Σε εξομάλυνση των αναταράξεων που προκαλεί στην ασφαλιστική αγορά των θέμα των ανατιμήσεων των συμβολαίων υγείας οδηγεί η κυβερνητική παρέμβαση, με την οποία ζητείται από τις εταιρείες να μην προχωρήσουν για φέτος σε αυξήσεις του κόστους των συμβολαίων κατά 15%, ενώ από 1-1-2026 θα εφαρμοστεί νέο σύστημα υπολογισμού του κόστους των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.
Συγκεκριμένα, με σχετική ρύθμιση του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου θα τεθεί σε ισχύ δείκτης τον οποίο θα καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ και θα λειτουργεί, περίπου, ως δείκτης πληθωρισμού των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Με βάση αυτόν τον δείκτη πλέον, θα γίνεται η όποια αναπροσαρμογή στα συμβόλαια.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης στα νέα ασφάλιστρα δεν θα υπερεκτιμά την ηλικία του ασφαλισμένου. Παράλληλα, εκτός από τον δείκτη η κυβέρνηση σχεδιάζει και τη λειτουργία ενός παρατηρητηρίου τιμών για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Όπως είναι γνωστό, οι αυξήσεις στο κόστος των συμβολαίων ασφάλισης υγείας, οδήγησαν σε διακοπές των συμβολαίων από σημαντικό ποσοστό των ασφαλισμένων δημιουργώντας πρόβλημα στις ασφαλιστικές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι η αγορά του κλάδου υγείας καταγράφει σταθερή ανάπτυξη κάθε χρόνο, ενώ ανοδικά κινείται και το σύνολο των αποζημιώσεων.
Με τις τελευταίες αυξήσεις του κόστους συμβολαίων, τα μακροχρόνια συμβόλαια από 711.000 το 2011 και 424.000 το 2017, περιορίστηκαν σε 278.000 το 2023. Οι εταιρείες, μάλιστα, κατευθύνουν τους ασφαλισμένους στα ετησίως ανανεούμενα ασφαλιστήρια συμβόλαια, στα οποία και θεωρούν ότι είναι ελεύθερες να διαμορφώνουν κάθε έτος, χωρίς περιορισμούς, τα ασφάλιστρα και τις παροχές των συμβολαίων.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι καταναλωτές, σήμερα, (συνολικά 964.000 συμβόλαια υγείας, ισόβια και ετησίως ανανεούμενα) παραμένουν απροστάτευτοι στις αυξήσεις που επιβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Από την πλευρά τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες, θεωρούν πως πρόκειται για ένα πολυσύνθετο, πολύπλοκο θέμα, που κάθε ασφαλιστική προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο. Είναι δύσκολο να βρεθεί μια ενιαία λύση στο θέμα, καθώς αυτό βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με το υπουργείο, τα νοσοκομεία και την ηλικία των ασφαλισμένων.
Πάντως, οι ασφαλιστικές θα προσπαθήσουν να μείνουν κοντά στα όσα ζητήθηκαν από το υπουργείο, σε ό,τι αφορά την αύξηση, δηλαδή θα προσπαθήσουν να μην ξεπεράσει το μονοψήφιο ποσοστό.
Σε ό,τι αφορά τα αίτια των αυξήσεων οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών τα αποδίδουν στους κλινικάρχες, οι οποίοι καθορίζουν τα κόστη (φάρμακα, υπηρεσίες περίθαλψης και υλικά). Οι παρεμβάσεις του υπουργείου θα κοστίσουν χρήματα στις ασφαλιστικές, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν έχουν κερδοφορία από τα συμβόλαια υγείας. Ο ιατρικός πληθωρισμός είναι ένα μεγάλο θέμα, που έχει να κάνει με τα έξοδα των νοσοκομείων, ενώ η εκτίμησή τους είναι ότι θα έπρεπε να υιοθετηθεί το σύστημα DRG, (Diagnostic Related Groups - Σύστημα Ομοιογενών Διαγνωστικών Ομάδων) ως το πιο σωστό και δίκαιο για τους καταναλωτές.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ οι ενεργοί ασφαλισμένοι μέσω των ατομικών ασφαλιστηρίων παρουσιάζουν μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 4%.
Ο Κλάδος Υγείας τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς επιδεικνύει μία σταθερή πορεία ανάπτυξης, η οποία προέρχεται τόσο από τις ατομικές, όσο και τις ομαδικές ασφαλίσεις, δίνοντας σε όλο και περισσότερους καταναλωτές πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και εξειδικευμένες θεραπείες σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.
Η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με αύξηση των ατομικών συμβολαίων 7%, με τον αριθμό των ομαδικών ασφαλιστηρίων να έχει αντίστοιχα σημαντική αύξηση. H εκτίμησή είναι ότι ο Κλάδος Υγείας θα συνεχίσει τη δυναμική του ανάπτυξη.