ΔΟΜ: Σχεδόν 100.000 μετανάστες αφίχθησαν στην Υεμένη το 2017

ΔΟΜ: Σχεδόν 100.000 μετανάστες αφίχθησαν στην Υεμένη το 2017

Σχεδόν 100.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους από το Κέρας της Αφρικής, εγκατέλειψαν το 2017 τις χώρες τους για να προσφύγουν στην Υεμένη, παρά τον πόλεμο και την ανθρωπιστική κρίση που μαίνονται στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, γνωστοποίησε την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Περίπου 7.000 μετανάστες εισέρχονται κάθε μήνα στην Υεμένη και ο συνολικός αριθμός των αφίξεων το 2017 έφθασε τις σχεδόν 100.000, ανέφερε ο ΔΟΜ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι μετανάστες αυτοί, που διέφυγαν για να σωθούν από τη βία και την απόλυτη φτώχεια στο Κέρας της Αφρικής, κυρίως στη Σομαλία, στην Ερυθραία και στην Αιθιοπία, ελπίζουν να μπορέσουν να φθάσουν σε ευημερούσες αραβικές χώρες του Κόλπου και βρίσκονται στο απόλυτο έλεος των διακινητών, εξηγεί ο Οργανισμός.

Μόλις φθάσουν στην Υεμένη--όπου τα τελευταία τρία χρόνια του πολέμου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι--οι πιο τυχεροί από τους μετανάστες αυτούς βρίσκουν παράνομα δουλειές, αναφέρει ο ΔΟΜ.

Οι λιγότεροι τυχεροί υφίστανται κακομεταχείριση, σεξουαλική κακοποίηση και βία.

«Καθ'' οδόν κι αφού φθάσουν στην Υεμένη, πολυάριθμοι μετανάστες υποφέρουν στα χέρια των διακινητών και άλλων εγκληματιών, υφίστανται σωματικές και σεξουαλικές κακοποιήσεις, αυθαίρετες κρατήσεις για μακρές περιόδους, καταναγκαστική εργασία», κι αυτές οι ωμότητες εξακολουθούν μερικές φορές μέχρι θανάτου, υπογραμμίζει ο ΔΟΜ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) έδωσε τον περασμένο μήνα στη δημοσιότητα μια έκθεση στην οποία κατήγγειλε πως λειτουργοί της κυβέρνησης της Υεμένης έχουν «βασανίσει, βιάσει και εκτελέσει» μετανάστες και αιτούντες άσυλο στο κέντρο κράτησης μεταναστών Μπουρέικα, στην επαρχία Άντεν, στη νότια Υεμένη.

Οι μετανάστες που κρατούνται σε αυτό το κέντρο--που χρησιμοποιείται από την έναρξη του 2017--δεν λαμβάνουν καθεστώς προσφύγων και συχνά επαναπροωθούνται μαζικά, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε δική της έκθεση επίσης ανέφερε πως συγκέντρωσε καταγγελίες και μαρτυρίες για κακομεταχείριση και εξαναγκαστικές απελάσεις προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών από κρατικούς λειτουργούς της Υεμένης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ