:
Στην «καρδιά» της Αθήνας μετακομίζει το εμβληματικό Μουσείο Τηλεπικοινωνίων
ΟΤΕ

Στην «καρδιά» της Αθήνας μετακομίζει το εμβληματικό Μουσείο Τηλεπικοινωνίων

:

Ένα μουσείο ιστορίας, εμπειριών και καινοτομιών θα μετακομίσει στο κέντρο της Αθήνας, και αυτό δεν είναι άλλο από το Νέο Μουσείο διεθνών προδιαγραφών του Ομίλου ΟΤΕ, όπως ανακοίνωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που γιορτάστηκαν πριν από λίγες μέρες.

Συγκεκριμένα, το Νέο Μουσείο έκτασης άνω των 5.000 τ.μ. θα στεγάζεται σε μέρος του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ  και ειδικότερα στο ΥΜΑ, στην οδό Πατησίων 85, ενώ τη διαχείριση του έργου έχει αναλάβει η ΟΤΕestate, θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ, σε συνεργασία με ομάδες του Ομίλου και εξωτερικούς συνεργάτες.

Ένα διαδραστικό ταξίδι μάθησης γύρω από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών θα ξεδιπλώνεται μέσα στο Νέο Μουσείο το οποίο, φυσικά, θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους είτε μέσω φυσικής, είτε μέσω ψηφιακής παρουσίας. 

«Η διαφύλαξη του πολιτισμού και η γνώση της ιστορίας μας αποτελούν πυξίδα για το μέλλον. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε από που προερχόμαστε για να ξέρουμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Επίσης, ο κ. Τσαμάζ τόνισε: «Το Νέο Μουσείο δεν θα είναι μόνο ένα μουσείο αντικειμένων, αλλά ένα μουσείο εμπειριών. Ένα μουσείο καινοτομίας και εκμάθησης της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών, της οποίας ο Όμιλος ΟΤΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Η δημιουργία του Νέου Μουσείου θα υπηρετήσει τη διαφύλαξη αυτής της ιστορίας, καθώς και τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος και έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

«Η στρατηγική μας επιλογή είναι να στηρίζουμε διαχρονικά τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας. Είναι μέρος του οράματός μας, να είμαστε ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αυτό αποδεικνύουμε έμπρακτα και με την απόφασή μας για τη δημιουργία ενός Νέου Μουσείου στην καρδιά της Αθήνας, που θα αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε ο κ. Τσαμάζ.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ

 

Στόχος του Ομίλου ΟΤΕ, όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος, είναι «να δημιουργήσουμε ένα μουσείο παρακαταθήκη και κληρονομιάς για τις επόμενες γενιές. Η ιστορία της τεχνολογικής εξέλιξης της Ελλάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ΟΤΕ. Με το μουσείο επιστρέφουμε εκεί που γράφτηκε η ιστορία».

Ο Όμιλος ΟΤΕ, εξάλλου, έχει αποδείξει μέσα από ποικίλες δράσεις ότι στηρίζει έμπρακτα τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, προσφέρει δωρεάν WiFi σε περισσότερους από 25 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, όπως είναι η Ακρόπολη, οι Δελφοί, οι Μυκήνες κ.ά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην εφαρμογή COSMOTE CHRONOS, με την οποία σπουδαία μνημεία της Ακρόπολης ζωντανεύουν ξανά μέσω τεχνολογιών αιχμής, με 310.000 χρήστες να την έχουν κατεβάσει ήδη. Ενώ το COSMOTE HISTORY HD, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα και την ιστορία της με πάνω από 930 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος, μετρά 10 χρόνια λειτουργίας και 250 πρωτότυπες παραγωγές.

«Το Cosmote History θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετήσαμε τον ΟΤΕ Έτσι θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συμβεί και με το μουσείο», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Το Νέο Μουσείο, που θα λειτουργεί ως πολιτιστικό τοπόσημο, σημείο αναφοράς για την Αθήνα και καταλυτικός παράγοντας για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής, είναι μέρος της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ. Η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελεί βασική προτεραιότητα του Ομίλου ΟΤΕ, ενώ είναι πλήρως εναρμονισμένη και με αυτή του Ομίλου Telekom.

 

Η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, Ντέπη Τζιμέα

Για το Νέο Μουσείο τηλεπικοινωνιών μίλησε, επίσης, και η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, Ντέπη Τζιμέα, τονίζοντας πως «το Νέο Μουσείο, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, αποτελώντας  τόπο συνάντησης στην καρδιά της Αθήνας».

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Μέσα από τη λειτουργία του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, εδώ και 34 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας. Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών, θα αναδεικνύει τις τεχνολογίες τους χθες, του σήμερα και του αύριο, ενώ θα σηματοδοτεί μία νέα εποχή. Μία εποχή που θα γεφυρώνει την κληρονομιά του παρελθόντος με τη βιώσιμη τεχνολογία του μέλλοντος».

Ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει ήδη ένα Μουσείο. Πρόκειται για Μουσείο Τηλεπικοινωνιών που λειτουργεί από το 1990 στη Νέα Κηφισιά, διατηρώντας και εκθέτοντας σημαντικές συλλογές, στενά συνδεδεμένες με την ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και του ΟΤΕ, καθώς και με την ιστορία της Ελλάδας και την εξέλιξη της κοινωνίας.

Παράλληλα, στηρίζει τη μάθηση, την ψυχαγωγία και τη δημιουργικότητα μέσα από δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για σχολεία και οικογένειες, που γίνονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων ψηφιακών μέσων. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ είναι ένα εταιρικό τεχνολογικό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη. 

«Το μουσείο μας πάνω από 300.000 επισκέπτες τα τελευταία δέκα χρόνια. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 280 εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις. Είναι ένα μουσείο που αξιοποιεί όλες τις ψηφιακές τεχνολογίες που εμπλουτίζουν την εμπειρία. Το πιο σημαντικό είναι ότι το 90% του συνόλου των συλλόγων έχει ψηφιοποιηθεί», υπογράμμισε η κ. Τζιμέα.

Από την πλευρά του ο Μπάμπης Μαζαράκης CFO του Ομίλου τόνισε ότι το ΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) ξεκίνησε να χτίζεται το 1952 υπό την επίβλεψη του Κώστα Κιτσίκη, παραδόθηκε το 1954 και ήταν το πρώτο μεγαλύτερο κτήριο τηλεπικοινωνιακής υποδομής στη χώρα.Το πιο ψηλό κτήριο της χώρας ήταν το ΝΥΜΑ (Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) που χτίστηκε πίσω από το ΥΜΑ και λειτούργησε το 1966.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος, εξυπηρετούσε κλήσεις, διεθνή τηλεγραφήματα και τηλεφωτογραφίες ενώ το 1968 λειτούργησε από τα πρώτα τηλεοπτικά στούντιο.

Η αρχιτεκτονική μελέτη του Νέου Μουσείου πραγματοποιείται από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou - Kourkoulas Architects and Associates, ενώ η μουσειολογική από την κα Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου, αρχιτέκτονα-μουσειολόγο. Και οι δύο μελέτες είναι σε εξέλιξη.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Ανδρέας Κούρκουλας, founding partner του αρχιτεκτονικού γραφείου Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, σύμφωνα με τον οποίο στόχος είναι να φέρει κοντά διαφορετικές πτυχές του πολιτισμού με την σύγχρονη τεχνολογία, ενώ τόνισε πως τα έργα του ΟΤΕ είναι έργα σημαντικών αρχιτεκτόνων.

«Το ισόγειο του νέου Μουσείου θα ανοίξει προς την πόλη με μια πλατφόρμα που θα αλλάζει συνεχώς προκαλώντας το ενδιαφέρον του κοινού. Η απόφαση μεταφοράς του μουσείου στο κέντρο, δίνει νέα θέση μέσα στην πόλη. Μάλιστα, θα καταλαμβάνει 5000 τ.μ. και θα έχει οικολογική προσέγγιση», συμπλήρωσε ο κ. Κούρκουλας.

Με την ολοκλήρωσή του, εκτός από τους χώρους μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, το Νέο Μουσείο θα προσφέρει έναν ισόγειο χώρο πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο, εστιατόριο, καφέ και χώρους εκδηλώσεων και εκπαίδευσης.