Σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη στρατηγική ενίσχυσης των αεροπορικών δεσμών Ελλάδας – Κίνας, η Sichuan Airlines εγκαινίασε επίσημα τη νέα της γραμμή που θα συνδέει την Αθήνα με το Chengdu, με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη.
Η νέα αυτή σύνδεση, που θα εκτελείται τέσσερις φορές την εβδομάδα, καθιστά τη Sichuan την τρίτη κινεζική αεροπορική εταιρεία που επιχειρεί στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", μετά την Air China και τη Juneyao Airlines.
Η επίσημη τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε χθες στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών και εκπροσώπων της ελληνικής και κινεζικής κυβέρνησης. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Fang Qiu και η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, οι οποίοι τόνισαν την πολιτιστική και οικονομική εγγύτητα των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του νέου δρομολογίου ως γέφυρας επικοινωνίας.
Επέκταση του ασιατικού δικτύου της Αθήνας
Η είσοδος της Sichuan Airlines στο ελληνικό δίκτυο δρομολογίων ενισχύει περαιτέρω τη θέση της Αθήνας ως κόμβου προς την Άπω Ανατολή. Με τη νέα γραμμή προς το Chengdu, το "Ελευθέριος Βενιζέλος" συνδέεται πλέον με τέσσερις μεγάλους ασιατικούς προορισμούς: Πεκίνο, Σαγκάη, Σιγκαπούρη και τώρα και Chengdu.
Η Sichuan Airlines, με έδρα το Chengdu, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας με πληθυσμό άνω των 90 εκατ. κατοίκων, επεκτείνει την ευρωπαϊκή της παρουσία, προσθέτοντας την Αθήνα στους ευρωπαϊκούς της σταθμούς που περιλαμβάνουν ήδη την Κωνσταντινούπολη, τη Μόσχα, τη Μαδρίτη και τη Ρώμη.
Οικονομικό αποτύπωμα του κινεζικού τουρισμού στην Ελλάδα
Η νέα σύνδεση έρχεται σε μια περίοδο έντονης ανάκαμψης της επιβατικής κίνησης από την Κίνα. Το 2024, οι συνολικές αφίξεις Κινέζων ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο της Αθήνας ανήλθαν σε 139.000, αριθμός αυξημένος κατά 45% σε σύγκριση με το 2023 και κατά 30% έναντι του 2019. Το πρώτο τρίμηνο του 2025, η επιβατική κίνηση παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση 119% σε ετήσια βάση, καταδεικνύοντας τη δυναμική του τουριστικού ρεύματος από την Άπω Ανατολή.
Η κινεζική αγορά θεωρείται από τις πλέον πολύτιμες για τον ελληνικό τουρισμό, τόσο λόγω του αριθμού των επισκεπτών όσο και κυρίως λόγω της υψηλής κατά κεφαλήν δαπάνης. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι Κινέζοι ταξιδιώτες ξοδεύουν κατά μέσο όρο άνω των 1.000 ευρώ ανά επίσκεψη, ποσό σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο άλλων χωρών προέλευσης.
Πριν από την πανδημία, οι συνολικές εισπράξεις από Κινέζους τουρίστες ξεπερνούσαν τα 130 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι, με την πλήρη αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων και την επανεκκίνηση των ομαδικών ταξιδιών, το ποσό αυτό θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2026.
Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Κίνα αποτελεί στρατηγική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό. Αυτή η νέα πτήση είναι μια γέφυρα που ενώνει δύο κόσμους με μεγάλη ιστορία».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΑ, Ιωάννης Παράσχης, δήλωσε ότι η νέα σύνδεση αποτελεί στρατηγικό βήμα προς την Ανατολή, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες δηλώσεις του περί "ανοίγματος του Ελ. Βενιζέλος προς την ασιατική αγορά". Σύμφωνα με τον ίδιο, η κινεζική αγορά εμφανίζει "τρομερή ανάπτυξη μετά την πανδημία", ενώ η συνολική αύξηση των πτήσεων από και προς την Κίνα φτάνει το 138% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Το σίγουρο είναι ότι με 12 εβδομαδιαίες πτήσεις προς Κίνα για τη θερινή περίοδο, τέσσερις από Air China (Πεκίνο), τέσσερις από Juneyao Air (Σαγκάη) και πλέον τέσσερις από Sichuan Airlines (Chengdu), η Ελλάδα εδραιώνει τη θέση της στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ως στρατηγικός κόμβος μεταξύ Δύσης και Ανατολής.