8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Eni: Δεν θα περιμένουμε για πάντα - Φρεγάτα στέλνει στην Κύπρο η Ιταλία

Eni: Δεν θα περιμένουμε για πάντα - Φρεγάτα στέλνει στην Κύπρο η Ιταλία

Για τις τουρκικές παρεμβάσεις στην πλατφόρμα της Eni μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού κολοσσού, Claudio Descalzi, τονίζοντας ότι η ένταση έχει αυξηθεί για λόγους που δεν σχετίζονται με το που βρίσκεται το γεωτρύπανο της εταιρείας.

Ο Descalzi, μιλώντας στην τηλεόραση της Rai, σημείωσε ότι η Eni έχει προχωρήσει και σε άλλες «παρόμοιες» γεωτρήσεις χωρίς να υπάρξουν ενοχλήσεις από την τουρκική πλευρά, γεγονός που υποδεικνύει ότι αυτή τη φορά η ένταση κλιμακώνεται για άλλους λόγους.

«Περιμένουμε. Φυσικά, δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα», τόνισε, εξηγώντας ότι το γεωτρύπανο βρίσκεται σε κυπριακά ύδατα και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η διαφορά δεν αφορά εμάς, αλλά την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Eni. 

Την ίδια ώρα,σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδουν ιταλικά μέσα, η ιταλική κυβέρνηση στέλνει μία φρεγάτα στην περιοχή, πετά την παρεμπόδιση του Saipem 12000 από τουρκικά πλοία. Η Ιταλία δεν επιθυμεί να κλιμακωθεί η ένταση με την Τουρκία και σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνήτης της φρεγάτας έχει δεχθεί σαφείς εντολές να μην έρθει σε καμία εμπλοκή με τουρκικά πλοία, τονίζουν τα ιταλικά μέσα. 

Ιταλός ΥΠΕΞ: Να βρεθεί λύση στην Κύπρο με βάση το διεθνές δίκαιο

Να δοθεί λύση στη διένεξη που εμποδίζει την ιταλική Eni να προχωρήσει στις απαραίτητες έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου, ζήτησε από τον Mevlut Cavusoglou, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Angelino Alfano.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο περιθώριο της άτυπης συνόδου της συμμαχίας χωρών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους που διεξάγεται στο Κουβέιτ. Cavusoglou και Alfano συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης λόγω «πιθανών περαιτέρω projects στον ενεργειακό τομέα, πέρα από τα υφιστάμενα», σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.

 
Ο Alfano είπε στον ομόλογό του ότι η Ιταλία «αναμένει να βρεθεί λύση που θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, κάτι που είναι προς όφελος της Eni, των κρατών της περιοχής, αλλά και των δύο κυπριακών κοινοτήτων».