Διπλασιάστηκε ο δείκτης θετικότητας σε 30 ημέρες- Μεγάλη διασπορά στους χώρους εργασίας

Διπλασιάστηκε ο δείκτης θετικότητας σε 30 ημέρες- Μεγάλη διασπορά στους χώρους εργασίας

Έκκληση στις εγκύους να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, ακόμα και μετά το πρώτο τρίμηνο, απεύθυνε η αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ενώ η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι διπλασιάστηκε  ο δείκτης θετικότητας σε έναν μήνα, από το 1,09 στο 1,96, τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 35.000 και πως παρατηρείται μεγάλη διασπορά του ιού στους χώρους εργασίας.

Αναλυτικότερα, η αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, σημείωσε ότι αρκετές εγκυμονούσες νοσηλεύονται διασωληνωμένες, «ακόμα και θανάτους εγκύων» ενώ στον απόηχο του νέου αρνητικού ρεκόρ, ανέφερε πως τις τελευταίες ημέρες έφυγαν από τη ζωή ασθενείς ηλικίας 39 και 27 ετών από τον ιό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ανά υγειονομική περιφέρεια στη χώρα η πλειονότητα των διασωληνωμένων να είναι ανεμβολίαστοι. Αναφερόμενη στη διάθεση κλινών, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει έλλειψη και δεν ισχύουν οι αναφορές για διασωληνωμένους ασθενείς σε ράντζα, ωστόσο προειδοποίησε πως «κανένα σύστημα, σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο».

Παράλληλα, υπογράμμισε την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ λέγοντας ότι «υπάρχουν άνθρωποι διασωληνωμένοι και σε μονάδες χειρουργείων» και ανέφερε πως  τον Σεπτέμβριο του 2019, η 1η ΥΠΕ είχε 156 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα έχει 374 εκ των οποίων οι 189 είναι COVID, με την πλειοψηφία αυτών να είναι κατειλημμένες.

Επίσης, σημείωσε ότι 

- Στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, 432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι.

- Στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι, και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι.

- Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε παρατηρείται σημαντική επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου, ο δείκτης θετικότητας διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις έναν μήνα, από το 1,09 στο 1,96, με τον κυλιόμενο αριθμό των τεστ να είναι σταθερός, τα ενεργά κρούσματα να φτάνουν τα 35.000 μέχρι στιγμής και ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.621 ανά ημέρα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, καθώς τις τελευταίες δυο εβδομάδες οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατά 60%.

Παρομοίως οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 35% τις δυο τελευταίες εβδομάδες, σημείωσε και τόνισε πως παρατηρείται αύξηση διασποράς στους εργασιακούς χώρους. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική, ιδιαίτερα στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με τον κυλιόμενο μέσο όρο εισαγωγών 7ημέρου να φτάνει στις 300 εισαγωγές την ημέρα με το 70% των νοσηλευομένων είναι άνω των 55 ετών.

Σημαντικές αυξητικές τάσεις σημειώνονται και σε άλλες περιοχές πλην της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα νησιά.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι δεν παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας και στους φοιτητές, ηλικίας 18-24 ετών, ενώ μόλις 8 τμήματα επί συνόλου πάνω από 80.000 παραμένουν κλειστά λόγω κρουσμάτων. Ωστόσο έχουμε αύξηση μετάδοσης μέσα σε εργασιακούς χώρους. Οι ηλικίες 35-55 ετών αποτελούν το 30% του συνόλου των κρουσμάτων.

Μίλησε για τήρηση των μέτρων προστασίας και αυξημένο testing στους ανεμβολίαστους, για την προστασία από την χορήγηση της τρίτης δόσης και απηύθυνε έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν.

Ερωτηθείς για τα αίτια της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, η Βάνα Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι διασωληνωμένοι, ο καιρός και η Μετάλλαξη Δέλτα.