Αντοχές δείχνει ο κορονοϊός - Κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών και τους εμβολιασμένους με υποκείμενα νοσήματα

Αντοχές δείχνει ο κορονοϊός - Κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών και τους εμβολιασμένους με υποκείμενα νοσήματα

Αντοχές δείχνει να έχει ο κορονοϊός καθώς η πανδημία βαδίζει προς την τελική αποκλιμάκωση, με την covid 19 να εξακολουθεί να απειλεί τους ηλικιωμένους, όπως προειδοποιεί ο καθηγητής πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παρότι η επιστημονική κοινότητα είχε προβλέψει εδώ και καιρό ότι τελικώς η Όμικρον- η μετάλλαξη που είναι πολύ μεταδοτική αλλά λιγότερο λοιμογόνος - θα οδηγήσει την πανδημία στο τέλος της, ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρότατο κίνδυνο για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών ο ιός θα παραμείνει αλλά πλέον  θα συμβιώνει μαζί μας με τη μορφή της ενδημικής νόσου και δεν θα απειλεί με δυσβάσταχτη νοσηρότητα και θνητότητα τα εθνικά συστήματα υγείας κάθε λαού.

Κάπως έτσι τελειώνουν όλες οι πανδημίες και κάνουν τον κύκλο τους όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, -αν δεν εμφανιστεί κάποια άλλη μετάλλαξη να αλλάξει τα δεδομένα. Μέχρι στιγμής, πάντως οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή να εμφανιστεί μια νέα απειλητική μετάλλαξη  δεν είναι υψηλές και προχωράμε με αισιοδοξία προς ένα εξαιρετικό Πάσχα και ένα ακόμα καλύτερο καλοκαίρι με τους θανάτους να παρουσιάζουν επιτέλους κι αυτοί πτώση στην επικράτεια.  Ο σκληρότερος δείκτης της πανδημίας, οι νεκροί από κορονοϊό καταγράφουν μείωση της τάξεως του 40%, υποχωρώντας κοντά στους 50 ημερησίως, με την υποχώρησή τους σε μικρότερους αριθμούς να είναι μια αργή και βασανιστική διαδικασία.

Βέβαια τα νοσοκομεία δεν είναι ακόμα άδεια και το κύμα της Όμικρον δοκίμασε τις αντοχές -εκτός των ΜΕΘ -και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που στη χώρα μας αντιμετωπίζει προβλήματα εδώ και δεκαετίες τα οποία συσσωρεύονται και διαιωνίζονται. Οι άνθρωποι που κολλούν κορονοϊό με τη μετάλλαξη Όμικρον  απευθύνονται σε ένα γιατρό  να ζητήσουν συμβουλή καθώς οι περισσότεροι νοσούν ήπια, οπότε στο σαρωτικό κύμα της Όμικρον η μεγαλύτερη πίεση ασκήθηκε στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, με την πανδημία να μας διδάσκει λίγο πριν την εκπνοή της την ανάγκη ύπαρξης ενός στέρεου οικοδομήματος πρωτοβάθμιων Δομών Υγείας.

Το ότι το Σύστημα Υγείας άντεξε χωρίς μεγάλα προβλήματα στο σφυροκόπημα της Όμικρον έχει μεγάλη σχέση και με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού που καταφέραμε να χτίσουμε, αλλά και με την διευρυμένη ανοσοποίηση του πληθυσμού που καταγράφηκε μέσω της νόσησης, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί αυτή η ανοσία, όπως εκτιμά ο καθηγητής. Όπως δείχνουν μελέτες από Σκανδιναβικές χώρες, το ήμισυ του πληθυσμού ολόκληρων πόλεων έχει κολλήσει τον ιό -κατά το κύμα του στελέχους Όμικρον-οπότε η ανοσοποίηση μέσω της νόσησης δεν πρέπει να υποτιμάται ως παράγοντας προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, στη δεδομένη συγκυρία υπάρχουν πολλές κλίνες κενές στα νοσοκομεία, υπάρχουν όμως και αρκετοί  ασθενείς  που νοσηλεύεται ακόμα σε απλές κλίνες Covid και σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) με τον καθηγητή να εξηγεί πως οι νοσηλευόμενοι πλέον είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι παππούδες και γιαγιάδες οι οποίοι «δίνουν» τις βαριές νοσηλείες, με τις πολλές επιπλοκές.

«Στην Ελλάδα ένα ποσοστό 12% των ανθρώπων άνω των 80 ετών δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί και στις ηλικίες από 60 ετών έως 80 ετών υπάρχει άλλο ένα περίπου 7%-8% των ηλικιωμένων που δεν έχουν εμβολιαστεί όποτε συνολικά έχουμε περίπου 300.000 ηλικιωμένους ανθρώπους που τροφοδοτούν τα νοσοκομεία με βαριές νοσηλείες» εξηγεί ο καθηγητής Κ. Γουργουλιάνης διευκρινίζοντας πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι συνήθως κολλούν τη λοίμωξη covid 19 από τα παιδιά τους και από τα εγγόνια τους τα οποία κυκλοφορούν έξω. Ο μεγάλος μεταδότης  της Όμικρον είναι τα μπαρ και τα κλαμπ εκεί που ο κόσμος βρίσκεται ο ένας πολύ κοντά στον άλλον, όλοι  μιλούν  δυνατά, χορεύουν και δεν φορούν μάσκα. Σε ένα μπαρ μπορεί και κάποιοι πελάτες να μπερδέψουν ακόμα και τα ποτήρια τους, καθώς διασκεδάζουν και να πιει ο ένας από το ποτό του άλλου.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Κ. Γουργουλιάνης  με κίνδυνο να γίνει δυσάρεστος στη νεολαία επισημαίνει πως καλό θα ήτανε αν έχουμε ηλικιωμένους ανθρώπους στον κύκλο μας -ευπαθείς ανεμβολίαστους ή εμβολιασμένους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα- να φοράμε μάσκα όταν διασκεδάζουμε σε μπαρ και κλαμπ. Και οι εμβολιασμένοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια, και τα ογκολογικά νοσήματα καταλήγουν στις ΜΕΘ. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε γιατί όσο και να εμβολιαστούν τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες ο οργανισμός τους δεν θα παράξει ικανοποιητικό τίτλο αντισωμάτων, άρα θα μείνουν αθωράκιστοι.

Επίσης όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες καλό είναι να συνεχίσουν να φορούν μάσκα όταν κυκλοφορούν έξω και βρίσκονται  σε μέρη όπου υπάρχει αρκετή κίνηση πεζών, γιατί η μάσκα στις δύσκολες φάσεις της πανδημίας απέδειξε και με το παραπάνω την αξία της. Μπορεί να καταργήθηκε η υποχρέωση να φοράμε μάσκα έξω αλλά τα άτομα με υψηλή ευπάθεια είναι καλό να την χρησιμοποιούν όποτε κρίνουν ότι χρειάζεται, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Σε ό,τι αφορά τον μαθητικό πληθυσμό, εκεί όπου τα κρούσματα παραμένουν πολλά, αλλά τα παιδιά στην συντριπτική τους πλειονότητα νοσούν πολύ ήπια, είναι πιθανό να μειωθεί το μαζικό testing, και να γίνει πιο στοχευμένα σε ανθρώπους με συμπτώματα, όπως προβλέπει ο κ. Γουργουλιάνης. Άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια πρόγευση από την διαδρομή αποκλιμάκωσης των μέτρων προστασίας που θα υιοθετηθεί στην σχολική κοινότητα, λέγοντας σε μαθητές σχολείου της Σύρου προ ολίγων ημερών ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει και η χρήση της μάσκας, στις σχολικές αίθουσες.