Τηλεπικοινωνίες: Χωρίς χαλκό έως το 2030

Τηλεπικοινωνίες: Χωρίς χαλκό έως το 2030

Η σταδιακή κατάργηση του χαλκού στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα (copper switch off) και η σταδιακή του αντικατάσταση με οπτικές ίνες (Fiber to the Home - FFTH) είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του κλάδου τηλεπικοινωνιών όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη την Ευρώπη, καθώς αποτελεί βασική στρατηγική της Ε.Ε.

Η στρατηγική αυτή κάνει λόγο για κατάργηση του χαλκού ως το 2030. Και αυτό γιατί, όπως εξηγείται στο εισαγωγικό κείμενο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στο FFTH Council Europe, δεν υπάρχει λόγος να συντηρείται και να επεκτείνεται ένα δίκτυο χαλκού και παράλληλα να «τρέχει» ένα δίκτυο με οπτικές ίνες. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η χώρα μας έχει ως απώτερο στόχο να συμβαδίσει με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την πλήρη κατάργηση του δικτύου του χαλκού, εδώ και ένα χρόνο, από τον Μάρτιο του 2022, με την έναρξη σχετικής διαβούλευσης από την ΕΕΤΤ. 

Μάλιστα, στη διαβούλευση τέθηκε και το θέμα της υποχρεωτικής αναβάθμισης των γραμμών Το θέμα τέθηκε σε διαβούλευση καθώς από την αλλαγή θα προκύψει και υποχρεωτική αναβάθμιση των γραμμών των συνδρομητών, καθώς οι παλιές τους γραμμές θα καταργηθούν.

Παράλληλα με την ΕΕΤΤ, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης  κάνει σημαντικά βήματα με στόχο την επίσπευση της κατάργησης του παλαιού και σε αρκετές περιπτώσεις απηρχειωμένου δικτύου χαλκού στη χώρα μας και την αντικατάστασή του από δίκτυα οπτικών ινών αλλά και, συμπληρωματικά, με το δίκτυο 5G.

Για τον σκοπό αυτό, η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει ήηδη προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση του έργου «Υπηρεσίες Υποστήριξης για το Έργο: «Μελέτη χάραξης στρατηγικής για τον σταδιακό παροπλισμό του δικτύου χαλκού (copper switch-off)» της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Το έργο αυτό, προϋπολογισμού 16.700 ευρώ, χρονικής διάρκειας δυο μηνών μηνών, ανατέθηκε στην OZ LIAISON θα χρηματοδοτηθεί από το αποθεματικό της ΕΕΤΤ.

 

Οι επενδύσεις των παρόχων

Τον σημαντικότερο, βεβαίως, ρόλο στο θέμα της αποχαλκοποίησης του δικτύου τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα καλούνται να διαδραματίσουν οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι οποίοι έχουν, ήδη, δρομολογήσει επενδύσεις της τάξεως των 6 δισ.ευρώ, προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι το δίκτυο χαλκού έχει ήδη ξεκινήσει να αντικαθίσταται από οπτικές ίνες.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, οι πάροχοι εξακολουθούν να βασίζουν σε μεγάλο βαθμό την παροχή υπηρεσιών στους συνδρομητές, πάνω από το συγκεκριμένο δίκτυο, κυρίως μέσω της Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο και τις υπηρεσίες συνεγκατάστασης. 

Στόχος όμως του OTE, που διαθέτει και το μεγαλύτερο δίκτυο χαλκού στη χώρα μας, είναι μέσα σε μία τετραετία, ως το 2027, να έχει καλυφθεί η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, περί τα 4,8 εκατ. γραμμές, με οπτικές ίνες και συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων.

Με βάση τα επενδυτικά πλάνα που έχουν ανακοινώσει οι εταιρείες, περί τα 3 εκατ. γραμμές θα καλυφθούν από τον ΟΤΕ, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα των 3 δισ. ευρώ, που έχει , ήδη ανακοινωθεί από τον CEO του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ. 

Άλλες  800.000 γραμμές έως το 2025 αναμένεται να καλύψει η Vodafone μέσα από το πενταετές επενδυτικό πλάνο ύψους 600 εκατ. ευρώ που έχει εξαγγείλει, το οποίο και έχει επιβεβαιώσει με πρόσφατες δηλώσεις του και ο CEO, Χάρης Μπρουμίδης. 

Ακόμη, 1,6 εκατομύρια γραμμές φιλοδοξεί να προσφέρει η Nova μέσω του επενδυτικού της πλάνου ύψους 2 δισ. που θα υλοποιήσει την επόμενη πενταετία, στο οποίο αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, CEO του ομίλου κατά την πρόσφατη εκδήλωση παρουσίασης της νέας Nova, που προέκυψε μετά την ενοποίηση της Nova με την Wind. 

Ακόμη, άλλες 800.000 περίπου γραμμές αναμένεται να διατεθούν από το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ του Ultra Fast Broadband, η υλοποίηση του οποίου έχει ανατεθεί στον ΟΤΕ και στην Grid Telekom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες και οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν αρχίσει την εμπορική διάθεση πακέτων σταθερής τηλεφωνία και Internet με ταχύητητες που φθάνουν το 1 Gbps, όπου υπάρχει ήδη εγκατεστημένο δίκτυο οπτικών ινών. Σύμφωνα, δε, με τα επενδυτικά τους πλάνα είναι πολύ πιθανόν στο διάστημα της διετίας 2028 - 2030 να φτάσουμε στην εποχή του Gigabit.