Η καρδιά του πρωταθλητή

Η καρδιά του πρωταθλητή

Αιφνιδίασε τους πάντες χθες το πρωί η Τιτάν ανακοινώνοντας τα προκαταρκτικά μεγέθη της χρήσης του 2023. Ο αιφνιδιασμός είχε δύο κατευθύνσεις: Αφενός έφερε την ανακοίνωση 21 ημέρες νωρίτερα, αφετέρου τα νούμερα σε όλες της κατηγορίες εσόδων και κερδών ήταν υψηλότερα ακόμα και από τις υψηλότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σε σχέση με το 2023 οι πωλήσεις έδειξαν αύξηση 11,3% στα 2,54 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 61,5% στα 535 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία εκτοξεύθηκε στα 265 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά 141,7%. Το όλον μεταφράζεται σε κέρδη ανά μετοχή 3,4 ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι η εταιρία μπορεί με άνεση να μοιράσει 1 ευρώ μέρισμα έναντι 60 λεπτών πέρυσι.

Όμως τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ: Ο ισολογισμός έχει παράξει σημαντικές ελεύθερες ταμειακές ροές στο δ’ τρίμηνο μειώνοντας τον καθαρό δανεισμό στα 600 εκατ. ευρώ από 765 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο ή 797 εκατ. ευρώ από το τέλος του 2022. Η μείωση που παρατηρείται στον καθαρό δανεισμό υπερβαίνει την επίδοση λειτουργικών κερδών τριμήνου που ο Τιτάν έφερε στο δ’ τρίμηνο: 138,3 εκατ. ευρώ (+43%) η οποία είναι και η καλύτερη όλων των εποχών για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Το ίδιο συνέβη και με τα καθαρά κέρδη τα οποία στο δ’ τρίμηνο ήρθαν στο «αφύσικα υψηλό» επίπεδο των 66,2 εκατ. ευρώ (+222%). Μάλιστα, η εταιρία είχε να αντιμετωπίσει μια ιδιαιτέρως υψηλή επίδοση στο δ’ τρίμηνο του 2022 την οποία κυριολεκτικά «διέλυσε», αφού επί πολλά χρόνια το δ’ τρίμηνο είχε κυρίως διεκπεραιωτικό χαρακτήρα με οριακές ή αρνητικές επιδόσεις.

Με τη σχέση του καθαρού δανεισμού προς τα λειτουργικά κέρδη στη 1,2 φορές η εταιρία δεν θα δυσκολευτεί να αναχρηματοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους τον ομολογιακό δανεισμό των 350 εκατ. ευρώ, ο οποίος λήγει τον Σεπτέμβριο. Σε επίπεδο αποτίμησης η Τιτάν διαπραγματεύεται 4,9 φορές την επιχειρηματική αξία των λειτουργικών κερδών της και μόλις 7,6 φορές τα καθαρά κέρδη αφήνοντας αρκετό χώρο για βελτίωση της αξίας της μετοχής.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν ήρθε μόνο με την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους. Η εταιρία αύξησε δυναμικότητα, πήρε μέτρα αλλαγής του ενεργειακού μίγματος και βελτίωσε την εμπορική της πολιτική σε κρίσιμες γεωγραφικές ζώνες. Με αυτά ως παρακαταθήκη η φετινή χρονιά, αν και θα έχει απέναντι της τα ρεκόρ του 2023, μπορεί να επαναλάβει και να βελτιώσει τα βασικά μεγέθη κερδοφορίας. Όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν επιχειρηματικό πρωταθλητισμό οποίος δεν άφησε ασυγκίνητη και τη μετοχή στο ταμπλό.

Πλέον η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας έχει ξεπεράσει τα δύο δισ. ευρώ, απόλυτα δικαιολογημένη από την εξαιρετική προσπάθεια μείωσης κόστους και νέων επενδύσεων που έχει ξεκινήσει από τη χρήση του 2021.

Ο Τιτάνας έχει επιστρέψει χρηματιστηριακά όχι μόνο από τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις του, αλλά και γιατί κατάφερε να επικοινωνήσει έγκαιρα με την επενδυτική κοινότητα τη σημασία των επιχειρησιακών αλλαγών. Τα αποτελέσματα της εταιρίας θα ανακοινωθούν με όλες τις λεπτομέρειες στις 13 Μαρτίου και την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη και η τηλεδιάσκεψη των αναλυτών όπου θα δοθεί μια πρώτη αίσθηση του πώς έχει ξεκινήσει η χρονιά. Μια δεύτερη καλύτερη αίσθηση αναμένουμε στις 9 Μαΐου όπου θα έχουμε την επίσημη αναφορά για το φετινό α’ τρίμηνο. Ωστόσο, η ημερομηνία σταθμός είναι η Τρίτη 14 Μαΐου.

Πιθανόν, εκεί θα μάθουμε αν ο Τιτάνας θα επιστρέψει στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας του MSCI στην αναδιάρθρωση της 31ης Μαΐου. Τα δεδομένα πια είναι με το μέρος του.