Samsung: Θα επενδύσει 228 δισ. δολάρια στη μεγαλύτερη γραμμή παραγωγής μικροτσίπ στον κόσμο
Shutterstock
Shutterstock

Samsung: Θα επενδύσει 228 δισ. δολάρια στη μεγαλύτερη γραμμή παραγωγής μικροτσίπ στον κόσμο

Η Samsung δήλωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να επενδύσει 300 τρισεκατομμύρια γουόν (228 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ένα νέο συγκρότημα παραγωγής ημιαγωγών στη Νότια Κορέα, το οποίο η κυβέρνηση λέει ότι θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ως μέρος της προσπάθειας της χώρας να πρωτοστατήσει σε κρίσιμες τεχνολογίες.

Η επένδυση θα σταδιακά, έως το 2042, δήλωσε στο CNBC εκπρόσωπος της Samsung.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας επιδιώκει να ενώσει τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της για να τονώσει την ανάπτυξη σε βασικούς τομείς. Η κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι 550 τρισεκατομμύρια γουόν θα επενδυθούν από τον ιδιωτικό τομέα έως το 2026 σε τομείς όπως τσιπ, οθόνες, μπαταρίες και ηλεκτρικά οχήματα.

Αλλά το βλέμμα είναι στραμένο κυρίως στους ημιαγωγούς - κρίσιμα εξαρτήματα που αφορούν τα πάντα, από smartphone έως αυτοκίνητα - και που έχουν γίνει ολοένα και περισσότερο γεωπολιτικό ζήτημα. Η επεκτατική κίνηση της Νότιας Κορέας θεωρείται ως ένας τρόπος να καλύψει τη διαφορά με τις επιθετικές επενδύσεις σε τσιπ των ΗΠΑ.

Η Samsung είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης στον κόσμο. Αυτά είναι ημιαγωγοί που μπαίνουν σε συσκευές όπως φορητοί υπολογιστές και διακομιστές. Η Νότια Κορέα φιλοξενεί επίσης την SK Hynix, τον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ μνήμης.

Οι κόντρες στον τομέα των τσιπ «φουντώνουν»

Οι ημιαγωγοί έχουν γίνει μια εξαιρετικά πολιτικοποιημένη τεχνολογία και έχουν δημιουργήσει μια πολύπλοκη δυναμική μεταξύ των συμμάχων χωρών, με γνώμονα τη διπλή στρατηγική των ΗΠΑ.

Από τη μια πλευρά, η Ουάσιγκτον άσκησε πίεση, ώστε να επαναφέρει την κατασκευή τσιπ στις ΗΠΑ και έχει δεσμευτεί σε εταιρείες όπως η Samsung και η TSMC της Ταϊβάν,  να κατασκευάσει εργοστάσια.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη ημιαγωγών στην Κίνα. Πέρυσι, η Ουάσιγκτον εισήγαγε σαρωτικούς κανόνες με στόχο να αποκόψει την Κίνα από την απόκτηση ή την κατασκευή βασικών τσιπ και εξαρτημάτων και τα εργαλεία που απαιτούνται για την κατασκευή τους.

Στην τεχνολογική μάχη με την Κίνα, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να συνάψουν συμμαχίες με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και την Ολλανδία για να ενισχύσουν την αποκοπή της Κίνας από τη βασική τεχνολογία.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ υπέγραψαν νόμο σχετικό με τα τσιπ, ο οποίος περιλαμβάνει την ενίσχυση με 52 δισεκατομμύρια δολάρια των εταιρειών που παράγουν τσιπ, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν επενδύσεις στην Αμερική και να ενισχύσουν τη θέση της χώρας στη βιομηχανία ημιαγωγών.

Αυτό έχει δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό τοπίο μεταξύ των συμμάχων εθνών, ακόμη και όταν επιδιώκουν συνεργασίες.

Κατασκευαστική ώθηση της Samsung

Για τη Samsung, η υποστήριξη της κυβέρνησης θα μπορούσε να τη βοηθήσει να καλύψει τη διαφορά με την TSMC — τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ. Η TSMC κατασκευάζει μερικούς από τους πιο προηγμένους ημιαγωγούς στον κόσμο για εταιρείες όπως η Apple.

Τον Οκτώβριο, η εταιρεία παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ στον κόσμο έως το 2027.

Οι μετοχές της Samsung έκλεισαν 1,3% υψηλότερα στη Νότια Κορέα την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση των επενδυτικών της σχεδίων σε τσιπ.