8ος χρόνος, ημέρα 2389η
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Α. Συρίγος: Οι δύο τρόποι που μπορεί να επιτεθούν οι Δυτικοί στη Συρία

Α. Συρίγος: Οι δύο τρόποι που μπορεί να επιτεθούν οι Δυτικοί στη Συρία

Την εκτίμηση ότι θα υπάρχει όξυνση το επόμενο διάστημα στη Συρία αλλά "το ερωτηματικό είναι πού θα φτάσει η κατάσταση" διατύπωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

"Φαίνεται ότι θα υπάρξουν κάποια πλήγματα. Στο παρελθόν τα πλήγματα ήταν τα λεγόμενα χειρουργικά πλήγματα, δηλαδή είχαμε επιθέσεις με πυραύλους μόνο σε συγκεκριμένες στρατιωτικές βάσεις. Αυτά τα χειρουργικά χτυπήματα δεν προκαλούν πολύ σοβαρά προβλήματα [...] Από εκεί και πέρα όμως δεν ξέρουμε αν θα επαναληφθεί το ίδιο ή εάν η Δύση -διότι δεν είναι πλέον μόνο η Αμερική, είναι και η Γαλλία και η Βρετανία από χθες το βράδυ- θα παραμείνει σε κάποια χειρουργικά χτυπήματα ή θα επιδιώξει μια επίθεση ολίγων ημερών, η οποία θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική τους θέση για την επόμενη ημέρα που θα συζητήσουμε το μέλλον της Συρίας" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, "εξαρτάται από το τι θέλουν να κάνουν για τη διαπραγμάτευση. Δηλαδή, ενδιαφέρονται διότι βλέπουν τη διαπραγμάτευση να έρχεται και θέλουν να ενισχύσουν τη θέση τους και να κοντύνουν τον Άσαντ και κατ'' επέκταση τη Ρωσία; Ενδιαφέρονται απλώς να περάσουν ένα μήνυμα ότι εξακολουθούμε να είμαστε ισχυροί στον χώρο; Είναι απλώς κίνηση, η οποία υπαγορεύεται από την αντιπαλότητα που υπάρχει με το Ιράν;".

Σε ό,τι αφορά τους ανεβασμένους τόνους μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ο κ. Συρίγος εκτίμησε ότι "σε αυτή τη φάση είναι ένα παιχνίδι επικοινωνιακό". Όπως χαρακτηριστικά είπε, "ο βασιλιάς του Twitter, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έπαιξε με αυτό το θέμα και σαφώς παίχτηκε ένα πολύ έντονο επικοινωνιακό παιχνίδι τις τελευταίες μέρες", αλλά, όπως σημείωσε, "υπάρχουν και δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν υπήρξε ευθεία αντιπαράθεση Ρωσίας - Αμερικής". Τόνισε, δε, ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η θέση της Γερμανίας, η οποία "ενώ είναι κυρίαρχη οικονομικά, αποφεύγει, λόγω του παρελθόντος της με τον Α'' και Β'' Παγκόσμιο Πόλεμ, να εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις".

Για την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο κ. Συρίγος είπε πως "με το τηλεφώνημα Τραμπ, ουσιαστικά αυτή τη στιγμή η Τουρκία καλείται να διαλέξει πλευρά, πρέπει να τοποθετηθεί, θα πας με τη Δύση τους παλιούς σου συμμάχους ή θα πας με τους νέους συμμάχους;". "To τηλεφώνημα Τραμπ ήταν ένα μήνυμα ότι εμείς έχουμε τις γέφυρες ανοιχτές, δεν θέλουμε να φύγεις, σε θέλουμε από εδώ" ανέφερε ο κ. Συρίγος, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι "η Τουρκία έχει πάρει τις αποφάσεις της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016" καθώς "θεωρεί ότι πίσω από το πραξικόπημα βρισκόταν η CIA".

"Όταν λέει το κίνημα Γκιουλέν, στο μυαλό των Τούρκων δεν είναι το κίνημα Γκιουλέν, είναι η CIA. Η Αμερική θεωρώ ότι κλείνει ως σελίδα, το πρόβλημα για την Τουρκία είναι ότι είναι οικονομικά δεμένη με τη Δύση, παραμένει ο μεγαλύτερος οικονομικός της εταίρος, οπότε βρισκόμαστε σε μια τέτοια φάση" πρόσθεσε ο αν. καθηγητής του Παντείου.

Ο κ. Συρίγος, εκτίμησε, μάλιστα ότι μέχρι το 2023 θα έχουμε πολύ σοβαρές εξελίξεις σε όλη την περιοχή και "θα ζήσουμε σκηνές όπως αυτές του ''89-''90", διευκρινίζοντας πως εννοεί "την περιοχή ανατολικά της Τουρκίας και νότια της Τουρκίας, με δημιουργία αυτόνομων περιοχών". "Άλλα δεδομένα τελείως, δημιουργία αυτόνομων κουρδικών περιοχών για να το συγκεκριμενοποιήσω. Όλα αυτά θα γίνουν στα επόμενα 4-5 χρόνια και αυτά φοβάται ο Ερντογάν" τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ