ΔΕΗ: Μέρισμα σε κατοίκους της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης - Δράσεις για περιβάλλον, σχολεία, πολιτισμό

ΔΕΗ: Μέρισμα σε κατοίκους της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης - Δράσεις για περιβάλλον, σχολεία, πολιτισμό

Δυνατότητες στους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών να γίνουν «συνέταιροι» στη νέα εποχή της ΔΕΗ εξασφαλίζοντας υψηλές αποδόσεις παρέχει η επιχείρηση, σε συνέχεια των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που τρέχει όλο το τελευταίο διάστημα.

Η πιο πρόσφατη ενέργεια αφορά στην απόφαση μετοχοποίησης υπέρ των κατοίκων  του 5% της συνολικής αξίας των mega φωτοβολταϊκών πάρκων που δρομολογεί στα λιγνιτικά της πεδία ανά την Ελλάδα.

Ωφελημένοι θα είναι οι κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης οι οποίοι θα γίνουν ομολογιούχοι της ΔΕΗ με αποδόσεις που δύσκολα βρίσκει κανείς σήμερα, της τάξης του 6-7%.

Σε μία κίνηση που αποσκοπεί στο να δώσει ένα πρώτο «μέρισμα» στους κατοίκους όσων περιοχών δουν τα λιγνιτικά εργοστάσια, τα οποία αποτελούσαν για αυτούς πόρο ζωής, να «σβήνουν» η ΔΕΗ αποφάσισε πρόσφατα να τους κάνει partners.

Εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση τα δύο ομόλογα που πρόκειται να εκδώσει στα μερίδια των οποίων θα έχουν αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς οι κάτοικοι των δήμων απολιγνιτοποίησης. 

Το ένα θα λέγεται «Φωτοβολταϊκά Πάρκα ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας» και το άλλο «Φωτοβολταϊκά Πάρκα ΔΕΗ Μεγαλόπολης».

Αν και η αξία των έργων δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί με ακρίβεια, εντούτοις , στο σενάριο που η επιχείρηση κατασκευάσει φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία συνολικής ισχύος 2,5 GW, όπως και ο στόχος της, τότε προκύπτει μια αξία ύψους 1,75 δισ. ευρώ. Επομένως το 5% του ποσού αυτού που θα μετοχοποιηθεί αντιστοιχεί σε περίπου 88 εκατ. ευρώ. 

Τόση θα είναι και η αξία του ομολόγου που θα εκδώσει στην προκειμένη περίπτωση, το οποίο και θα «σπάσει» σε ανώνυμες ομολογίες των 1.000 ευρώ έκαστη.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα εκδώσει συνολικά μόνο στη Δυτική Μακεδονία 88.000 ομολογίες δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής να γίνουν συμμέτοχοι στα μεγάλα έργα ΑΠΕ που εκεί δρομολογεί. 

Η παραπάνω είναι η τελευταία ενέργεια της ΔΕΗ στο μέτωπο της Εταιρικής και Κοινωνικής ευθύνης, ωστόσο έχουν προηγηθεί το τελευταίο διάστημα σειρά αντίστοιχων κινήσεων τόσο για το περιβάλλον, όπως επίσης για την ανοικοδόμηση και κατασκευή σχολείων και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Προστασία περιβάλλοντος

Η ΔΕΗ συμμετείχε έμπρακτα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης ηλεκτροδοτώντας 4.500.000 νοικοκυριά για 24 ώρες, με ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, με τη δωρεάν διάθεση της υπηρεσίας GreenPass.

Στις 22 Απριλίου, η ΔΕΗ έδωσε μια μεγάλη ανάσα για τη Γη, μειώνοντας κατά 8.000 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε μία μόνο μέρα.

Τόσους όσους, δηλαδή, απορροφούν 368.663 ενήλικα δέντρα σε έναν ολόκληρο χρόνο. Παράλληλα συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις  δράσεις της για την προστασία, τη διατήρηση και την ενίσχυση του φυσικού πλούτου της χώρας και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Η εταιρεία συνέβαλε επίσης στην ανοικοδόμηση και ανακατασκευή σχολείων. Ανέλαβε μετά από συνεννόηση με τους δημάρχους Ελασσόνας και Τιρνάβου- την ανοικοδόμηση και ανακατασκευή 3 σχολικών μονάδων που υπέστησαν καταστροφικές ζημιές από τον σεισμό στη Θεσσαλία.

Η δράση της εισηγμένης περιλαμβάνει και ενέργειας ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η ΔΕΗ φέρνει στο φως έναν από τους πιο ιστορικούς χάρτες του Ελλαδικού χώρου τον «Γεωγραφικό Πίνακα της Ελλάδας» του Άνθιμου Γαζή (εκδ. 1810) συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία «Ψηφιακό Αρχείο 1821». Πρόκειται για το 9ο από τα 10 σωζόμενα αντίτυπα του χάρτη σε όλο τον κόσμο που αποτελεί μέρος και αποτελεί μέρος της συλλογής της ΔΕΗ.

Τέλος, η εταιρεία προάγει τη διαφάνεια. Ειδικότερα υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Διεθνή Διαφάνεια με σκοπό την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και εργαλείων που ενισχύουν την ακεραιότητα και προάγουν τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της εταιρικής πολιτικής κατά της διαφθοράς.