Τα 5+1 mega deals του 2023

Τα 5+1 mega deals του 2023

Σε πάνω από 6,5 δισ.ευρώ εκτιμάται η συνολική αξία των επιχειρηματικών deals που αφορούν εξαγορές και συγχωνεύσεις ελληνικών εταιρειών και έγιναν μέσα στο 2023.

Τα 5 + 1 πιο μεγάλα από τα deals αυτά ανέρχονται στο ποσόν των 2,7 δισ.ευρώ, δηλαδή λίγο πιό κάτω από το μισό της συνολικής αξίας και αφορούν σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομίας, από ενέργεια και υπηρεσίες ως real estate και λιανικό εμπόριο

Στον τομέα των κατασκευών, το μεγαλύτερο deal του 2023 ήταν αυτό της εξαγοράς του 100% των μετοχών της Άκτωρ - του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου Ελλάκτωρ - από την Intrakat. Το deal εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τον προηγούμενο μήνα. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης εξαγοράς είναι ότι δημιουργεί τον δεύτερο ισχυρότερο πόλο στον κατασκευαστικό κλάδο.

Η νέα εταιρεία, με την εξαγορά της Άκτωρ, διαθέτει ανεκτέλεστο πάνω από 5 δισ. ευρώ.

Για τη διοίκηση της INTRAKAT, το στοίχημα της επόμενης μέρας δεν είναι απλά η αύξηση των έργων και του ανεκτέλεστου, αλλά η κατασκευή μεγάλων έργων εθνικής εμβέλειας και σημασίας με σύγχρονους όρους, που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά χάρη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους (βιωσιμότητα, «πράσινα» υλικά, κοινωνικό αποτύπωμα).

Το πιο πρόσφατο μεγάλο deal είναι αυτό της ΔΕΗ, η οποία εξαγόρασε το 100% των μετοχών της Κωτσόβολος από τον βρετανικό όμιλο Currys plc έναντι 200 εκατ.ευρώ, τα οποία θα διατεθούν από ίδια κεφάλαια.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, η εξαγορά της Κωτσόβολος θα φέρει εξοικονόμηση ποσού περίπου 100 εκατ. ευρώ το οποίο, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, προοριζόταν για την δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για διαχείριση αυτών.

Επίσης, αποτελεί για τη ΔΕΗ μία στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού, σε μία αγορά που αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η εποχή της ενεργειακής μετάβασης και του νέου εξηλεκτρισμού δημιουργεί έναν ολόκληρο νέο κόσμο λύσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με την εξαγορά της Κωτσόβολος η ΔΕΗ προχωράει ακόμη γρηγορότερα στον μετασχηματισμό της σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι η Κωτσόβολος διαθέτει 95 καταστήματα, σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 megastores. Ακόμη, διαθέτει πανελλαδικό δίκτυο, εφοδιαστικής αλυσίδας με δικές της αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων, ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών και  ένα πολυκαναλικό (omnichannel) δίκτυο πωλήσεων που περιλαμβάνει call center και ένα e-shop (kotsovolos.gr).

Η εξαγορά της Κωτσόβολος, ως μέρος του επενδυτικού πλάνου  της ΔΕΗ, ύψους 9 δισ. Ευρώ επιταχύνει σημαντικά την υλοποίηση του επιχειρησιακού  σχεδιασμού, ο οποίος βασίζεται σε τρεις πυλώνες, την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών και την πελατοκεντρικότητα.

Νωρίτερα, μέσα στον Μάιο του 2023 οριστικοποιήθηκε και η μεταβίβαση του 85% των μετοχών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και ΙΕΚ Ακμή από την οικογένεια Ροδοπούλου, που τα ίδρυσε στο επενδυτικό fund BC Partners GR Investment, έναντι 210 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη επένδυση της BC Partners στην κατεύθυνση της υποστήριξης επιχειρήσεων στην Ελλάδα με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

Η επένδυση της BC Partners στον Όμιλο αντανακλά το ενδιαφέρον του fund στην εκπαίδευση και υλοποιείται σε συνέχεια των επενδύσεών της σε κορυφαίες διεθνώς εταιρείες του κλάδου, όπως η Springer Nature, κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος υπηρεσιών επιστημονικών, τεχνικών και ιατρικών πληροφοριών, η Keesing, εταιρεία ανάπτυξης και έκδοσης εκπαιδευτικού περιεχομένου και η EAB, πάροχος έρευνας, λογισμικού και τεχνολογικών υπηρεσιών -συνδρομητικής βάσης- στον κλάδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Άλλο ένα μεγάλο επιχειρηματικό deal, αυτή τη φορά στον τομέα του λιανεμπορίου είναι αυτό της Ideal Holdings, η οποία εξαγόρασε το 100% των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα από την KT Golden Retail έναντι 100 εκατ.ευρώ. 

Με αυτήν τη συμφωνία, η IDEAL Holdings ισχυροποιεί και διευρύνει  το μετοχικό της σχήμα με νέους ισχυρούς μετόχους, όπως  ο Ευτύχης Βασιλάκης,  οι Παναγιώτης και Θανάσης Λασκαρίδης, ο όμιλος Τσάκου, το κοινωφελές ίδρυμα Ωνάση και ο Γιάννης Σαραντίτης. Στο μετοχικό σχήμα μετέχουν επίσης και οι ιδρυτές των πολυκαταστημάτων Attica, οι κ.κ. Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, Κωνσταντίνο Τσουβελεκάκη και Αλέξη Σγουμπόπουλο.

Σημειώνεται ότι η Attica λειτουργεί τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στην Ελλάδα, με παρουσία στην Αθήνα (Citylink, Golden Hall, The Mall) και στην Θεσσαλονίκη (Mediterranean Cosmos, Tsimiski). Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου της στην Ελλάδα και από την ίδρυσή της το 2005 μέχρι και σήμερα έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η attica διαχειρίζεται συνολικά 62.000 τ.μ., απασχολεί 2.000 άτομα και συνεργάζεται με περισσότερους από 300 προμηθευτές. Το 2022 παρουσίασε Κύκλο Εργασιών 190 εκατ. ευρώ, EBITDA στα 19,3 εκατ.ευρώ και κέρδη προ φόρων 12,4 εκατ.ευρώ, με μηδενικό καθαρό δανεισμό.

Η επόμενη, μεγάλη εξαγορά αφορά τον τομέα του real estate και συγκεκριμένα την Trade Estates του ομίλου Φουρλή, η οποία εξαγόρασε έναντι 110 εκατ. ευρώ από την Reds, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, το 100% των μετοχών της εταιρείας  «Γυαλού Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Εμπορικών Τουριστικών Δραστηριοτήτων & Εκμετάλλευσης Ακίνητων», η οποία είναι ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια του εμπορικού κέντρου Smart Park στα Σπάτα. 

Η συγκεκριμένη επένδυση της Trade Estates εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής εξειδίκευσης της εταιρείας στον τομέα των Εμπορικών Πάρκων και Κέντρων Logistics νέας γενιάς ως αναπόσπαστο κομμάτι της προσέγγισης Omnichannel που εξελίσσεται στο παγκόσμιο εμπόριο.

Σημειώνεται πως το εμπορικό πάρκο Smart Park έχει πετύχει σημαντικές επιδόσεις ανάκαμψης στη μετά-Covid εποχή, αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητά του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η επισκεψιμότητα του πάρκου το 2022 ήταν 6,1 εκατ. επισκέπτες, αυξημένη κατά 13,2% σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, το Α’ εννεάμηνο του 2023 επιτυγχάνεται περαιτέρω σημαντική αύξηση κατά 18% στην επισκεψιμότητά του, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Το μεγαλύτερο deal ύψους 1,9 δισ. ευρώ αφορά την εξαγορά των δραστηριοτήτων του ενεργειακού ομίλου Enel Spa από την ΔΕΗ. Η εξαγορά αυτή χαρακτηρίστηκε ως ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ, με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), καθώς και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας, όπου οι εξαγορασθείσες εταιρείες κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά της Ρουμανίας.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, ο Όμιλος ΔΕΗ έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατ. πελάτες και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) αυξάνεται σε περίπου 4,4GW.

Η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής αυξάνεται κατά 40%. Επιπλέον, όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό «πράσινου EBITDA» στο συνολικό EBITDA της ΔΕΗ και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG.