Η ανάγκη για βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των ιδιωτικών περιουσιών και των επιχειρήσεων απέναντι στις φυσικές καταστροφές μπαίνει σε πρώτο πλάνο, με τους φορείς, την Πολιτεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες να καλούνται να οργανώσουν κοινό μέτωπο προστασίας απέναντι στο ασφαλιστικό κενό που δημιουργούν οι αυξανόμενες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.
Αντικείμενο παγκόσμιας ανησυχίας αποτελεί πλέον η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και των απρόβλεπτων ζημιών λόγω ακραίων φυσικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Κάθε χρόνο, οι φυσικές καταστροφές (NatCat) κοστίζουν ζωές και προκαλούν ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την παγκόσμια βάση δεδομένων EM-DAT το 2024 καταγράφηκαν 393 καταστροφές, οι οποίες κόστισαν 16.753 ανθρώπινες ζωές, επηρέασαν 167,2 εκατομμύρια ανθρώπους, με το οικονομικό κόστος των ζημιών να ανέρχεται σε 242 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
Τις τελευταίες δεκαετίες εκτιμάται ότι χάθηκαν περισσότερες από 765.000 ανθρώπινες ζωές από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ οι οικονομικές ζημιές για την ίδια περίοδο ανέρχονται σε 4,2 τρισ. δολάρια. Μόνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το οικονομικό κόστος των καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη ξεπέρασε τα €77 δισεκατομμύρια το 2023, με τις πλημμύρες να αποτελούν το σημαντικότερο μέρος αυτών των ζημιών. Σε δυσμενή θέση βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Κλιματικού Κινδύνου κατατάσσεται στην 7η θέση παγκοσμίως για την περίοδο 1993-2022.
Ο βαθμός ευαισθητοποίησης γύρω από την πρόληψη και την προετοιμασία έναντι των ακραίων φυσικών φαινομένων τα οποία εντείνονται σε συχνότητα και ένταση κατά τα τελευταία χρόνια, είναι ανεπαρκής, ενώ μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους των ζημιών που προκαλούνται καλύπτεται μέσω ιδιωτικής ασφάλισης.
Ειδικά στην Ελλάδα, πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν ότι το κενό προστασίας έχει αυξηθεί λόγω χαμηλής ασφαλιστικής κάλυψης έναντι κλιματικών κινδύνων, καθιστώντας ιδιώτες και επιχειρήσεις εκτεθειμένους στην πιθανότητα να επωμιστούν το οικονομικό κόστος των ζημιών. Την ίδια στιγμή το ασφαλιστικό κενό αυτό βαίνει μειούμενο σε άλλες χώρες.
Πόσο αναμένεται να αποδώσει η υποχρεωτικοποίηση της ασφάλισης
Η Πολιτεία σε συνεργασία με τους εποπτικούς φορείς του κλάδου στη χώρα μας έχουν ήδη θεσπίσει νομοθεσία για την υποχρεωτικοποίηση της ασφάλισης επιχειρήσεων έναντι καταστροφικών περιστατικών. Από την 1η Ιουνίου 2025, τίθεται σε ισχύ η υποχρεωτική ασφάλιση έναντι πλημμύρας, σεισμού, δασικής πυρκαγιάς για επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα άνω των 500.000 ευρώ. Η κάλυψη είναι υποχρεωτική για ποσοστό τουλάχιστον 70% επί του συνόλου ενεργητικού τους.
Αντίστοιχη ασφαλιστική διείσδυση επιχειρείται από την Πολιτεία και στα ακίνητα και τα οχήματα. Τα κίνητρα έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ, η οποία πλέον θα ανέρχεται σε 20%, αλλά και η υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτων έναντι φυσικών καταστροφών αποτέλεσαν ορόσημα για την ασφαλιστική αγορά το 2023 και το 2024 αντίστοιχα, δίνοντας περιθώρια μεγέθυνσης του κλάδου και σύγκλισης με τα επίπεδα προστασίας κάλυψης του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Πώς μπορεί να συμβάλει ο κλάδος ιδιωτικής ασφάλισης
Ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης, παράλληλα με τα μέτρα της Πολιτείας, είναι εξίσου ουσιώδης. Ο Όμιλος Interamerican αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ενεργοποίησης αυτής του κλάδου, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την προετοιμασία και υποστήριξη της κοινωνίας στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την ενημέρωση για τη σημασία της πρόληψης και την αξία της ασφάλισης ως εργαλείου προστασίας από τους κινδύνους.
Την περίοδο αυτή, καθώς οι νέες νομοθετικές απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις πλησιάζουν, η Interamerican ενημερώνει στοχευμένα τους πελάτες της, αναδεικνύοντας την επείγουσα ανάγκη για έγκαιρη προετοιμασία και πρόληψη και παρέχοντας πρακτικές λύσεις και ασφαλιστικές καλύψεις που θωρακίζουν την ανθεκτικότητα των ασφαλισμένων.
Τις δύσκολες στιγμές δίνει το «παρών» κοντά στις κοινότητες που δοκιμάζονται. Στο καταστροφικό φαινόμενο του «Daniel» που δοκίμασε τη Θεσσαλία, ο Όμιλος στάθηκε ενεργά δίπλα στην κοινωνία, τόσο σε επίπεδο ταχείας διαχείρισης των ζημιών, όσο και σε επίπεδο άμεσης βοήθειας, ενεργοποιώντας τα ιδιόκτητα μέσα, οδικής και άμεσης ιατρικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν στις τοπικές κοινωνίες. Οι δε αποζημιώσεις για την κακοκαιρία Daniel προχώρησαν με ταχείς ρυθμούς με το συνολικό ύψος να προσεγγίζει περίπου τα 70 εκατ. ευρώ.
Μετά τις τελευταίες εικόνες καταστροφής από την Πάρο και τη Μύκονο, όπου μέσα σε λίγες ώρες οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, η Interamerican ήταν στο πλευρό των ασφαλισμένων της, με τις συνολικές αιτήσεις αποζημιώσεων που έλαβε να ξεπερνούν το 1,6 εκατ. ευρώ.
Αναγνωρίζοντας ότι η διαχείριση μιας κρίσης δεν σταματά στις πρώτες ώρες, ούτε τη στιγμή της αποζημίωσης, ο Όμιλος Interamerican πρωτοστατεί δημιουργώντας σύγχρονα εργαλεία, προϊόντα και υπηρεσίες και το κυριότερο, ασφαλιστική συνείδηση προς όφελος των ασφαλισμένων του και των πολιτών, αποδεικνύοντας ότι το στοίχημα για πρόληψη και διαχείριση των καταστροφών κερδίζεται μέσω της έρευνας, της πρωτοβουλίας και της στοχευμένης δράσης.