Βουλή: Άκαρπη άλλη μια προσπάθεια για συγκρότηση ΕΣΡ

Βουλή: Άκαρπη άλλη μια προσπάθεια για συγκρότηση ΕΣΡ

«Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από κυβερνητικό στέλεχος ή την κυβέρνηση εν συνόλω προς οποιονδήποτε ούτε σε Έλληνα πόσο μάλλον σε Τούρκους», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα.

Η δήλωση του Ν. Βούτση έγινε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων, η οποία για μια ακόμη φορά απέτυχε να εκλέξει Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΡ, μετά και την δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει εάν δεν αλλάξει ο σχετικός νόμος.

Ενδεικτική, μάλιστα, των προθέσεων της κυβέρνησης ήταν η παραδοχή του Προέδρου της Βουλής ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μίλησε για συγχωνεύσεις καναλιών. «Είναι προφανές κανάλια που υπάρχουν σήμερα που δεν θα έχουν τη ειδησεογραφική άδεια. Αυτά μπορούν να γίνουν θεματικά», είπε ο κ Βούτσης, ενώ διευκρίνισε ότι «μπορούν να γίνουν συγχωνεύσεις»!

Μάλιστα, ο ίδιος προκειμένου να δείξει την ανάγκη για ρύθμιση του τοπίου, με παράλληλη μείωση των αδειών, σημείωσε με έμφαση: «Να ψάχνουν αν τα λεφτά θα είναι από trafficking, λαθρεμπόριο και του διαόλου τη μάνα; Δε λέω για τη δημόσια έργα. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να αποναρκοθετήσουμε το τοπίο».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας είχε ξεκαθαρίσει την πλήρη αντίθεσή του με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. «Υπάρχει δέσμια συνταγματική αρμοδιότητα του ΕΣΡ και δεν μπορούμε να την υπερβούμε», τόνισε και ζήτησε να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, όπως δηλαδή ήταν το καθεστώς πριν την σχετική νομοθετική παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά.

Στην ίδια (σχεδόν) γραμμή εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος. «Αν δεν επέμενε ο κ. Παππάς, ποιος θα έχανε αν αυτή η αρμοδιότητα του αριθμού έμενε στο ΕΣΡ αντί να περάσει στην πλειοψηφία; Όλα τα κόμματα θα έδειχναν κατανόηση. Τέσσερα κόμματα επιμένουν να σταματήσει αυτό. Γιατί επιμένετε;; Για να συνεχίσει ένας εκβιασμός; Γιατί θέλει η κυβέρνηση να παίζει αυτό το παιχνίδι; Δεν καταλαβαίνουμε αυτή την άρνηση γι' αυτό δεν θα συμφωνήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης τόνισε ο αριθμός των αδειών δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αποφασίζει το πολιτικό σύστημα. «Ούτε ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών ούτε οι αντικειμενικές αξίες είναι πολιτικά ζητήματα. Ποιος πολιτικός θα πάρει την ευθύνη; Εμείς μπορούμε να ορίσουμε μόνο τις προϋποθέσεις και το ΕΣΡ θα αποφασίζει», υπογράμμισε.

Για την ιστορία, ο Ν. Βούτσης έθεσε εκ νέου επί τάπητος τα 9 πρόσωπα που προτείνει για τη σύνθεση του ΕΣΡ ζητώντας ψηφοφορία.  Επί 21 παρόντων «ναι» ψήφισαν 12, «όχι» 7 μέλη της Διάσκεψης και δύο ήταν παρόντες.

«Γιατί δεν κάνετε ρύθμιση χρεών αν δεν είναι βιώσιμα τα κανάλια; Και ας κλείσουν μετά από μόνα τους αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν,», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

«Για θηριώδη παντοδυναμία του τηλεοπτικού συστήματος», μίλησε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και τόνισε ότι είναι θέμα ηθικής τάξης να μπουν κανόνες, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Αλέξανδρος Διαμάντης