Ι. Καργαρώτος (Παπαστράτος): Τα καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα καπνού μπορούν να συμβάλλουν στη στρατηγική μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Ι. Καργαρώτος (Παπαστράτος): Τα καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα καπνού μπορούν να συμβάλλουν στη στρατηγική μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα

Η «Μεγάλη Μετάβαση», που υπήρξε και η θεματική του φετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών «δεν αφορά μόνο στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, αλλά σε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, χαρακτηρίζοντας την πολιτική μείωσης της βλάβης μέσω της χρήσης εναλλακτικών καπνικών προϊόντων που προωθεί η εταιρεία ως μία ρεαλιστική, ωστόσο συμπληρωματική προσέγγιση δίπλα στον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζουν η πρόληψη και η διακοπή του καπνίσματος στην αλλαγή προς μία πιο υγιεινή ζωή.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του πάνελ «Harm Reduction: A complimentary policy next to prevention», στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς από τις 10 έως τις 13 Απριλίου υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο κ. Καργαρώτος εξήγησε ότι η πολιτική της μείωσης βλάβης ως λογική βρίσκεται παντού γύρω μας. 

«Στο κάπνισμα, η μείωση της βλάβης συζητιέται πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα για τη Philip Morris International, μητρική της Παπαστράτος, τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε επενδύσει περισσότερα από 12,5 δισ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη, για να δημιουργήσουμε επιστημονικά τεκμηριωμένα εναλλακτικά προϊόντα που διαθέτουν προφίλ χαμηλότερου κινδύνου».

Φυσικά «η πρόληψη και η διακοπή είναι οι δύο βασικές στρατηγικές. Τα αποτελέσματά τους είναι όμως σχετικά καλά, αλλά όχι ικανοποιητικά για να μειωθεί το πρόβλημα του καπνίσματος» εξηγεί. Κι εδώ εισέρχεται η ανάγκη για μείωση της βλάβης. 

«Τα εναλλακτικά προϊόντα», όπως συνεχίζει «θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της βλάβης για όλους εκείνους τους ενήλικους καπνιστές που δεν διακόπτουν το κάπνισμα. Πιστεύουμε ότι η μείωση της βλάβης, μέσω των εναλλακτικών προϊόντων, μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματική πολιτική, δίπλα στη διακοπή και την πρόληψη, για τη διαχείριση του καπνίσματος. Πιστεύουμε σε αυτό και πράττουμε ανάλογα». 

Ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος  αναφέρθηκε στην επείγουσα φύση του παγκόσμιου προβλήματος του καπνίσματος. «Είναι ανάγκη να δούμε με ρεαλισμό το θέμα του καπνίσματος, μακριά από ιδεοληψίες. Και αυτό προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, επιστημόνων, της κοινωνίας των πολιτών και της βιομηχανίας». 

Ο κ. Καργαρώτος έδωσε τέλος έμφαση στην ανάγκη έγκυρης ενημέρωσης των καπνιστών για το τι θα σήμαινε για εκείνους να αφήσουν πίσω τους το τσιγάρο και να προτιμήσουν μια συγκριτικά καλύτερη εναλλακτική. 

«Έχουμε επενδύσει πολύ μεγάλους πόρους σε έρευνα και καινοτομία, έχουμε δημιουργήσει δύο μεγάλα hubs σε όλο τον κόσμο και περισσότεροι από 900 επιστήμονές μας εργάζονται πάνω σε αυτό. Τα δεδομένα μας είναι σε δημόσια θέα για να επιβεβαιωθούν -όπως και γίνεται- ή και να συμπληρωθούν από άλλους φορείς, ανεξάρτητους και κρατικούς».

Όσο για το ποιος θα πρέπει να έχει την πρωτοβουλία σε ένα τέτοιο εγχείρημα, ο κ. Καργαρώτος ήταν κατηγορηματικός: «Είναι σημαντικό να βάλουμε όλοι τους πόρους μας, γιατί είναι μια πολυπαραγοντική εξίσωση αυτή. Σίγουρα το πλαίσιο θα πρέπει να το ορίζει η πολιτεία. Η επιστημονική κοινότητα όμως, η κοινωνία των πολιτών και η βιομηχανία έχουν σημαντικό ρόλο. Η βιομηχανία έχει τους πόρους, τους διαθέτει ήδη, αλλά και σε μία λογική εθνικών συνεργειών αλλά και διεθνών συνεργασιών, πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να έχουμε σημαντική βελτίωση στα επόμενα χρόνια στο πώς θα κάνουμε το τσιγάρο παρελθόν».

 Στο ίδιο πάνελ τοποθετήθηκε και η COO της Dimand, Όλγα Ίτσιου αναφορικά με το πώς αποτυπώνεται η πολιτική της «μείωσης της βλάβης» στις κατασκευές.

Η κ. Ίτσιου ανέφερε: «Είμαστε, σαν ανθρωπότητα, εξαρτημένοι από το δομημένο περιβάλλον. Η μείωση της βλάβης σχετικά με αυτό, έχει να κάνει με το να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Οι αναπτύξεις πρέπει να γίνονται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που έχει. Έχουμε φτάσει τον πλανήτη σε ένα κορεσμό και πρέπει να βελτιώσουμε το αποτύπωμα που έχουμε αφήσει μέχρι στιγμής».

 Προέκρινε σαν μια από τις λύσεις τις επενδύσεις σε περιβαλλοντικά κτίρια και εξήγησε: «Να μην προάγουμε τη χρήση του αυτοκινήτου. Να χρησιμοποιούμε πιστοποιήσεις. Να κάνουμε σωστό σχεδιασμό, παθητικούς σχεδιασμούς κτιρίων, να σχεδιάζουμε αποδοτικά κτίρια, να προσέχουμε τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουμε, τα θέματα ασφάλειας και υγείας μέσα σε ένα εργοτάξιο. Να κάνουμε συμμέτοχο την τοπική κοινωνία για να ξέρει τι γίνεται στην περιοχή της». 

Δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα του Πύργου του Πειραιά, σημείωσε: «Κάναμε μια μελέτη για τον Πύργο του Πειραιά. Καλέσαμε τους ακαδημαϊκούς να εξετάσουν τα σενάρια. Να ρίξεις τον Πύργο και να τον χτίσεις από την αρχή ή να τον κρατήσεις. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, αν τον κρατήσεις κάνεις εξοικονόμηση 43 γκιγκαβατωρών ενέργειας που αντιστοιχούν σε κατανάλωση 10.000 νοικοκυριών για ένα έτος. Στις εκπομπές κάναμε εξοικονόμηση 23.100 τόνους, που είναι οι ρύποι που μπορεί να απορροφήσει μια δασική έκταση λίγο μικρότερη από τον Υμηττό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν το κάναμε από την αρχή, θα είχαμε καταναλώσει ό,τι θα καταναλώσει τώρα ο Πύργος για 16 χρόνια. Η επίδραση είναι πάρα πολύ μεγάλη». 

 Η δημοσιογράφος Έλενα Παπαδημητρίου συντονίζοντας την κουβέντα, ανέφερε πως ο όρος «μείωση της βλάβης» χρησιμοποιείται κυρίως στην αντιμετώπιση των εθισμών. «Παράλληλα με την πρόληψη που έχει τον κυρίαρχο ρόλο, και ορθώς και έτσι θα πρέπει να συνεχίσει, προσπαθούμε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας».

Παρακαλουθήστε τη συζήτηση εδώ.