Ανοίγουν από τις 10 Ιουνίου όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για τους 25-29 ετών
Επιχείρηση «Ελευθερία»

Ανοίγουν από τις 10 Ιουνίου όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για τους 25-29 ετών

Δυνατότητα να εμβολιάζονται με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια θα έχουν από τις 10 Ιουνίου και τα άτομα ηλικίας 25-29 ετών. Η ομάδα αυτή εμβολιάζεται σήμερα μόνο με το σκεύασμα της Jonshon & Jonshon, αλλά από την Πέμπτη τα διαθέσιμα ραντεβού θα αφορούν και εμβόλια των Pfizer και Moderna, όπως έγινε γνωστό κατά την σημερινή ενημέρωση του υπ. Υγείας.

Τα στοιχεία που δόθηκαν από τον ΓΓ του υπ. Υγείας Μ. Θεμιστοκλεόυς και την πρόεδρο της Επ. Εμβολιασμών Μ.Θεοδωρίδου, δείχνουν ότι η πληρότητα των ραντεβού στην Αττική κινείται στο 100%, γεγονός που συνηγορεί υπέρ του αισιόδοξου σεναρίου ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά και μέσα στον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα περίπου 50% του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, ο κ Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι παρατηρείται πίεση στα ραντεβού για εμβολιασμό, με την Αττική να έχει 100% κλεισμένα ραντεβού στα εμβόλια των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι στις περισσότερες περιοχές εξελίσσεται πολύ καλά, ενώ τόνισε πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει σήμερα 80.000 εμβολιασμοί, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος της ημέρας να ξεπεράσουν τους 105.000. Παράλληλα, σπάσαμε το φράγμα των 4 εκατ. εμβολιασμένων με μια δόση, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν φτάσει τα 2,3 εκατ. 

Αναλυτικά, η εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα

  • 70%, στην ηλικιακή ομάδα 85 και άνω
  • 68% στην κατηγορία 80-84 ετών
  • 79%, στην κατηγορία 75-79 ετών
  • 73% στην ομάδα 70-74 ετών
  • 72% στην ομάδα 65-69 ετών
  • 66% στην ομάδα 60-64 ετών
  • 58% στην ομάδα 55-59 ετών
  • 50% στην ομάδα 50-54 ετών
  • 39% στην ομάδα 45-49 ετών
  • 33% στην ομάδα 40-44 ετών
  • 25% στην ομάδα 35-39 ετών
  • 21% στην ομάδα 30-34 ετών

Αναφορικά με την «Γαλάζια Ελευθερία», στα νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων κατά μέσο όρο το 61% έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση και το 54% έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους.

Αναφερόμενος στα προνόμια όσων εμβολιάζονται και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει» και όταν θα υπάρξει πλήρης επάρκεια εμβολίων θα ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Ο ίδιος τόνισε ότι με το πράσινο πιστοποιητικό μπορούν κάποιοι να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες όταν έχουν πλήρως εμβολιαστεί χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τεστ.

Μ. Θεοδωρίδου: Το 90% όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι βρισκόμαστε ήδη στον 6ο μήνα του προγράμματος εμβολιασμού και τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τα οφέλη του. Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερα από 90% των περιστατικών που εισάγονται με covid στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι.

Η ίδια παρατήρησε ότι υπάρχει κάποια απροθυμία των ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν. Όπως τόνισε, όλα τα εμβόλια προστατεύουν κάποιον από το να μην νοσηλευτεί με βαριά νόσο ή να καταλήξει σε ΜΕΘ. Το γεγονός, όμως αυτό, έχει παραγκωνιστεί από επιφυλάξεις και φόβους.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για την μετάθεση την προφύλαξης στους άλλους» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι «όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης να πείσουμε κάποιον που δεν δέχεται να εμβολιαστεί».

Ως προς τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι υπάρχουν σχετικές αποφάσεις σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών. Στη χώρα μας για όλα τα εμβόλια η Επιτροπή καταλήγει να τα συμπεριλάβει ή όχι μετά από επεξεργασία όλων των δεδομένων. Κατά τον ίδιο τρόπο η Επιτροπή θα μελετήσει τα θέματα.

Συγκεκριμένα τόνισε πως ο εμβολιασμός των παιδιών θα κριθεί μετά την επεξεργασία μια σειράς παραγόντων, οι οποίοι είναι: ο ρόλος των παιδιών στη διασπορά της COVID-19, η νοσηρότητα, η θνητότητα, η ασφάλεια των εμβολίων.

«Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι ο ενδεχόμενος μελλοντικά εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν θα γίνει παράγοντας διακρίσεων στην εκπαίδευση» τόνισε.

Για τις έγκυες η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι γνώσεις για τον κίνδυνο από covid αυξάνουν και έχουν δείξει ότι η νόσος της μητέρας προκαλεί συχνά βλάβες στον πλακούντα, γεγονός που ενισχύσει τη σύσταση για εμβολιασμό. Δεν έχει διαπιστωθεί μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο, ούτε αυξημένος κίνδυνος συγγενών ανωμαλιών.