Kryptonio: Το ασφαλές πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων

Kryptonio: Το ασφαλές πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων

Από το 2010 έχουν «χαθεί» περισσότερα από 100 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα εξαιτίας κλοπών από χάκερ και απώλειας των «ιδιωτικών κλειδιών». Η Kryptonio, κορυφαία ελληνική εταιρεία στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, προσφέρει με το πορτοφόλι της μία μοναδική λύση ασφάλειας και προστασίας των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σας στη νέα εποχή του Web3 και του metaverse.

Το πορτοφόλι της Kryptonio, αναβαθμίζει την έννοια της ασφάλειας των κρυπτονομισμάτων επιτρέποντας σε οποιονδήποτε, χωρίς τεχνικές γνώσεις, να διαθέτει και να διαχειρίζεται τα κρυπτονομίσματά του, με απλό τρόπο και δίχως καμία ανησυχία για την ασφάλειά τους. 

Η Kryptonio ήταν ανάμεσα στους νικητές του 12ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας.

Πίσω από τη Kryptonio βρίσκεται μία ομάδα που διαθέτει πολυετή εμπειρία σε startups και κρυπτονομίσματα, έχοντας δημιουργήσει decentralized apps, crypto πορτοφόλια και ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2020 από τον Ηλία Χατζή, μηχανικό πληροφορικής και σύμβουλο επιχειρήσεων, και το Κυριάκο Λάκκα, μηχανικό πληροφορικής με πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Η ιδέα της Kryptonio ξεκίνησε από τον Ηλία τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν μετά από προηγούμενη εμπειρία στην ανάπτυξη εφαρμογών για κρυπτονομίσματα, θέλησε να δημιουργήσει ένα πορτοφόλι και να δώσει την δυνατότητα σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε, να συμμετέχει ενεργά στη νέα οικονομία με ασφαλή και απλό τρόπο. Παράλληλα, ο Κυριάκος, έχοντας βιώσει από κοντά την ελληνική fintech πραγματικότητα, είχε εντοπίσει την αξία δημιουργίας ενός πορτοφολιού κρυπτονομισμάτων, που θα διευκόλυνε την καθημερινή διαχείρισή τους, αλλά και θα βελτίωνε το επίπεδο ασφάλειάς τους. Η συνάντηση των δύο ωρίμασε την αρχική ιδέα, η οποία μετουσιώθηκε σε μία «έξυπνη» εφαρμογή και κατ’ επέκταση επιχειρηματική ιδέα, την Kryptonio.

Νέα εμπειρία πορτοφολιού: Ασφαλής, απλή και αποκεντρωμένη 

To Kryptonio, όπως εξηγεί στο liberal ο Ηλίας Χατζής, είναι ένα πορτοφόλι χωρίς «ιδιωτικό κλειδί», που χρησιμοποιεί προηγμένη κρυπτογραφία και βιομετρικά προσώπου, αφαιρώντας όλη την πολυπλοκότητα γύρω από τη κατοχή, ανάκτηση και διαχείριση των κρυπτονομισμάτων.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων, συνεχίζει αναφερόμενος στα διαφοροποιητικά στοιχεία αλλά και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Kryptonio. Αρχικά τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων αποτελούν το σημείο εκκίνησης για τους περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να εξερευνήσουν τα κρυπτονομίσματα και μία από τις υπηρεσίες που παρέχουν είναι και πορτοφόλια για την αποθήκευσή τους. Όμως τα ανταλλακτήρια γίνονται ολοένα και περισσότερο στόχος των χάκερ και δεκάδες από αυτά έχουν παραβιαστεί. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα ανταλλακτήρια κρατούν το ιδιωτικό κλειδί του πορτοφολιού των χρηστών και όταν παραβιαστούν, τότε τον έλεγχο των ιδιωτικών κλειδιών τον αποκτούν οι χάκερ που αδειάζουν τα πορτοφόλια των χρηστών.

Με άλλα non-custodial ή hardware πορτοφόλια, στα οποία οι χρήστες έχουν τον αποκλειστικό έλεγχο των ιδιωτικών κλειδιών τους, το πρόβλημα είναι πως αν για κάποιο λόγο χάσουν το ιδιωτικό κλειδί του πορτοφολιού τους η διαδικασία ανάκτησης είναι σύνθετη. Συνήθως κατά την δημιουργία του πορτοφολιού οι χρήστες πρέπει να καταγράψουν και να αποθηκεύσουν μια φράση 12 ή 24 λέξεων, που χρησιμοποιείται για την ανάκτηση του ιδιωτικού κλειδιού στην περίπτωση που χαθεί. Όπως μπορείτε να φανταστείτε η ανθρώπινη φύση μας και η τάση να χάνουμε πράγματα έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να αποκλειστούν από τις περιουσίες τους επειδή έχασαν το ιδιωτικό κλειδί και τον τρόπο ανάκτησής του. Περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια bitcoin, αξίας 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις τρέχουσες τιμές, έχουν χαθεί για πάντα διότι οι χρήστες έχασαν το ιδιωτικό κλειδί του πορτοφολιού τους και δεν ήταν σε θέση να το ανακτήσουν.

Το Kryptonio χρησιμοποιεί Multi-Party Computation (MPC), ένα προηγμένο πρωτόκολλο κρυπτογραφίας και αντί να δημιουργεί ένα «ιδιωτικό κλειδί» ή κωδικό ανάκτησης (seed phrase), δημιουργεί πολλαπλά μυστικά σε διαφορετικές συσκευές οι οποίες δεν χρειάζεται να εμπιστεύονται η μία την άλλη και χρησιμοποιούνται για την έγκριση των συναλλαγών. Το μυστικό στο κινητό του χρήστη κωδικοποιείται με τα βιομετρικά στοιχεία του προσώπου του και αποθηκεύεται στο προσωπικό του cloud.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο χρήστης χάσει το ιδιωτικό κλειδί του πορτοφολιού του, επειδή έχασε ή αντικατέστησε το κινητό του με άλλο, η μόνη ενέργεια που απαιτείται για να ανακτήσει τα κρυπτονομίσματα του, είναι να επανεγκαταστήσει την εφαρμογή και να τραβήξει μια σέλφι, που ανιχνεύει αν πρόκειται για πραγματικό άνθρωπο (3D liveness). Αν υπάρχει ταύτιση του προσώπου του κατόχου του πορτοφολιού με τον χρήστη που προσπαθεί να το ανακτήσει, τότε επαναφέρονται το πορτοφόλι και τα κρυπτονομίσματα.

Το Kryptonio απαλλάσσει τους χρήστες από την ανησυχία κλοπής ή απώλειας των «ιδιωτικών κλειδιών», καθώς το μοντέλο ασφάλειας είναι κατανεμημένο με τη χρήση του MPC και η ανάκτηση του πορτοφολιού βασίζεται σε 3FA (3-Factor Authentication), τρεις παράγοντες ασφάλειας, δηλαδή το πρόσωπο του χρήση, πρόσβαση στο email και το προσωπικό cloud του.

Με το Kryptonio οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν με κάρτα, Apple Pay, Google Pay, και με μεταφορές SEPA και SWIFT. Έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν και να λαμβάνουν κρυπτονομίσματα από και προς άλλα πορτοφόλια, να παρακολουθούν τις τιμές τους σε πραγματικό χρόνο και να δημιουργούν εξατομικευμένες ειδοποιήσεις όταν οι τιμές ανεβαίνουν ή πέφτουν από τα όρια που έχουν θέσει.

Ο Ηλίας Χατζής στέκεται και στην σημασία της βράβευσης από την Εθνική Τράπεζα και εξηγεί πώς αυτή μπορεί να προσδώσει υπεραξία και αναγνωρισιμότητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς ανάδειξης και στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Η ανάδειξή μας προσδίδει στην εταιρεία και στο προϊόν μας προστιθέμενη αξία και συμβάλλει σημαντικά στην αναγνωρισιμότητα και την αξιοπιστία μας σε νέους πελάτες, σε πηγές χρηματοδότησης και σε δυνητικούς συνεργάτες, που είναι σημαντικοί για την εξέλιξή μας. Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα NBG Business Seeds, μας βοήθησε να εξελίξουμε το επιχειρηματικό μοντέλο μας αλλά και το προϊόν μας.»

Για τα σχέδια ανάπτυξης του Kryptonio σημειώνει ότι σήμερα παρέχεται απολύτως δωρεάν και χρησιμοποιείται από χιλιάδες χρήστες σε 40 διαφορετικές χώρες. Τους επόμενους μήνες θα προσφέρει λογαριασμούς IBAN, κάρτες Debit που θα συνδέσουν τον κόσμο του ευρώ και άλλων νομισμάτων με τα κρυπτονομίσματα, παρέχοντας μία μοναδική λύση ασφάλειας και προστασίας των περιουσιακών στοιχείων του χρήστη μέσα από ένα πορτοφόλι.

Η υποβολή προτάσεων για τον 13ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, στις 15:00μμ.

Για να υποβάλετε κι εσείς την πρότασή σας στον 13ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας πατήστε εδώ.