Μία νέα εποχή ελπίδας και καινοτομίας επιφέρει η AI σύμφωνα με τον Σπύρο Κίντζιο, Διευθυντή Εταιρικής Ανάπτυξης του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη.
Πρόσφατα, στο πλαίσιο του συνεδρίου Τεχνητής Νοημοσύνης του ΣΕΒ, «ΑΙ Στην Πράξη», ο Σπύρος Κίντζιος μίλησε για τον ριζικό μετασχηματισμό που επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στις διαδικασίες R&D (έρευνα και ανάπτυξη) του φαρμακευτικού κλάδου.
Σε μια εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτατα, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) όχι μόνο στη μορφή των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, αλλά και στις εκφάνσεις της μηχανικής μάθησης, αναδεικνύεται ως ο καταλύτης που θα μεταμορφώσει τον κόσμο της ιατρικής και της φαρμακοβιομηχανίας.
«Ως ηγέτες αυτού του τομέα, έχουμε την εξαιρετική ευκαιρία και ευθύνη να οδηγήσουμε την επόμενη μεγάλη φάση της υγειονομικής επανάστασης, μία που θα προσφέρει ελπίδα και καλύτερη ποιότητα ζωής σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως», λέει στο Liberal ο κ. Κίντζιος.
Η δυναμική της Τεχνητής Νοημοσύνης επιτρέπει την ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων σε ελάχιστο χρόνο, κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αδιανόητο. «Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ανακαλύψουμε νέες ουσίες, να δοκιμάσουμε αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ακρίβεια φάρμακα και θεραπείες και να επιταχύνουμε τη διαδικασία ανάπτυξης, που συνήθως διαρκεί χρόνια, ενώ παράλληλα μπορούμε να αγγίξουμε την απόλυτη παραγωγική αρτιότητα έχοντας πρωτόγνωρες δυνατότητες συνεχούς ποιοτικού ελέγχου» εξηγεί ο κ. Κίντζιος. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν η εξατομικευμένη ιατρική γίνεται πραγματικότητα, καθώς κάθε ασθενής θα μπορεί να λαμβάνει θεραπεία που θα ταιριάζει στις ατομικές ιδιαιτερότητές του, με βάση την γενετική του μορφολογία και το βιολογικό του προφίλ.
«Αυτές οι εξελίξεις φέρνουν μαζί τους μία νέα εποχή ελπίδας, ιδίως για ασθένειες που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ανίατες, όπως οι νεοπλασίες και οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Η παραδοσιακή προσέγγιση, που απαιτούσε χρόνια και μεγάλες επενδύσεις, αντικαθίσταται από μία νέα, πιο ευέλικτη, ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη. Αυτό σημαίνει πρόσβαση σε θεραπείες νωρίτερα και πιο στοχευμένα, μεγιστοποιώντας την πιθανότητα θεραπείας και εξιτηρίου», τονίζει ο κ. Κίντζιος.
Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην φαρμακοβιομηχανία έχει αναμφισβήτητα θετικό αντίκτυπο, ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράμετροι ασφαλείας. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κίντζιος μας είπε: «Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτήν την τεράστια δυναμική, χρειάζεται ηγεσία με όραμα, ηθική ευθύνη και διαφάνεια. Οφείλουμε να εγγυηθούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ιδιωτικότητα και στην προάσπιση της ασφάλειας των προσώπων. Πρέπει να διαχειριστούμε με προσοχή ευαίσθητα δεδομένα και να διαμορφώσουμε κανονιστικά πλαίσια που θα υποστηρίζουν την καινοτομία με συμπερίληψη, μακριά από διακρίσεις και την παραβίαση ηθικών αξιών».
Σχετικά με το πώς βλέπει το μέλλον της φαρμακοβιομηχανίας με τα σημερινά δεδομένα και τις εξελίξεις στην τεχνολογίας ο κ. Κίντζιος υπογράμμισε: «Το αύριο είναι γεμάτο δυνατότητες και προκλήσεις. Ωστόσο, με αποφασιστικότητα και όραμα, μπορούμε να ηγηθούμε αυτής της τεχνολογικής επανάστασης και να δημιουργήσουμε ένα κόσμο όπου η πρόληψη, η θεραπεία και η φροντίδα της υγείας θα είναι προσβάσιμα σε όλους. Ο δρόμος μπροστά μας είναι συναρπαστικός και γεμάτος ευκαιρίες. Ας τον διαβούμε με θάρρος, καινοτομία και δέσμευση για ένα καλύτερο μέλλον για όλους».
Η πλατφόρμα Loominus Studio
Τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης ανέδειξε ο κ. Κίντζιος στο συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης του ΣΕΒ μέσα από ένα case study. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην εφαρμογή της πλατφόρμας Loominus Studio, της νεοφυούς εταιρείας BLI του Φίλιππου Τουρλομούση. Παρουσίασε τη χρήση της Loominus επιλέγοντας το παράδειγμα της ανάπτυξης ενός νέου αντηλιακού προϊόντος της InterMed, εξηγώντας πώς η intuitive AI πλατφόρμα άλλαξε ριζικά την ταχύτητα με την οποία διαμορφώνεται μια νέα σύνθεση, με ασφάλεια και σημαντική μείωση των απαιτούμενων πόρων.
Όπως εξήγησε ειδικότερα, η διαδικασία αποτελείται από τρία βασικά βήματα, που είναι η εκπαίδευση του AI assistant με τα απαραίτητα δεδομένα, η μείωση του πειραματικού χώρου βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων και η φάση του Adaptive Experimentation, όπου με μόλις 15 πειράματα στον φυσικό χώρο του εργαστηρίου και την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων τους στο σύστημα, ο AI Assistant καταλήγει σε 2 βέλτιστες επιλογές.
Ο Σπύρος Κίντζιος υπογράμμισε πως η Loominus προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και πόρων, ενώ προωθεί τη μετατροπή του R&D σε έναν πιο ευέλικτο και στρατηγικά ευθυγραμμισμένο τομέα μέσα στον οργανισμό.