Bloomberg: Η ελληνική οικονομία σε σημείο καμπής

Bloomberg: Η ελληνική οικονομία σε σημείο καμπής

Το ερώτημα αν οι τελευταίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα φέρουν τη ρύθμιση χρέους που είναι απαραίτητη για να πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία ή αν η περαιτέρω λιτότητα θα συντρίψει την οικονομία και θα στείλει την Ελλάδα σε αναζήτηση μίας ακόμη διάσωσης, θέτει σε σημερινό του άρθρο το Bloomberg.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο κάνει ειδική αναφορά στα πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία υποχώρησε στην ύφεση και κάνει τη σύνδεση με τη χθεσινή ψήφιση των νέων μέτρων, τα οποία σύμφωνα με το Bloomberg κινδυνεύουν να οξύνουν την κρίση καθώς η επίτευξη τόσο φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων ίσως πνίξει την οικονομία.

"Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, "καθώς βρίσκεται περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτό που βρισκόταν τρία χρόνια πριν και ενώ πολλές από τις αιτίες που δημιούργησαν αρνητική δυναμική από την αρχή της κρίσης είναι τώρα πιο αδύναμες, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα εισέλθει σε μια φάση βιώσιμης ανάπτυξης".

Το Bloomberg υποστηρίζει ότι εάν η Ελλάδα λάβει μια αρκετά σημαντική δέσμευση για ρύθμιση του χρέους από τους πιστωτές της ζώνης του ευρώ, αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να επιτρέψει την είσοδο επενδύσεων στην πραγματική οικονομία.

"Η συμφωνία με τους πιστωτές συνεπάγεται ορισμένα μέτρα ύφεσης, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια" δήλωσε στο Bloomberg ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank, "Αυτός ο αρνητικός αντίκτυπος θα αντισταθμιστεί από ένα καλύτερο οικονομικό κλίμα, τη συμμετοχή στο QE και τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους", προσθέτει ο ίδιος.

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τα δημοσιονομικά της πλεονάσματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι περίμενε η κυβέρνηση, υπογραμμίζει το Bloomberg. Ωστόσο σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Ηλίας Λεκκός, Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης της Τρ. Πειραιώς δεν είναι πεπεισμένος.

"Δεν υπάρχει προηγούμενο για μια χώρα που δεν εξάγει πετρέλαιο να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% συστηματικά για μια περίοδο πολλών ετών", ανέφερε. "Δεν μπορεί να επιτευχθεί, ή θα επιτευχθεί τίμημα μια τεράστια ύφεση".