Ανοίγει η πλατφόρμα αύριο για τη χορήγηση των αντιϊικών φαρμάκων
Μίνα Γκάγκα

Ανοίγει η πλατφόρμα αύριο για τη χορήγηση των αντιϊικών φαρμάκων

Την ενεργοποίηση από την Παρασκευή της πλατφόρμας για την χορήγηση με συνταγογράφηση και μέσω νοσοκομείων των αντιϊικών φαρμάκων σε ασθενείς με Covid που εκπληρώνουν τα ίδια κριτήρια με όσους λαμβάνουν τα μονοκλωνικά, ανακοίνωσε σήμερα η Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ».

Παράλληλα επεσήμανε πως δεν έχει δοθεί άδεια και ο ασθενής θα υπογράφει αύριο όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Οι γιατροί θα συνταγογραφούν στις ίδιες ομάδες ασθενών και η έγκριση θα δίνεται από την επιτροπή που έλεγχε και τις αιτήσεις χορήγησης των μονοκλωνικών, πρόσθεσε. Οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα καταχωρούν την 7η μέρα της χορήγησης και την 28η μέρα την πορεία της νόσου.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει κλείσει και οι 2.000 δόσεις έχουν δοθεί σε ασθενείς. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη στις 2 Ιανουαρίου, μέχρι τις 12 του μηνός θα έχουν έρθει στη χώρα μας 5.000 χάπια Lagevrio (μολνουπιραβίρη) κατά της Covid-19, τα οποία αναπτύχθηκαν από τη Merck Sharp & Dohme σε συνεργασία με τη Ridgeback Biotherapeutics.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε ο EMA το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενηλίκων με κορονοϊό, που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. Δεν εγκρίνεται για χρήση σε ασθενείς κάτω των 18 ετών, επειδή η μολνοπιραβίρη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη οστών και χόνδρων.

Το φάρμακο θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση της νόσου Covid-19 και εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και θα πρέπει να λαμβάνεται δύο φορές ημερησίως για πέντε ημέρες.

Στο 2,5% του πληθυσμού αποτελούν ενεργά κρούσματα

Στο μεταξύ, το 2,5% του πληθυσμού αποτελούν ενεργά κρούσματα, γνωστοποίησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου σημειώνοντας ότι παρατηρούνται δυο σημαντικά αλλαγές στα χαρακτηριστικά της πανδημίας: Σημαντική μετακίνηση νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες κάτι που σημαίνει βαριά νόσηση και διασπορά της «Όμικρον» εκτός των μεγάλων πόλεων.

Σταθερή πορεία με υψηλό αριθμό κρουσμάτων παρατηρείται, στην επικράτεια, ενώ στην αρχή της ομιλίας της η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως αν και καταγράφεται σταθεροποίηση θετικότητας στο 9% της πανδημίας, ωστόσο παρατηρείται:

- μετακίνηση της επιβάρυνσης σε μεγαλύτερες ηλικίες - κατά μια δεκαετία - με ένα στα δυο κρούσματα να καταγράφονται στις ηλικίες από 35-44 ετών, με το μέσο όρο ηλικίας να είναι τα 39 έτη και

- αύξηση των κρουσμάτων στις περιφερειακές ενότητες της χώρας, εκτός των μεγάλων πόλεων.

Επισήμανε ότι παραμένει εξαιρετικά υψηλό το ιικό φορτίο καθώς «περίπου το 2,5% της χώρας είναι ενεργά κρούσματα» και τόνισε πως ο ιός κυκλοφορεί παντού». Όπως εξήγησε, ο μέσος όρος είναι 31.000 κρούσματα ανά ημέρα, τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ σημείωσε πως σήμερα 230.000 πολίτες αποτελούν ενεργά κρούσματα, ενώ συνεχίζεται η αύξηση του αριθμού των νοσηλειών στην επικράτεια (Κοζάνη, Ημαθία, Κιλκίς, Άρτα, Φλώρινα, Ξάνθη).

Συνεχίζεται η επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από 5.000 νοσηλεύονται στην επικράτεια με τους 7 στους 10 να είναι άνω των 50 και οι 6 στους 10 ανεμβολίαστοι, στις ΜΕΘ η πληρότητα έχει φτάσει στο 88%, στις απλές κλίνες στο 67% και την τελευταία εβδομάδα έχουμε αύξηση 40% στις εισαγωγές με 582 νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν πως θα παραμείνουν οι διασωληνωμένοι στους 600 τις επόμενες δυο εβδομάδες, συμπλήρωσε.

Για την long Covid ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία και συμπλήρωσε πως οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιο ήπια και ενέχει μικρότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 53%, κατά 74% μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ και σε θνησιμότητα κατά 91%. Το γεγονός ότι η Όμικρον δίνει ηπιότερα συμπτώματα, δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό τόνισε.

Διευκρίνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να υπάρχει και χαρακτηριστικά ανέφερε πως  την περασμένη εβδομάδα μια στις δυο εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής ήταν με ασθενείς που είχαν κολλήσει τη συγκεκριμένη παραλλαγή. «Υπάρχει η Δέλτα και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πανδημία στα παιδιά 

Αναφερόμενη στα παιδιά και στο άνοιγμα των σχολείων είπε ότι, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την προηγούμενη Κυριακή ως την Τρίτη ελέγχθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά και ο δείκτης θετικότητας σε αυτά παραμένει εξαιρετικά χαμηλός στο 1,4%.

Όπως είπε, με το συχνό testing τα παιδιά θα διαγνωστούν άμεσα και είναι πολύ πιθανό να διαγνώσουμε όλο και περισσότερους ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς ασθενείς ανάμεσα στους γονείς τους, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε αν και υπάρχει αυξημένη προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, η αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών είναι μικρή και δεν αφορά βαριά περιστατικά.

Η κυρία Παπαευαγγέλου απαντώντας και σε σχετική ερώτηση για την γρίπη είπε ότι υπάρχουν ήδη θετικά κρούσματα γρίπης στη χώρα και συνέστησε να γίνει έστω και τώρα ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Η ίδια μίλησε για τρία παιδιά που νοσηλεύονται με γρίπη τύπου Β και εξήγησε ότι «δεν θα θέλαμε την συννοσηρότητα της γρίπης με τον κορονοϊό γι’ αυτό καλό είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη να το πράξουν».

Αύξηση εισαγωγών και θανάτων

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%, ενώ αυξήθηκε το ποσοστό εξιτηρίων ασθενών με κορονοϊό κατά 30% λόγω της μετάλλαξης Όμικρον».

Όσον αφορά την αξιοπιστία των τεστ σημείωσε πως «κανένα δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος δεν έχει κολλήσει τον ιό» και διευκρίνισε πως τη μια μέρα μπορεί να είμαστε αρνητικοί και την άλλη μέρα θετικοί, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων.