Τιτάνας από τα παλιά
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Τιτάνας από τα παλιά

Τα καλά νέα ήταν περίπου αναπόφευκτα στην περίπτωση της Τιτάν. Από την στιγμή που βασικοί παράγοντες κόστους (ορυκτά καύσιμα, ενέργεια, ναύλα) υποχώρησαν και η ζήτηση ενίσχυσε τις τιμές η μεγέθυνση περιθωρίων και κερδών ήταν πιο αναμενόμενη και από το sold out των συναυλιών των Coldplay στην Αθήνα. Τα ζητούμενα της χθεσινής ημέρας ήταν πόσο πάνω από τις εκτιμήσεις θα είναι τα κέρδη και για πόσο καιρό θα διατηρηθούν οι καλές τιμές. Και οι απαντήσεις που έδωσε η εταιρία ήταν από αισιόδοξες έως ενθαρρυντικές.

Αν η Τιτάν πραγματοποιούσε καθαρή κερδοφορία 66,6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο θα εμφάνιζε αύξηση κερδών 47% σε σχέση με πέρυσι και θα μιλούσαμε όλοι για ένα πολύ καλό τρίμηνο. Η διαφορά είναι ότι η επίδοση αυτή αφορά μόνο το δεύτερο τρίμηνο το οποίο θύμισε τις καλές εποχές της τριετίας 2006 - 2008.

Η τροχιά της κερδοφορίας της Τιτάν δεν θα μας δώσει φέτος ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, θα βγάλει ωστόσο την εταιρία από μια δεκαετία αναιμικών μεγεθών και θα την τοποθετήσει στις εταιρίες που δημιουργούν δυναμική για το μέλλον. Ωστόσο 110 εκατ. ευρώ τελικής γραμμής ήταν μέχρι πρόσφατα κερδοφορία έτους, ένα μέγεθος που συστηματικα ο όμιλος αστοχούσε να φέρει. Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις η αγορά μπήκε σε φάση ανοδικής αναθεώρησης. Οι επιδόσεις των γεωγραφιών είναι ενδεικτικές για αυτό που έρχεται:

Στις ΗΠΑ πλέον οι επιδόσεις του β’ τριμήνου αντιστοιχούν σε ένα εξάμηνο καθώς ο όμιλος έχει βελτιώσει τα περιθώρια λόγω των συνεχών αυξήσεων των τιμών αλλά και της ολοκλήρωσης επενδύσεων που αυξάνουν την δυναμικότητα στην τοπική αγορά. Τα κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα επιταχύνονται και τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά έργα θα συντηρήσουν την ζήτηση σε υψηλά επίπεδα. Σε ικανοποιητικό σημείο αναμένεται να διατηρηθούν οι πωλήσεις στα Βαλκάνια που πλέον εμφανίζουν λειτουργικά περιθώρια κέρδους άνω του 35%. Στην Τουρκία παρά τα προβλήματα της υποτίμησης του νομίσματος οι ανάγκες ανοικοδόμησης μετά τους σεισμούς θα κρατήσουν ψηλά την ζήτηση τσιμέντου. Αδύναμος κρίκος παραμένει η Αίγυπτος η οποία ωστόσο δεν παράγει ζημιές. 

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η Τιτάν οδεύει προς κερδοφορία έτους κοντά στα 180 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 420 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση δεν θεωρείται ακριβή καθώς με αυτές τις εκτιμήσεις η Τιτάν διαπραγματεύεται με ΡΕ 8,5 φορές και EV/EBITDA 5,5 φορές. Επίσης οι καλές επιδόσεις συνοδεύονται και από μείωση του καθαρού δανεισμού ο οποίος υποχώρησε στα 762 εκατ. ευρώ (Τέλος 2022 :838 εκατ. ευρώ) γεγονός που δίνει την δυνατότητα νέων επενδύσεων αλλά και καλύτερων όρων χρηματοδότησης.

Προς το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα προς τα που πάει χρήση, η επενδυτική ημερίδα που μετά από αρκετό καιρό ανακοίνωσε ότι διοργανώνει η διοίκηση πραγματοποιείται στο τέλος του εννεαμήνου και θα υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα προς τα που πάνε τα νούμερα. Εκεί θα πρέπει ίσως να εντοπίσει κανείς τον επόμενο καταλύτη γεγονότων που θα επιδράσουν στην μετοχή.  

Τι μπορεί να πάει στραβά; Να επιστρέψουμε σε μια αύξηση τιμών στην ενέργεια γεγονός που  δεν θα επιτρέψει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων τα οποία πιθανόν να μειώσουν την κατασκευαστική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν έχει να κάνει με τις τιμές των προϊόντων που λόγω των αυξήσεων που έχουν προηγηθεί θα κρατήσουν κάποιο μειωμένο μεν, ικανοποιητικό δε, περιθώριο κερδοφορίας.

Και κάτι τελευταίο: Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη η συμμετοχή των ξένων αναλυτών και διαχειριστών έδειξε ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα ανακάλυψε εκ νέου την εταιρία. Καιρός ήταν…