Διεθνής Αμνηστία: Βομβαρδίζονται σχολικές εγκαταστάσεις από τις επιδρομές στην Υεμένη

Διεθνής Αμνηστία: Βομβαρδίζονται σχολικές εγκαταστάσεις από τις επιδρομές στην Υεμένη

Οι αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του συνασπισμού αραβικών κρατών υπό την Σαουδική Αραβία στην Υεμένη έχουν πλήξει σχολικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν ακόμη σε λειτουργία, διακόπτοντας την εκπαίδευση χιλιάδων παιδιών στην χώρα, ανέφερε σήμερα σε έκθεση της η Διεθνής Αμνηστία.

Πέντε σχολικά κτίρια επλήγησαν από βομβαρδισμούς στο χρονικό διάστημα μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 2015, που σκότωσαν πέντε άμαχους και τραυμάτισαν 14, ανάμεσα τους τέσσερα παιδιά, ενώ η διεθνής οργάνωση καλεί στη διεξαγωγή έρευνας για τις επιθέσεις, ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ελβετία, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι μαθητές δεν βρίσκονταν μέσα στα σχολεία κατά την πραγματοποίηση των επιθέσεων, υπογράμμισε η έκθεση.

"Ο σαουδαραβικός συνασπισμός έχει εξαπολύσει σειρά παράνομων αεροπορικών επιθέσεων ενάντια σε σχολικές εγκαταστάσεις, που χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς - και όχι για στρατιωτικούς - σκοπούς", δήλωσε η Λάμα Φακίχ, ανώτερη σύμβουλος κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας.

"Στην κορυφή της μαινόμενης οδυνηρής σύγκρουσης, οι νεαροί μαθητές των σχολείων της Υεμένης, αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες αναταραχές και αποδιοργάνωση της εκπαίδευσης τους", ανέφερε.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια παιδιά της Υεμένης – ποσοστό που αντιστοιχεί στο 34% του σχολικού πληθυσμού– έχουν διακόψει την σχολική τους εκπαίδευση από την έναρξη του πολέμου τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF. Σχεδόν τα μισά από τα 1.000 σχολεία που δεν λειτουργούν πλέον στην χώρα, χρησιμοποιούνται ως καταφύγια από οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί από τη βία.

Ένας εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει την έκθεση. Ο σαουδαραβικός συνασπισμός διαρκώς διατείνεται ότι δεν στοχοθετεί εγκαταστάσεις αμάχων στην Υεμένη και έχει κατηγορήσει τους σιίτες αντάρτες Χούτι, οι δυνάμεις των οποίων ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά, ότι χρησιμοποιούν κτίρια άμαχου πληθυσμού για να αποθηκεύσουν τον οπλισμό τους.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως δεν βρήκε αποδεικτικά στοιχεία στα σχολεία που ερεύνησε, που να υποδεικνύουν ότι αυτά χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς. Σημείωσε πως ένα σχολείο, ένα κολλέγιο επιστημών στα προάστια της πρωτεύουσας έχει βομβαρδιστεί τέσσερις φορές σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

"Αυτή τη στιγμή, ζούμε μέσα στον φόβο και τον τρόμο. Σήμερα είδα ένα αεροπλάνο και ήμουν πολύ φοβισμένη και τρομοκρατημένη", είπε στην έκθεση της οργάνωσης ένα 12χρονο κορίτσι, που παρακολουθούσε τα μαθήματα σε ένα σχολείο στην Χοντάϊντα, που καταστράφηκε από βομβαρδιστική επίθεση τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, περίπου 5.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες στην Υεμένη, ανάμεσα τους περισσότεροι από 2.600 άμαχοι, με τα 2/3 των απωλειών του άμαχου πληθυσμού να προήλθαν από αεροπορικές επιδρομές.

Ο συνασπισμός κυρίως αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επενέβη στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης στα τέλη του Μαρτίου, με στόχο να αποκαταστήσει στην εξουσία τον πρόεδρο που ανέτρεψαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, οι οποίοι θεωρείται πως πρόσκεινται στο Ιράν. Η ανθρωπιστική κρίση έχει επιδεινωθεί από τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει η σαουδαραβική συμμαχία σε λιμάνια της Υεμένης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ