Δίκη για επίθεση με βιτριόλι: Αναβολή 15 ημερών - «Απέδειξε πόσο ψυχρή και δειλή είναι» είπε η Ιωάννα

Δίκη για επίθεση με βιτριόλι: Αναβολή 15 ημερών - «Απέδειξε πόσο ψυχρή και δειλή είναι» είπε η Ιωάννα

Διακοπή για τις 30 Σεπτεμβρίου πήρε η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι κατά της Ιωάννα Παλιοσπύρου. Η διακοπή ορίσθηκε μετά από πρόταση του εισαγγελέα έδρας, Χαράλαμπου Μαστραντωνάκη, και το δικαστήριο την αποδέχθηκε αφού πρώτα ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα το θύμα για να δηλώσει τα στοιχεία της. 

Σημειώνεται πως ο κ. Μαστραντωνάκης ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία κυρίως για διαδικαστικούς λόγους και πιο συγκεκριμένα ώστε να γίνει αναδιάταξη της σειράς των μαρτύρων και πριν απ' όλους να εξεταστεί το θύμα, το οποίο στον κατάλογο ήταν πέμπτο στη σειρά. «Η υπόθεση αυτή λογικά θα διαρκέσει για να αποδειχθεί η αλήθεια που πρέπει από αυτήν τη διαδικασία να λάμψει. Να προτάξουμε σήμερα τις υπόλοιπες υποθέσεις ώστε το επόμενο διάστημα να μην έχουμε κάτι να μας εμποδίζει και να ασχοληθούμε με αυτήν την υπόθεση», είπε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Κατά την έξοδό της από το δικαστήριο η Ιωάννα Παλιοσπύρου, αναφερόμενη στην απουσία της κατηγορούμενης, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «η κατηγορούμενη προσπάθησε να με σκοτώσει. Για μια ακόμη φορά απέδειξε πόσο ψυχρή και δειλή είναι». 

Σημειώνεται πως το θύμα έφτασε στο δικαστήριο συνοδευόμενη από τους συνηγόρους της, λίγο πριν τις 9 το πρωί, για να παραστεί στη δίκη της γυναίκας που της επιτέθηκε με μεγάλη ποσότητα καυστικού υγρού τον Μάιο του 2020.

Με την είσοδο της Ιωάννας στο προαύλιο του Κακουργιοδικείου αρκετοί που βρισκόταν στον χώρο της φώναζαν «μπράβο» προσπαθώντας να την εμψυχώσουν. Η Ιωάννα φορούσε καπέλο και μάσκα και περπατούσε αργά, έχοντας δίπλα της τους συνηγόρους της Απόστολο Λύτρα και Νίκο Αλεξανδρή και την μητέρα της, δείχνοντας να μην ενοχλείται από την έντονη παρουσία των μέσων ενημέρωσης έξω από το κτίριο.

Μάλιστα, εντός της δικαστικής αίθουσας την πλησίασε ο δικηγόρος της κατηγορούμενης Σάκης Κεχαγιόγλου, ο οποίος της εξέφρασε τη συμπόνια του. Της είπε ακόμη να μην τον παρεξηγήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αφού θα κάνει απλώς τη δουλειά του. 

Η επιστολή της κατηγορουμένης

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, από το δικαστήριο διάστηκε γραπτή δήλωση της κατηγορουμένης, που προσκόμισε ο συνήγορος της, και αναφερόταν πως «θα παραβρεθεί στη συνέχεια της διαδικασίας», κάνοντας γνωστή την πρόθεσή της να παρευρεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο στη δικαστική αίθουσα.

Πιο αναλυτικά, στην εκφώνηση του ονόματός της, ο Σ. Κεχαγιόγλου, ανέφερε στο δικαστήριο ότι η εντολέας του είναι απούσα. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε τη γραπτή δήλωση της κατηγορουμένης από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται, στην οποία αναφερόταν: «Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνεχεία της διαδικασίας».

Στη συνέχεια, η Ιωάννα Παλιοσπύρου δήλωσε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη από την άδικη πράξη της κατηγορουμένης.

Η διαδικασία και οι νέοι μάρτυρες που θα κληθούν 

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναγνώστηκαν τα ονόματα και των 34 μαρτύρων κατηγορίας, ενώ η πολιτική αγωγή πρότεινε ακόμη πέντε μάρτυρες, κυρίως επιστήμονες. Η υπεράσπιση ανέφερε ότι σκοπεύει σε μεταγενέστερο στάδιο να προσκομίσει κι αυτή τον κατάλογο των μαρτύρων της. 

Στη σύνθεση κληρώθηκαν τέσσερις άνδρες ως λαϊκοί δικαστές και δύο γυναίκες προκειμένου να παρίστανται στη διαδικασία ως αναπληρωματικοί λαϊκοι δικαστές.

Στην αίθουσα τηρούνται αυστηρά τα μέτρα για τον κορονοϊό. Για τους δημοσιογράφους αποφασίστηκε να παρίστανται ανά τέσσερις και εκ περιτροπής.

«Υπάρχει διαφωνία στον νομικό χαρακτηρισμό»

«Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περαστικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία στον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπεράσπισης είναι ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπουμενης σωματικής βλάβης», ανέφερε ο Σ. Κεχαγιόγλου.

Πριν την έναρξη της διαδικασίας, ο Σ. Κεχαγιόγλου προσέγγισε την Ι. Παλιοσπύρου και εξέφρασε τη συμπόνια του, ζητώντας της να μην τον παρεξηγήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αφού θα κάνει απλώς τη δουλειά του. 

Το όριο του 18μηνου

Η δίκη της 37χρονης γυναίκας που τον Μάιο του 2020 επιτέθηκε με καυστικό υγρό στην Ιωάννα Παλιοσπύρου ξεκίνησε, με στόχο να ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς η κατηγορουμένη έχει ήδη συμπληρώσει 15 μήνες προσωρινής κράτησης, με το όριο του 18μήνου να μην επιτρέπει καθυστερήσεις για την ετυμηγορία των δικαστών.

Η εκδίκαση της υπόθεσης που συντάραξε την κοινή γνώμη προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον καθώς το θύμα έχει υποστεί σοβαρότατες βλάβες και έχοντας ξεπεράσει τον κίνδυνο ζωής, καλείται μετά από ήδη εννέα χειρουργεία να ζει υπό ειδικές συνθήκες και με σωρεία επεμβάσεων που έπονται.

Η ίδια σε πρόσφατες δηλώσεις της αναφέρθηκε στα λειτουργικά αλλά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει :«Έχω ένα πολύ μεγάλο ανελαστικό μόσχευμα που δεν μου επιτρέπει να κρατώ το κεφάλι όρθιο, ψηλά ή να στρίβω δεξιά. Και βέβαια στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και όσες αισθητικές επεμβάσεις χρειαστούν.

Μπορώ να βγω από το σπίτι υπό προϋποθέσεις αλλά η μάσκα περιορίζει πολύ τις κινήσεις μου πρέπει να αποφεύγω συνεχώς τον ήλιο και φυσικά η εικόνα μου τραβά συνεχώς τα βλέμματα του κόσμου» είπε, συμπληρώνοντας ωστόσο πως όσο και της είναι δύσκολο, θα βρεθεί στο δικαστήριο.

Ενδιαφέρον όμως για την υπόθεση έχουν και νομικοί καθώς οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν αν η κρίση των συναδέλφων τους, Ανακρίτριας, Εισαγγελέα και μελών του Συμβουλίου που παρέπεμψαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση την 37χρονη, είναι ορθή ή αν θα υιοθετήσουν τη θέση της δράστιδας ότι ανεξαρτήτως των βλαβών του θύματος, η πράξη της δεν στόχευε στην εξόντωση της Ιωάννας και επομένως πρέπει να αποδοθεί ευμενέστερος ποινικός χαρακτηρισμός για την επίθεση.


Σιωπή επί 11 μήνες

Η κατηγορουμένη, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2020 και απολογούμενη σιώπησε, αρνούμενη να δώσει στην Ανάκριση οποιαδήποτε απάντηση για όσα της καταλογίζονται από σωρεία συντριπτικών στοιχείων. Η σιωπή της 37χρονης τηρήθηκε επί 11 μήνες.

Η ίδια θέλησε να δώσει κάποιες εξηγήσεις στην Ανακρίτρια τον Απρίλιο του 2021, οπότε και σε συμπληρωματική απολογία της ομολόγησε πως επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα τονίζοντας πως η πρόθεση της δεν ήταν να την σκοτώσει.

Ζητώντας συγγνώμη η 37χρονη απέδωσε την αποτρόπαια πράξη της σε εμμονή που είχε με το θύμα για το οποίο πίστευε πως είχε εμπλοκή σε σοβαρό προσωπικό της πρόβλημα, το οποίο δεν προσδιόρισε στην Ανακρίτρια.

Η ομολογία της 37χρονης, φαίνεται να μην άλλαξε την άποψη των δικαστών που έκριναν την υπόθεση. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τον περασμένο Μάιο παρέπεμψε την δράστιδα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, υιοθετώντας απόλυτα την εισήγηση του Εισαγγελέα που έδωσε τη νομική του απάντηση στη θέση της κατηγορουμένης ότι πρέπει να δικαστεί για σωματική βλάβη:

«Ήθελε να την σκοτώσει» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλούμενος πολλά δεδομένα με κυρίαρχο την ποσότητα του υγρού που έριξε η κατηγορουμένη στην Ιωάννα.

Στο δικαστήριο αναμένεται να εξεταστούν μετά την ίδια την παθούσα, 30 με 40 μάρτυρες μεταξύ των οποίων και οι γιατροί που επί σειρά μηνών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ιωάννα.

Για τη δίκη έχει επιστρατευθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη ενώ εντός και εκτός της αίθουσας θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα.