Δ. Παπαδημούλης: Η Κομισιόν δεν έχει λάβει υπόψη της το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά

Δ. Παπαδημούλης: Η Κομισιόν δεν έχει λάβει υπόψη της το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει υπόψη της το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ερώτησή του προς την Κομισιόν.

Ο κ. Παπαδημούλης ζητάει να πληροφορηθεί γιατί δεν ελήφθη υπόψη τον εν λόγω πόρισμα, ενώ θέτει το ζήτημα αύξησης της εργασιακής ανασφάλειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ρωτάει τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Κομισιόν για τη μείωση των εργασιακών ανισοτήτων μεταξύ κρατών μελών.

Στην ερώτηση του ο κ. Παπαδημούλης επισημαίνει:

«Σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (Μάρτιος 2017), το ρίσκο της εργασιακής ανασφάλειας (risk of precariousness), είναι μεγαλύτερο σε κράτη-μέλη της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία, λόγω της πολυετούς κρίσης.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, όλοι οι δείκτες που περιγράφουν την κατάσταση των εργαζομένων πλήρoυς απασχόλησης, από το 2010 έως το 2015, δείχνουν έντονα αρνητικές τάσεις. Η απόκλιση του δείκτη εργασιακής ασφάλειας, από τον μέσο όρο της ΕΕ, έχει αυξηθεί ραγδαία από το -0.15 (2010) στο -0.37 (2015) και ο δείκτης ικανοποίησης με βάση τον μισθό, έχει επιδεινωθεί από το -0.01 στο -0.2.

Με δεδομένο ότι οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, μετά και τα δημοσιονομικά προγράμματα από το 2010 έως το 2015, έχουν απελευθερωθεί με αρνητικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και συνολικά την αγορά εργασίας, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Τι μέτρα σχεδιάζει για να ενισχύσει τη σύγκλιση κρατών-μελών, όπως η Ελλάδα, στους δείκτες που αποτυπώνουν τον μέσο όρο της ΕΕ;

2. Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, το οποίο καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, δεν έχει ληφθεί υπόψη από την Κομισιόν;»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ