Δ. Μάρδας: Yπάρχει ενδιαφέρον ξένων να επενδύσουν στην Ελλάδα

Δ. Μάρδας: Yπάρχει ενδιαφέρον ξένων να επενδύσουν στην Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι τα δύσκολα για τη χώρα πέρασαν, έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την Ελλάδα, αλλά ανακόπτονται από τη γραφειοκρατία.

"Τα δύσκολα θεωρώ ότι πέρασαν. Έχοντας και την εμπειρία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θεωρώ ότι πέρασαν. Από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι πολύ πιο ομαλά, αρκεί να κάνουμε κάποιες κινήσεις γρήγορα και με μια σχετική πειθαρχία", είπε ο Δημήτρης Μάρδας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, στο περιθώριο εκδήλωσης για την οικονομική ιστορία της Ελλάδας που οργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς.

"Υπάρχει ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, το πρόβλημα το δικό μας είναι της γραφειοκρατίας και αυτό είναι που ζητάμε να λύσουμε το δυνατόν άμεσα και δουλεύουμε πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι", τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: "Έχουμε στήσει θεσμούς που διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία, αλλά υπάρχουν και θεσμοί του παρελθόντος που ανακόπτουν τις επενδύσεις. Έχω στο γραφείο μου μια επένδυση, η οποία άρχισε τη διαδικασία έγκρισης αδειοδότησης το 2006 και ακόμα και σήμερα δεν έχει τελειώσει. Και αυτή η επένδυση θα απασχολήσει 7.000 άτομα".

Σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης ο Εξωτερικών απάντησε: "Εδώ υπάρχει μια πλειοψηφία η οποία μπορεί να κυβερνήσει. Δεν συμβαίνει μόνο στη δική μας χώρα να υπάρχουν ισχνές πλειοψηφίες. Να θυμηθούμε ότι η περίοδος του κ. Μητσοτάκη ήταν μια περίοδος διετούς σχεδόν διακυβέρνησης με 151 βουλευτές".

Στην εκδήλωση που έγινε στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς παρουσιάστηκε το τρίτομο έργο για την οικονομική ιστορία της Ελλάδας τον 19ο και 20ο αιώνα, η οποία φτάνει μέχρι το 2008. Το έργο αυτό εκδόθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς με την επιμέλεια του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Θανάση Καλαφάτη και του αντιπρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου Ευάγγελου Πρόντζα, οι οποίοι μίλησαν για το εγχείρημα.

"Το έργο αυτό τα έχει όλα έως το 2008. Έχει, με πολύ αναλυτικό τρόπο, την οικονομική ιστορία του τόπου και ο καθένας μπορεί να βρει ότι θέλει. Πόσες φορές πτωχεύσαμε. Είναι πολύ χρήσιμο. Από αυτό βγαίνουν τα πολλά στραβά που κάναμε για να διδαχθούμε για τις επόμενες περιόδους", επισήμανε ο Δημήτρης Μάρδας. Στην ομιλία του ανέφερε ενδεικτικά ότι η εκκαθάριση της Λίμνης Κωπαΐδας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και ο παλιός εκκαθαριστής της ΛΑΡΚΟ εξακολουθεί να πληρώνεται ακόμα.

Στο ερώτημα της εκδήλωσης αν έχει θέση η οικονομική ιστορία στην οικονομική πρόβλεψη, ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, απάντησε αρνητικά. "Η γνώση της οικονομική ιστορίας δεν έχει καμιά χρησιμότητα για να κάνουμε οικονομικές προβλέψεις. Η οικονομική ιστορία μας βοηθάει να μάθουμε να σκεφτόμαστε", δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλάκης και πρότεινε να ενταχθεί στο σχολείο, ως υποχρεωτικό μάθημα, από το δημοτικό ακόμα.

Ο πρώην υπουργός έστρεψε τα πυρά του εναντίον "τσαρλατάνων", "προφητών", "συνωμοσιολόγων", "καλογήρων", όπως τους χαρακτήρισε, και άλλων σε βιβλία των οποίων στράφηκε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, μετά την εκδήλωση της κρίσης, παράλληλα με το ενδιαφέρον για τους κλασικούς συγγραφείς και την οικονομική ιστορία.

Παρατήρησε ότι η οικονομική ιστορία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αλλά είναι "ένα δύστροπο άλογο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή".

Την εκδήλωση άνοιξε ο αναπληρωτής καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και επιστημονικός σύμβουλος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Κώστας Καρτάλης, μίλησαν ακόμα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κυριάκος Πετρωτής και η Σοφία Λαζαρέτου από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ