Νέα χρονιά - ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό

Νέα χρονιά - ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό

Νέο ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό αναμένεται φέτος, καθώς τόσο η επιβατική κίνηση, όσο και η ζήτηση για τουριστικά καταλύματα έχουν ξεπεράσει τα νούμερα - ρεκόρ του 2019 και μάλιστα σύμφωνα με ασφαλείς προβλέψεις φορέων θα συνεχίσουν να βαίνουν αυξανόμενες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, για το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2023 οι αφίξεις από το εξωτερικό κατέγραψαν αύξηση 45,1% έναντι του αντίστοιχου πενταμήνου του 2022 και 4,9% έναντι του πενταμήνου του 2019. Συνολικά, στο πεντάμηνο του 2023, από το εξωτερικό, αφίχθησαν 6.255.548 επιβάτες, έναντι 4.310.254 το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ όλες οι γεωγραφικές περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον καταγράφουν αύξηση των αφίξεων, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Παράλληλα, και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν την ανοδική πορεία του τουρισμού για τη φετινή χρονιά. 

Έτσι, για το πρώτο τετράμηνο καταγράφηκε αύξηση 38% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας μας που ανήλθαν,σε 1,5 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην Κρήτη, κατά 35,5%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Στα Δωδεκάνησα σημειώθηκε αύξηση κατά 29,9%, και στις Κυκλάδες 25,9%. Οι αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Ιονίων Νήσων ήταν 12,6% αυξημένες σε σχέση με πέρσι.

Συνολικά, οι διανυκτερεύσεις για το πεντάμηνο παρουσιάζουν μια αύξηση 2,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ οι προκρατήσεις για το σύνολο της χρονιάς ξεκίνησαν την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου με πολύ καλό ρυθμό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια καλή βάση κρατήσεων για το σύνολο της τουριστικής χρονιάς.

Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία και τις πληρότητες σε αρκετά τουριστικά μέρη της χώρας εκφράζεται η άποψη από τους ξενοδόχους ότι η ζήτηση υπολείπεται της προσφοράς. Ειδικότερα, τον μήνα Μάιο σε ό,τι αφορά την Κρήτη, η πληρότητα των ξενοδοχείων ήταν γύρω στο 70%, σε ορισμένα ξενοδοχεία έφθασε και το 40 -50%, ενώ άλλα ήταν γεμάτα. Ακόμη, στα Δωδεκάνησα και ειδικά στη Ρόδο, παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο. 

Το γεγονός αυτό οφείλεται στην τάση των τουριστών να καταφεύγουν σε λύσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των πακέτων, η οποία φθάνει το 25 με 30%, αλλά και των ξενοδοχειακών συμβολαίων που αυξήθηκαν κατά 8-10%.  

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Airdna, η οποία αναφέρει ότι η  ζήτηση τουριστικών καταλυμάτων στην Ελλάδα είναι πενταπλάσια σε σχέση με την προσφορά, μόνο για τον μήνα Μάιο. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, εκτός των άλλων,  ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση έναντι των βασικών της ανταγωνιστών. 

Η πορεία της ζήτησης, η οποία συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, δείχνει ότι οι προοπτικές παραμένουν έντονα θετικές και για το επόμενο εξάμηνο. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες, οι κρατήσεις για το επόμενο εξάμηνο κατέγραφαν άνοδο της τάξης του 23% σε σχέση με το 2022, με τα μεγαλύτερα ποσοστά της ανόδου να αφορούν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι καλοκαιρινοί μήνες Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος παρουσίαζαν αύξηση της ζήτησης κατά 16%, 17% και 23% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2022 και τα αντίστοιχα ποσοστά για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο διαμορφώνονταν στο 56% και 45%.

Η δυναμική της Ελλάδας διατηρείται και στον τομέα των προκρατήσεων που είναι αυξημένες κατά 21% σε σχέση με το 2022. Η αύξηση αυτή είναι και η μεγαλύτερη που παρατηρείται μεταξύ των μεσογειακών χωρών. Πρόκειται, μάλιστα για τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και άλλων ευρωπαϊκών παραθαλάσσιων προορισμών, δεδομένου ότι η Γαλλία η Κροατία και η Πορτογαλία καταγράφουν αύξηση 16%, η Ισπανία 13% ενώ η Ιταλία σημειώνει άνοδο 19% σε σχέση με πέρυσι.

Θετικά, όμως είναι και τα μηνύματα που έρχονται από τις τουριστικές αγορές. Έτσι, οι  χώρες που προτιμούν περισσότερο την Ελλάδα είναι οι παραδοσιακές αγορές της Αγγλίας και Γερμανίας. Μάλιστα η χώρα μας φαίνεται ότι τελικά ξανακερδίζει ένα μερίδιο της τάξεως του 5-6% που είχε χάσει τον προηγούμενο μήνα. Ακολουθούν η Γαλλία, οι ΗΠΑ και οι Σκανδιναβικές χώρες. 

Σημειώνεται ότι από τον Μάρτιο παρατηρείται και μια άνοδος στους τουρίστες από τη Ρωσία. Αυξημένο ενδιαφέρον για ελληνικούς προορισμούς παρατηρείται φέτος και από την Πολωνία, αλλά και από τις βαλκανικές χώρες, όπως η Ρουμανία και η Σερβία. 

Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς το ενδιαφέρον των τουριστών εστιάζεται στα νησιά, όπως  Κρήτη, Ρόδος, Μύκονος, Κέρκυρα, όπου ο αριθμός των κρατήσεων είναι σαφώς αυξημένος σε σχέση με πέρσι, ενώ σημαντική κίνηση καταγράφεται και στη  Χαλκιδική αλλά και στην Πελοπόννησο.