MIG: Εγκρίθηκε η συμφωνία με τη Strix - Η επόμενη μέρα

MIG: Εγκρίθηκε η συμφωνία με τη Strix - Η επόμενη μέρα

«Φινάλε» στο σίριαλ της υπόθεσης της MIG και της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει στην Attica Group στη  Strix Holdings, έδωσε η απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 6 μ.μ., μετά από επανηλειμμένες αναβολές.

Η γενική συνέλευση των μετόχων που έκανε, τελικά,  δεκτή την πρόταση της Strix Holdings P.L. πραγματοποιήθηκε αφού απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκε από την πλευρά της οικογένειας Ηλιόπουλου, η οποία ελέγχει την Seajets, ενώ ταυτόχρονα κατέχει ποσοστό 12,99% στην MIG και είχε ως  στόχο να «παγώσει» την παραπάνω μεταβίβαση

Ειδικότερα, όπως είχε ανακοινώσει η MIG, οι μέτοχοι μειοψηφίας της εταιρίας οι οποίοι ενεργούντες συντονισμένα εκπροσωπούν συνολικό ποσοστό 12,99% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, δηλαδή  η εταιρία «Warrior Shipping Ltd» που ελέγχεται από την κα Δέσποινα Ηλιοπούλου, η εταιρία «Multiway Investments Ltd» που ελέγχεται από τον κ. Αντώνη Κλεάνθους και οι κ.κ. Ηλίας Μπέζας και Γεώργιος Κανελλόπουλος, προχώρησαν σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα την αναστολή της ισχύος της από 13.12.2022 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας με την οποία έγινε αποδεκτή η πρόταση της εταιρίας «Strix Holdings L.P.» για την ανταλλαγή του συνόλου των ομολογιακών δανείων της Εταιρίας με τη συνολική συμμετοχή της στην θυγατρική «Attica Α.Ε. Συμμετοχών» και την αναβολή της πραγματοποίησης της σημερινής Επαναληπτικής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. 

Παράλληλα είχαν καταθέσει και αίτηση Έκτακτου Ελέγχου κατά της MIG, κοινοποιούμενη προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.», με αίτημα να διαταχθεί ο έλεγχος της Εταιρίας για τις οικονομικές χρήσεις 2020, 2021, 2022 και μέχρι σήμερα για πιθανολογούμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας, από ελεγκτική εταιρία διεθνούς κύρους μη συνδεόμενη καθ’ οιονδήποτε με την «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.» κατά τα προηγούμενα πέντε έτη.

Ο Μάριος Ηλιόπουλος, ο οποίος προσήλθε στη γενική συνέλευση με ολιγόλεπτη καθυστέρηση παρουσίασε την τοποθέτηση του, η οποία περιελάμβανε  τις θέσεις του για την εταιρεία και αποχώρησε. Η τοποθέτηση του Μάριου Ηλιόπουλου επαναλάμβανε, ουσιαστικά τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν στα αιτήματα ασφαλιστικών μέτρων. 

Όπως επεσήμανε στη δήλωσή του ο κ.Ηλιόπουλος, «ο Όμιλος μας παλεύει με τα πόδια του σε περιβάλλον πανδημίας και πολέμου απέναντι στην Τράπεζα Πειραιώς που δεν παίζει fair play, όπως υποχρεούται νομικά. Δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό στην ακτοπλοΐα, ιδιοποιούνται περιουσιακά στοιχεία με πολλά ερωτηματικά. ενώ για οποιονδήποτε άλλο στη ναυτιλία δεν δίνουν σταγόνα. Αν παρθεί απόφαση (είναι) παράνομη και άδικη, αν τηρηθεί η νομιμότητα θα υπάρξει αναβολή. Επειδή ασχολούμαι με την ουσία και έχω άλλα σήμερα θέματα ουσίας, αποχωρώ από αυτή τη ΓΣ. Είμαι παρών, θα δίνω το «παρών» όταν υπάρχει ουσία».

Την ίδια στιγμή οι συνήγοροι της πλευράς Ηλιόπουλου, επιχειρηματολόγησαν υπέρ του αιτήματος αναβολής της συνέλευσης, κάτι που δεν έγινε δεκτό από  το Προεδρείο, καθώς υπήρχε ποσοστό απαρτίας 45,87%.

Η γενική συνέλευση της MIG ενέκρινε τα δυο βασικά θέματα της ατζέντας που ήταν η έγκριση διάθεσης της συνολικής, άμεσης και έμμεσης, συμμετοχής της MIG στη θυγατρική Attica Group, προς την Strix Holdings L.P. με αντάλλαγμα τη μεταβίβαση προς την MIG του συνόλου των ομολογιακών δανείων εκδόσεώς της σημερινού ανεξόφλητου υπολοίπου 443,8 εκατ.ευρώ, καθώς και τη μεταβολή της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου της εταιρείας σε «MIG ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» και του διακριτικού τίτλου αυτής σε «MIG».

Το περιεχόμενο του deal

Με τη συμφωνία για την εκχώρηση του 79% της Attica Συμμετοχών,  η MIG αποκτά μηδενικό δανεισμό και ισχυρά ίδια κεφάλαια. Με αυτόν τον τρόπο η MIG θα δραστηριοποιείται ως εταιρεία επενδύσεων και η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στην κεφαλαιακή ενίσχυση της θυγατρικής της. 

Στην ουσία η MIG αλλάζει σελίδα μέσω της ανταλλαγής του δανεισμού της 443,8 εκατ. ευρώ με το 79,38% που κατέχει η MIG στην Attica Συμμετοχών που διαχειρίζεται το Blue Star, την Superfast, την HSW και την ΑΝΕΚ. 

Στόχος είναι η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο μετά από τις σχετικές εγκρίσεις της γενικής συνέλευσης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Μέσω της συμφωνίας η MIG δεν θα έχει δανεισμό και θα εισφέρει στα ταμεία της περίπου 20 εκατ. ευρώ από τόκους που είχαν επίπτωση στα ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Επίσης θα μπορέσει να γράψει λογιστικά κέρδη έως 90 εκατ. ευρώ. 


Τα ακίνητα στη Σερβία

Υπενθυμίζεται πως σε κατ' αρχήν μη δεσμευτική συμφωνία έχει έρθει η MIG με την Τράπεζα Πειραιώς για την επιμήκυνση του δανείου της θυγατρικής εταιρείας RKB κατά 7 επιπλέον έτη, δηλαδή έως το 2032. Οι τελικοί όροι της συμφωνίας θα καθοριστούν μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.

Η RKB αποτελεί μία εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών διαχείρισης εμπορικών ακινήτων στη Σερβία. Έχει υπό διαχείριση 27 εμπορικά κέντρα εκ των οποίων 8 βρίσκονται στο Βελιγράδι και ένα κτίριο γραφειακών χώρων, συνολικού εμβαδού 213.000 τ.μ. Επίσης, κατέχει οικοπεδικές εκτάσεις υπό αξιοποίηση συνολικού εμβαδού 21.000 τ.μ.

Η αξία των ακινήτων ανέρχεται σε 206,1 εκατ. ευρώ (αποτίμηση 31/12/2021 αφαιρουμένων των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν έως σήμερα), ενώ η εταιρεία διατηρεί καθαρό τραπεζικό δανεισμό ύψους 86,7 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 96,4 εκατ. ευρώ το 2021. Οι πωλήσεις το 2022 ανήλθαν σε 7,1 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. ευρώ το 2021, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 2,9 εκατ. ευρώ έναντι 2,8 εκατ. το 2021.