λαρς Καστελούτσι, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα μετανάστευσης. Μιλώντας στο DER SPIEGEL δηλώνει ότι «η κατάσταση που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα είναι ντροπιαστική για μία κοινότητα δικαίου» και προτείνει να ελέγχονται οι συνοριοφύλακες κατά τρόπο παρόμοιο «με τις αποστολές παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)».