United Group: Τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει η υπόγεια σύνδεση οπτικών ινών Αθήνας - Θεσσαλονίκης

United Group: Τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει η υπόγεια σύνδεση οπτικών ινών Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η νέα υπογειοποιημένη σύνδεση οπτικής ίνας Αθήνας - Θεσσαλονίκης, η οποία σύμφωνα με την κατασκευάστρια United Fiber, 100% θυγατρική του United Group προχωρά βάσει του χρονοδιαγράμματος.

Σύμφωνα με την United Group , στην οποία ανήκει και η Nova , η United Fiber είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της υποδομής νέας γενιάς οπτικών ινών στην ευρύτερη περιοχή. Με την ολοκλήρωσή του, το κρίσιμο αυτό έργο θα τεθεί σε εμπορική εκμετάλλευση από την United Group International (UGI), την  εξειδικευμένη επιχειρηματική μονάδα της United Group, που έχει ως αντικείμενο τις δραστηριότητες χονδρικών υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών για όλες τις θυγατρικές του Ομίλου.

Η νέα αυτή διασύνδεση σύμφωνα με το United Group, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην επέκταση των υποδομών της United Fiber στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Θα προσφέρει μία προηγμένη, υψηλής χωρητικότητας σύνδεση, σχεδιασμένη για να ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση από hyperscalers, OTTs και τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Μέσω της εμπορικής εκμετάλλευσης, η UGI συμβάλλει στην ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας σε σημαντική ψηφιακή πύλη ανάμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα, ο Paolo Ficini, CEO της UGI, δήλωσε: «Η διασύνδεση αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες υποδομών που απαιτεί η σημερινή ψηφιακή οικονομία και η UGI μπορεί να τις παρέχει στην αγορά με τον πιο ευέλικτο και στοχευμένο τρόπο».

Στρατηγική διασύνδεση με δυνατότητα επεκτάσεων

Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδας προσελκύει υποβρύχια καλωδιακά συστήματα και το ενδιαφέρον των hyperscalers. Ωστόσο, το υφιστάμενο δίκτυο κορμού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε απαρχαιωμένα εναέρια καλώδια ή σε δίκτυα περιορισμένης χωρητικότητας. Η πλήρως υπογειοποιημένη διασύνδεση Αθήνας - Θεσσαλονίκης της United Fiber έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, προσφέροντας: Μια κατασκευή με φυσική γεωγραφική διαφοροποίηση και ανθεκτικότητα στις κλιματικές συνθήκες, εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση (latency) και αυξημένη χωρητικότητα και άμεση διασύνδεση με το δίκτυο οπτικών ινών μεγέθους άνω των 50.000 χλμ. της United Group, το οποίο διασχίζει την Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Επιπροσθέτως, η διασύνδεση αυτή ενοποιείται με τις νέες επεκτάσεις της United Fiber προς τη Βουλγαρία και την Τουρκία, δημιουργώντας έναν μεγαλύτερο, υψηλής απόδοσης διάδρομο μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Η UGI, που παρέχει τις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες χονδρικής, θα προσφέρει ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών μέσω της νέας σύνδεσης, όπως: Υπηρεσίες IRU σκοτεινής οπτικής ίνας και alien wavelength, διαχειριζόμενες και μη διαχειριζόμενες υπηρεσίες MPLS, υπηρεσίες IP transit, χωρητικότητας και carrier Ethernet καθώς και ενσωμάτωση με κέντρα δεδομένων και δυνατότητες συνεγκατάστασης (co-location)

Όλες οι υπηρεσίες υποστηρίζονται από 24/7 παρακολούθηση, αυστηρές συμφωνίες επιπέδου υπηρεσιών (SLAs) και εξατομικευμένη υποστήριξη, ώστε οι συνεργάτες να μπορούν να αναπτύσσουν επεκτάσιμες εφαρμογές, χαμηλής καθυστέρησης.

Γεφύρωση υποδομών με εμπορικές ευκαιρίες

Με την ψηφιακή οικονομία της Ελλάδας να βρίσκεται σε φάση ραγδαίας ανάπτυξης – ενισχυμένη από επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τις υποδομές cloud και τα κέντρα δεδομένων – η νέα αυτή διασύνδεση θα αποτελέσει θεμελιώδης υποδομή για το μέλλον. Παράλληλα, το μοντέλο ανοιχτής πρόσβασης (open-access) και ουδετερότητας παρόχων (carrier-neutral) της UGI διασφαλίζει ότι οι παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα αυτή διασύνδεση.

Ο Paolo Ficini σημείωσε ότι «ο ρόλος μας είναι να προσφέρουμε στην αγορά τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η United Fiber, με αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία. Η UGI γεφυρώνει τις προηγμένες υποδομές με τις εμπορικές ευκαιρίες, βοηθώντας την ευρύτερη περιοχή να αναπτύξει περαιτέρω τις ψηφιακές της δυνατότητες».

Η διασύνδεση οπτικής ίνας Αθήνας - Θεσσαλονίκης αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της United Fiber και της UGI που περιλαμβάνει: Επέκταση της περιφερειακής συνδεσιμότητας μέσα από διασυνοριακά έργα υποδομών, συνεργασία με εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς για την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών, ανάπτυξη εφαρμογών βασισμένων σε λογισμικό που υποστηρίζει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI-ready).