Οι big business της Ινδίας: Το mega deal της Eurobank, η ενέργεια, η ναυτιλία και οι επαφές με επενδυτές

Οι big business της Ινδίας: Το mega deal της Eurobank, η ενέργεια, η ναυτιλία και οι επαφές με επενδυτές

Με το δεξί μπήκε η επιχειρηματική αποστολή ελληνικών εταιρειών στην Ινδία καθώς σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του CEO της Eurobank, Φ. Καραβία, αναμένεται να υπογραφεί το μεγάλο deal της τράπεζας με την NPCI. H δεύτερη συμφωνία αφορά την Eurolife FFH και την L&T. 

Η συμφωνία με την Eurobank ανταποκρίνεται στην εξωστρέφεια της τράπεζας και τον σχεδιασμό ανάπτυξής της σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σύμφωνα με το μνημόνιο που θα υπογραφεί η Eurobank θα διασυνδεθεί στο σύστημα UPI και θα ευνοήσει τις άμεσες συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Πρόκειται στην ουσία για ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με το IRIS που θα επιτρέπει την πίστωση από λογαριασμό σε λογαριασμό σε πραγματικό χρόνο.

Το μνημόνιο που αναμένεται να υπογραφεί σήμερα θα δεσμεύει τις Eurobank και NPCI να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία για να προσδιοριστούν οι προϋποθέσεις και οι όροι για να λειτουργεί το UPI μέσω της Eurobank στην Ελλάδα. Στην ουσία πρόκειται για ένα σύστημα που θα διευκολύνει τις συναλλαγές μεταξύ ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων, τους Ινδούς εργαζόμενους στη χώρα μας και τους τουρίστες, καθώς οι συναλλαγές θα γίνονται με ταχύτητα και ασφάλεια.  

Η επιχειρηματική αποστολή στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βομβάη και την Παρασκευή στη Μπανγκαλόρ που θα πραγματοποιηθούν B2B συναντήσεις με ινδικά funds και εταιρείες και έχει ήδη κλείσει η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μεταξύ:

  • Του Enterprise Greece και της Συνομοσπονδίας Ινδικών Βιομηχανιών.
  •  Του Joist Innovation Park της Λάρισας και του Adani University
  •  Της Fairfax και του ινδικού ομίλου information technology L&T
  •  Του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και την Ινδικής Συνομοσπονδίας Επιμελητηρίων (FICCI)
  •  Του Enterprise Greece και του FICCI

Ποιοι συμμετέχουν

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται τα logistics, η ναυτιλία, η ενέργεια και οι υποδομές. Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετέχουν μεγάλες εταιρείες, μεταξύ άλλων:

  • Dynacom Tankers
  • Goldair
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
  • Viohalco
  • HIG
  • Mitsis Hotels
  • ΟΛΘ
  • ΤΑΙΠΕΔ 
  • Mytilineos
  • Grivalia 

Σε πρώτο πλάνο ο διάδρομος IMEC

Ένας τομέας που ενδιαφέρει πολύ τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ινδία είναι η ενέργεια. Πρόκειται για τον ενεργειακό διάδρομο India - Middle East - Europe Economic Corridor (IMEC) που προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες να φέρει κοντά την Ινδία και την Ελλάδα μέσω της Μέσης Ανατολής και να αποτελέσει η χώρα μας πύλη εισόδου στην Ευρώπη. 

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αναφορά τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη για την ανάγκη ενεργειακής διαφοροποίησης και εναλλακτικών δρόμων ενέργειας και εμπορίου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο ενεργειακό διάδρομο και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τη χώρα μας, μπορείτε να διαβάστε το πρόσφατο άρθρο του Γ. Φιντικάκη.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί, τόνισε: « Χάρη στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης το μέλλον είναι λαμπρότερο. Αρκεί να δει τον χάρτη κανείς για να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως για να πετύχουμε αυτά πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή και σταθερότητα που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αμοιβαίες επενδύσεις, που όπως είπε, θα επισφραγίσουν τη συνεργασία των δύο χωρών, λέγοντας ότι «εστιάζουμε στην προαγωγή των οικονομικών δεσμών με έμφαση στις ΑΠΕ, τη ναυτιλία τα logistics». «Θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της πληροφορικής», συμπλήρωσε. Τέλος, πρόσθεσε πως η χώρα μας θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ινδίας για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.