ΗΠΑ: Μικτές τάσεις στις μετοχές φαρμακοβιομηχανιών μετά την παρέμβαση Τραμπ για μείωση τιμών φαρμάκων
investing

ΗΠΑ: Μικτές τάσεις στις μετοχές φαρμακοβιομηχανιών μετά την παρέμβαση Τραμπ για μείωση τιμών φαρμάκων

Οι παγκόσμιες φαρμακευτικές μετοχές κατέγραψαν μικτές τάσεις τη Δευτέρα, μετά την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις ΗΠΑ από 30% έως 80%.

Η πολιτική, γνωστή ως «τιμολόγηση του πλέον ευνοούμενου έθνους», προβλέπει την ευθυγράμμιση του κόστους των φαρμάκων στις ΗΠΑ με εκείνο άλλων χωρών υψηλού εισοδήματος, όπως ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή.

Το μέτρο αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την κερδοφορία ευρωπαϊκών και ασιατικών φαρμακοβιομηχανιών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική αγορά, όπου οι καταναλωτές πληρώνουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερο για πολλά φάρμακα σε σχέση με άλλες πλούσιες χώρες.

Σε ανάρτησή του τη Δευτέρα στο Truth Social, ο Τραμπ έγραψε:
«ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΤΑ 59% ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ! ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ τιμές στη βενζίνη, την ενέργεια, τα είδη παντοπωλείου και σε όλα τα άλλα έξοδα. ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ!!!»

 

 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρωί της ίδιας ημέρας, ο Τραμπ τόνισε: «Από σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιδοτούν πλέον την υγειονομική περίθαλψη άλλων χωρών... και δεν θα ανεχθούμε πλέον την κερδοσκοπία και την υπερτιμολόγηση από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι, παρότι οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, αποφέρουν το 75% των εσόδων των φαρμακευτικών εταιρειών.

Επικρίνοντας ευθέως τις εταιρείες που παράγουν φάρμακα για την απώλεια βάρους, δήλωσε: «Το Ozempic κοστίζει 10 φορές περισσότερο στις ΗΠΑ», αναφερόμενος στις τεράστιες διαφορές τιμών.

Οι μετοχές στις φαρμακοβιομηχανίες

Τα φάρμακα Ozempic και Wegovy κατασκευάζονται από τη Novo Nordisk, ενώ το Zebound από την Eli Lilly. Οι μετοχές της Novo υποχώρησαν κατά 1%, ενώ η Eli Lilly διαπραγματεύτηκε χωρίς μεταβολή. Και οι δύο μετοχές ανέκαμψαν ελαφρώς από τα χαμηλά της συνεδρίασης.

«Δεν είναι σαφές αν η εντολή θα εφαρμοστεί σε όλες τις κυβερνητικές αγορές [...] ή μόνο σε ορισμένες [...] και είναι πιθανό να συναντήσει σημαντικά νομικά και πολιτικά εμπόδια. Ωστόσο, πρόκειται για μια επιθετική κίνηση, αρνητική για τον φαρμακευτικό και βιοτεχνολογικό κλάδο», ανέφεραν οι αναλυτές της Vital Knowledge σε σημείωμα προς τους πελάτες τους.

Παρά το αρχικά αρνητικό άνοιγμα, οι μετοχές των αμερικανικών φαρμακευτικών κινήθηκαν ανοδικά, καθώς η ανακοίνωση είχε προηγουμένως διαρρεύσει. Οι μετοχές των Bristol-Myers Squibb, Pfizer και Merck & Co. σημείωσαν άνοδο μεταξύ 2% και 4% λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές των Novo Nordisk, AstraZeneca, GSK και Roche ανέκαμψαν από τις αρχικές απώλειες.

Αντιθέτως, οι ιαπωνικές φαρμακευτικές εταιρείες παρουσίασαν σημαντικές απώλειες. Η Takeda Pharmaceutica και η Astellas Pharma σημείωσαν πτώση κατά 5,5% και 3,9% αντίστοιχα.

Στη Νότια Κορέα, οι μετοχές των Samsung Biologics και Hanmi Pharm Co υποχώρησαν κατά 4,7% και 0,7% αντίστοιχα.

Οι κινεζικές φαρμακευτικές εταιρείες δέχθηκαν επίσης πιέσεις, με τη Zhejiang Hisun Pharmaceutical Co Ltd  να καταγράφει απώλειες 0,7%.

Στην Αυστραλία, η μετοχή της CSL Ltd, κορυφαίας εταιρείας παραγωγής πλάσματος και εμβολίων, υποχώρησε κατά 1,7%, ενώ η Clinuvel Pharmaceuticals Ltd κατέγραψε πτώση 3%, αντανακλώντας το ευρύτερο περιφερειακό κλίμα.

Τέλος, στην Ινδία, ο φαρμακευτικός κολοσσός Sun Pharma υποχώρησε κατά 3,3%.