Βενιζέλος: Σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικίες

Βενιζέλος: Σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικίες

Υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και προς τα κάτω ηλικιακά αλλά και σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως για παράδειγμα στην εστίαση, τους δικαστικούς λειτουργούς, τους εκπαιδευτικούς και τους αστυνομικούς, τάχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Ενδεχομένως όμως θα έπρεπε να γίνει ένας σχεδιασμός για σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βλέπετε ότι σε πάρα πολλές χώρες πλέον συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας και μην ξεχνάτε ότι τις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδίως αυτούς που δεν βγαίνουν από το σπίτι, τους φέρνουν σε επαφή με την πανδημία οι νεότεροι συγκάτοικοι, συγγενείς, οι οποίοι κυκλοφορούν και μετά πηγαίνουν στους γονείς τους, πηγαίνουν στους παππούδες και τις γιαγιάδες και υπάρχει αυτή η όσμωση.», ανέφερε χαρακτηριστικά, αιτιολογώντας τη θέση του για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Αναφερόμενος στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνταγματικότητας» με την απόφαση της κυβέρνησης, εξηγώντας ταυτόχρονα πως «όταν έχεις τέτοια οξύτατα προβλήματα, παγκόσμια προβλήματα δημόσιας υγείας, τότε υπάρχει επιτακτικό δημόσιο συμφέρον το οποίο εξειδικεύεται και από το Σύνταγμά μας και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από το Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και από όλο το σύστημα ρυθμίσεων του Διεθνούς Δικαίου που επιβάλλει τη λήψη, δικαιολογεί και από ένα σημείο και μετά επιβάλλει τη λήψη παρόμοιων μέτρων τα οποία σέβονται την Αρχή της αναλογικότητας».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «αναγκαίο» το μέτρο λέγοντας πως με αφορμή και την μετάλλαξη Όμικρον, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον άνω των 60 είναι αναγκαίο και πρόσφορο και, εν στενή εννοία, ανάλογο».

Τάχθηκε επίσης υπέρ της επιβολής αναλογικού προστίμου, λέγοντας ότι το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ το μήνα πρέπει να αφορά εισοδήματα έως 1.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο τυχόν πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει μια τέτοια απόφαση: «Όταν έχεις να κάνεις με τη δημόσια υγεία, με ζητήματα ζωής και θανάτου, με ζητήματα λειτουργίας του σκληρού πυρήνα του ΕΣΥ, είναι δυνατόν να σκέφτεσαι το πολιτικό κόστος; Έχεις υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στο Σύνταγμα και απέναντι στην κοινωνία να αναλάβεις το κόστος των αποφάσεων αυτών» είπε.

Εκτίμησε ότι πιο σημαντικοί από τα πρόστιμα, είναι οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους και συνεπώς εκεί πρέπει να δοθεί βάρος, παράλληλα με την επέκταση του εμβολιασμού. Επίσης, πρότεινε να γίνονται πιο πολλά τεστ στον πληθυσμό.

Ερωτηθείς γενικότερα για τα μέτρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι έχουν καθυστερήσει, αλλά και ότι δεν βλέπει να υπάρχει μία «οργανωμένη διεθνής πρωτοβουλία, ώστε να εμβολιασθεί και ο πληθυσμός των φτωχότερων χωρών».