Αρχαία χειρουργικά εργαλεία με ύποπτη προέλευση

Αρχαία χειρουργικά εργαλεία με ύποπτη προέλευση

«Τσάντα» (κιβώτιο) με χειρουργικά εργαλεία γιατρού που έχει περάσει από τους Σάιμς- Μιχαηλίδη, ανακάλυψε ο Ελληνας ερευνητής Χρήστος Τσιρογιάννης σε κατάλογο δημοπρασίας του οίκου Πιερ Μπερζέ στο Παρίσι. Ο δρ Τσιρογιάννης για μια ακόμα φορά, ενημέρωσε αρμοδίως την επικεφαλής της σχετικής υπηρεσίας της ΙΝΤΕΡΠΟΛ Φρανσουάζ Μπορτολότι πως στις 16 Μαΐου πρόκειται να δημοπρατηθεί αυτό το σπάνιο εύρημα που ανήκε σε Ρωμαίο γιατρό, με τιμή εκκίνησης τα 16- 18.000 ευρώ.

Στη σχετική επιστολή του ο Έλληνας αρχαιολόγος σημειώνει πως πρόκειται για το αντικείμενο με αριθμό 236 και στο ιστορικό προέλευσης το μόνο που αναφέρεται είναι ''Hishiguro Antiquities collection, Tokyo, 1992''.

Μετέχοντας στην ομάδα που  διερεύνησε τα αρχαία και τα αρχεία που κατασχέθηκαν στη Σχοινούσα, ο Χρ. Τσιρογιάννης, του οποίου πυρήνας του διδακτορικού στο Καίμπριτζ ήταν, ακριβώς, το αρχείο Σάιμς- Μιχαηλίδη, αναφέρει:

«Έχω εντοπίσει την ίδια ομάδα αντικειμένων σε φωτογραφία από το αρχείο Σάιμς- Μιχαηλίδη, αλλά απεικονίζεται σε αυτό σε πολύ χειρότερη κατάσταση, κατακερματισμένη, διαβρωμένη και πριν την αποκατάστασή της.  Είναι επιπλέον φανερό ότι τα ονόματα των Σάιμς και Μιχαηλίδη έχουν παραλειφθεί από την 'προέλευση' του καταλόγου, προφανώς για να αποφευχθεί η υποψία. Ως αρχαιολόγος, είμαι βέβαιος ότι οι Ρωμαίοι δεν κατάκτησαν την Ιαπωνία, οπότε κάτι διαφορετικό συνέβη σε αυτή την περίπτωση.»

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις - τόσο για τη χώρα προέλευσης όσο και για τη χώρα που θα μπορούσε να διεκδικήσει αυτή τη σπάνια αρχαιότητα, θα ήμουν ευγνώμων αν ειδοποιούσατε το γρηγορότερο τις γαλλικές αστυνομικές αρχές». Θα ενημερώσει και ο ίδιος, όπως λέει, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να ειδοποιηθούν και οι 28 χώρες που αποτελούσαν τμήματα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας κατά την αρχαιότητα.

Αγγελική Κώττη