Διεκόπη για τις 15 Δεκεμβρίου η δίκη της Siemens

Διεκόπη για τις 15 Δεκεμβρίου η δίκη της Siemens

Μοιάζει σαν παλιό ανέκδοτο: Ήταν 47 Έλληνες, 13 Γερμανοί και 1 Γάλλος και «έστησαν» την υπόθεση Siemens.

Τέτοιες -κωμικοτραγικές- διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της Siemens δεδομένων των συνθηκών κάτω από τις οποίες επιχειρήθηκε να ξεκινήσει.

Εν τέλει, η δίκη διεκόπη για τις 15 Δεκεμβρίου, κι αυτό γιατί η αίθουσα ήταν κατάμεστη, με τους κατηγορούμενους και τους δικηγόρους τους να είναι όρθιοι και τον πρόεδρο του δικαστηρίου να μην κάνει χρήση των μικροφώνων.

Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν τεράστια δικονομικά ζητήματα:

-Αμετάφραστα τα βασικά έγγραφα της δικογραφίας, όταν υπάρχουν 15 Γερμανοί (οι δυο έχουν αποβιώσει) κατηγορούμενοι και ένας Γάλλος.

-Δεν έχουν κληθεί νομίμως κατηγορούμενοι (Λυγινός) σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

-Απουσιάζουν βασικοί πρωταγωνιστές όπως οι Χριστοφοράκος (έχει στείλει δικηγόρο) και Καραβέλας που παραμένει άφαντος.

-Δεν υπάρχουν (μέχρι στιγμής) διερμηνείς της Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας. Μάλιστα ένας από αυτούς τους διερμηνείς έχει ζητήσει να διαγραφεί από τους καταλόγους του Πρωτοδικείου για μετάφραση!

-Απουσιάζουν τα πολιτικά πρόσωπα (μόνον ο Τσουκάτος είναι κατηγορούμενος για σηκώσει όλο το βάρος για μια ήσσονος σημασίας πλευρά της δικογραφίας σε σχέση με το εύρος της)

Από τους συνολικά 64 κατηγορούμενους ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εμφανίστηκαν τριάντα.

Ανάμεσα τους ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής. Οι ιδιώτες, χρηματιστές και επιχειρηματίες Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος,Βασίλειος Τυρογαλάς , Αλέξανδρος Λέτσας.

Στο εδώλιο κάθισε το τραπεζικό στέλεχος Ζαν Κλοντ Όσβαλντ ο οποίος είναι κρατούμενος για υπόθεση των εξοπλιστικών ενώ απών είναι ο άλλοτε υφιστάμενος του Φάνης Λυγινός.

Παρούσα , επίσης, ήταν η Μαρία Καραβέλα σύζυγος του καταζητούμενου πρώην στελέχους της Siemens , Χρήστου Καραβέλα ο οποίος δεν εκπροσωπείται καν στο δικαστήριο.

Κανένας από τους Γερμανούς που φέρονται αναμεμειγμένοι στην υπόθεση δεν κάθισε στο εδώλιο. Ωστόσο όλοι εκπροσωπούνται από Έλληνες δικηγόρους ενώ η πλειονότητα έχει διορίσει και Γερμανούς συνηγόρους υπεράσπισης. Για τρεις κατηγορούμενους δηλώθηκε ότι έχουν αποβιώσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως μάρτυρες είναι κορυφαία στελέχη του ΟΤΕ, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες (Κοντομηνάς, Λαυρεντιάδης) ο γνωστός από την υπόθεση με τις μίζες στα εξοπλιστικά Αντώνης Κάντας κλπ.

Διαβάστε ακόμα:

- Δεν μπορούν ούτε τη δίκη της Siemens να κάνουν...