Πλησιάζει το τέλος στο πλαφόν καυσίμων
Shutterstock
Shutterstock

Πλησιάζει το τέλος στο πλαφόν καυσίμων

Το πλαφόν στα καύσιμα έχει γίνει βραχνάς για τους βενζινοπώλες, που ισχυρίζονται ότι εξαιτίας του αρκετοί επιλέγουν τον δρόμο της ανομίας, προκειμένου να επιβιώσουν. 

Η αλήθεια είναι ότι απομένει μόλις μια εβδομάδα πριν την ημερομηνία που τελειώνει η επέκταση του πλαφόν καυσίμων, ήτοι στις 30 Απριλίου. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος θα ανακοινώσει επισήμως τότε εάν θα διακοπεί ή εάν θα συνεχιστεί το πλαφόν στα καύσιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal από ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, η απόφαση του υπουργού κλίνει προς το πρώτο, καθώς όπως μας ανέφερε «δεν μπορούν μέτρα που είχαν μπει ως έκτακτα να συνεχιστούν, όταν η οικονομία έχει καλή πορεία». 

Τι σημαίνει το πλαφόν για του βενζινοπώλες 

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης μας είπε: «Το πλαφόν στα καύσιμα μπήκε πριν τρία χρόνια με σκοπό να διαφυλάξει τον καταναλωτή. Τώρα δεν έχει κανένα νόημα η ύπαρξη του γιατί νοθεύει τον ανταγωνισμό και ενισχύει την παραβατικότητα. Θεωρώ ότι έπρεπε να έχει καταργηθεί από το προηγούμενο εξάμηνο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ανακοινωθεί η κατάργηση του τώρα». 

Να υπενθυμίσουμε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) είχε στείλει τέλη Μαρτίου επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης, ζητώντας άμεση κατάργηση του πλαφόν στις λιανικές τιμές των καυσίμων και σε κάθε περίπτωση τη μη παράταση πέραν της 30/4/2025. 

Αυτό που ξεχώρισε στην επιστολή ήταν ότι με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει η παραβατικότητα. Συγκεκριμένα μέσα στην επιστολή αναφερόταν: «Η αδικαιολόγητη μακροχρόνια επιβολή πλαφόν στο κλάδο μας, που σύμφωνα με τα στοιχεία ποτέ δεν είχε υψηλό περιθώριο κέρδους, έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τους οικογενειάρχες πρατηριούχους, όπου κάποιοι από αυτούς, προ του φάσματος της χρεοκοπίας, κύλησαν στην παραβατικότητα, άλλοι έκλεισαν τα μαγαζιά τους, οι περισσότεροι δε σταμάτησαν τις επενδύσεις στον αναγκαίο μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό των μαγαζιών τους». 

Η παραβατικότητα εξαιτίας του πλαφόν 

Στο Φόρουμ των Δελφών είχε γίνει συζήτηση για την παραβατικότητα στην αγορά καυσίμων από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) Γιάννη Αληγιζάκη, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής. Η διατήρηση του πλαφόν που αφορά ουσιαστικά στο 6% της τιμής του καυσίμου και ενώ έχουν εκλείψει οι λόγοι που το επέβαλαν, σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη οδηγεί σε αρνητικά περιθώρια κέρδους και δημιουργεί ακουσίως χώρο για την παραβατικότητα. «Οι έντιμοι πρατηριούχοι, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στη δεινή οικονομική κατάσταση που τους έχει φέρει το πλαφόν, παραχωρούν τα πρατήριά τους στους παραβατικούς», είχε αναφέρει.

Ακόμη και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους και αναλυτές στο πλαίσιο ενημέρωσης για τα αποτελέσματα του 2024 του Ομίλου, αναφορικά με το πλαφόν στα καύσιμα είχε δηλώσει ότι πρέπει να σταματήσει από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλά και γίνονται διαδοχικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.

Πότε και γιατί είχε μπει το πλαφόν καυσίμων  

Το πλαφόν είχε μπει στα τεθεί στα τέλη του 2022 από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς εκείνη την περίοδο οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν ανεξέλεγκτα, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό επτά ετών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Τότε λοιπόν, ο κ. Γεωργιάδης είχε πει ότι το πλαφόν δεν επιτρέπει στις εταιρείες και στα πρατήρια να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από αυτό του έτους αναφοράς, το 2021, για να προστατευθούν οι καταναλωτές.