Το αδιέξοδο για το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο οδηγεί σε «ψυχρή δυσπιστία» μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών

Το αδιέξοδο για το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο οδηγεί σε «ψυχρή δυσπιστία» μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών

Το αδιέξοδο ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία απειλεί να δημιουργήσει «ψυχρή δυσπιστία» στις ευρύτερες σχέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ένωση, προειδοποίησε σήμερα ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit.

Eπιπροσθέτως ο Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δεν θέλει να καταργήσει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά θεωρεί ότι χρειάζεται «ουσιαστικές και σημαντικές αλλαγές».

Αυτές οι αλλαγές αφορούν τη ροή των εμπορευμάτων προς τη Βόρεια Ιρλανδία, τις προδιαγραφές για τα προϊόντα και ρυθμιστικές διευθετήσεις.

«Θέλω να είμαι σαφής ότι οποιαδήποτε απάντηση που αποφεύγει τη σοβαρή αντιμετώπιση αυτών των ρυθμίσεων και έχει ως στόχο την καθυστέρηση απλώς της διαδικασίας, τελικά, δεν θα λειτουργήσει για εμάς», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φροστ σε ομιλία του στον Βρετανο-Ιρλανδικό Σύνδεσμο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Βρετανίας από τον Μάρτιο για τις αλλαγές των εμπορικών ρυθμίσεων που προβλέπει το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο, οι οποίες παραβιάζουν τη συμφωνία αποχώρησης που συνομολογήθηκε ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες τον περασμένο χρόνο.

Υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι διακόπτει τη νομική διαδικασία αφού το Λονδίνο ζήτησε περίοδο χάριτος.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας θεσπίστηκε για την προστασία των ειρηνευτικών συμφωνιών του 1998 και για τη διατήρηση ανοικτών των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να ανοίξει παράλληλα μία πίσω πόρτα στην ενιαία αγορά της Ένωσης.

Οι έλεγχοι στα προϊόντα που διακινούνται ανάμεσα στη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία έχουν διαταράξει την εμπορική ροή και εξοργίσει του Ενωτικούς, προτεστάντες, που αντιστέκονται σε οποιαδήποτε ρύθμιση θεωρούν ότι διαταράσσει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.