ΔΟΜ: Μέσα σε 3 χρόνια επαναπατρίστηκαν σχεδόν 17.000 μετανάστες

ΔΟΜ: Μέσα σε 3 χρόνια επαναπατρίστηκαν σχεδόν 17.000 μετανάστες

Σχεδόν 17.000 άνθρωποι (16.954 για την ακρίβεια), υπήκοοι τρίτων χωρών, επέλεξαν να επιστρέψουν από την Ελλάδα στις χώρες καταγωγής τους τα τελευταία τρία χρόνια (από τον Ιούνιο του 2016 ως και τις 28 Αυγούστου 2019), σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), όπως ανακοινώθηκε κατά την εκδήλωση της ολοκλήρωσης του προγράμματος «Εφαρμογή των υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών, συμπεριλαμβανομένων μέτρων επανένταξης».

Οι επωφελούμενοι από το Πακιστάν (4.292) βρέθηκαν στην κορυφή των εθελουσίων επιστροφών, ανάμεσα σε σύνολο 83 εθνικοτήτων. Ακολουθούν το Ιράκ (4.187 άτομα), η Γεωργία (1.972), η Αλγερία (1.308) και το Αφγανιστάν (1.295). Οι 12.077 ήταν άνδρες, οι 2.817 γυναίκες και τα 2.120 παιδιά.

«Αντίστοιχα προγράμματα λειτουργούν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης, όμως το ελληνικό έχει αποδειχθεί το πιο αποτελεσματικό, όχι μόνο όσον αφορά τους αριθμούς, αλλά και τις πολλές διαφορετικές εθνικότητες που έχει εξυπηρετήσει», ανέφερε ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Τζιανλούκα Ρόκκο. Η επιτυχία του προγράμματος είναι τέτοια, προσέθεσε ο κ. Ρόκκο, ώστε ήδη είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν να ενταχθούν στο επόμενο πρόγραμμα.

«Οι διαδικασίες για το νέο πρόγραμμα έχουν προχωρήσει και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του σύντομα, δεν θα υπάρχουν κενά», ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ενώ τόνισε ότι οι εθελούσιες επιστροφές αποτελούν βασική προτεραιότητα του υπουργείου. Ο στόχος θα είναι 5.500 επιστροφές το χρόνο, σύνολο 16.500 άτομα στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ μέτρα επανένταξης θα διατεθούν σε 1.450 ανθρώπους το χρόνο, δηλαδή σε 4.350 άτομα στην τριετία. Παράλληλα, προβλέπεται να φιλοξενηθούν αιτούντες για εθελούσιες επιστροφές στη δομή της Αττικής 1.080 άτομα το χρόνο, δηλαδή 3.240 στα τρία χρόνια.

Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε, επίσης, ότι το πρόγραμμα «Ήλιος» θα αποτελέσει τη διάδοχη κατάσταση του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», το οποίο τελείωσε.

Πάνω από 2,2 δισ. ευρώ έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι και ο βασικός χρηματοδότης, από το 2015 μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα των εθελουσίων επιστροφών, εξήγησε ο Αναστάσης Φράγκος, από τη γενική διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τουλάχιστον το 20% των ανθρώπων, που επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, έλαβε υποστήριξη μέσω των μέτρων επανένταξης, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Τα μέτρα αφορούν οικονομικά επιδόματα, εκπαίδευση, ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων, εύρεση θέσεων εργασίας, προσωρινή διαμονή, ιατρική βοήθεια και άλλα.

Το πρόγραμμα εθελουσίων επιστροφών απευθύνεται σε άτομα, τα οποία επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες τους, όμως δε διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους, ή τα νομιμοποιητικά έγγραφά. Το γραφείο του ΔΟΜ στην Ελλάδα από το 2010 έχει βοηθήσει περισσότερους από 35.000 υπηκόους τρίτων χωρών να γυρίσουν στην πατρίδα τους «με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», υπογράμμισε ο Δανιήλ Εσδράς, τέως επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας. Παράλληλα, έχει στηρίξει πάνω από 3.500 επιστρέφοντες να πραγματοποιήσουν εξατομικευμένα σχέδια επανένταξης και να δημιουργήσουν συνθήκες βιωσιμότητας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ