Η αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων και χρονοβόρων διαδικασιών, η απόκτηση πολύτιμων πληροφοριών από HR Data αλλά και η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών και δεξιοτήτων των εργαζόμενων και η εκπαίδευση τους είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αξιοποιηθεί από τα τμήματα Ανθρώπινων Πόρων μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρησιμεύσει και για το upskilling και reskilling των εργαζομένων.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gartner, το 81% των υψηλόβαθμων στελεχών HR έχουν διερευνήσει ή προχωρήσει σε εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης ως σημαντική λύση για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαφόρων διαδικασιών εντός των πλαισίων του οργανισμού τους.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα είναι σαφές ότι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης ενισχύει και την κερδοφορία της επιχείρησης και τη γενικότερη δυναμική της, ξεχωρίζοντας από τον ανταγωνισμό.
Επιπλέον, μέσω του AI επιτυγχάνεται μείωση της πιθανότητας σφαλμάτων αλλά και μείωση των προκαταλήψεων και διακρίσεων κατά τις διαδικασίες εύρεσης, πρόσληψης και αξιολόγησης ενός εργαζόμενου από το τμήμα HR μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναδιαμορφώσει και αλλάξει σημαντικά πολλές από τις καθιερωμένες λειτουργίες και διαδικασίες που παραδοσιακά ακολουθούνταν από το τμήμα HR μιας επιχείρησης.
Η πρώτη διαδικασία είναι η πρόσληψη και η απόκτηση ταλέντων η οποία αποτελεί βασικό κομμάτι της εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού μιας εταιρείας.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το 73% από τους 250 HR ηγέτες που ερωτήθηκαν χρησιμοποιούν ήδη την Τεχνητή Νοημοσύνη κατά τις διαδικασίες πρόσληψης νέων ταλέντων.
Ακόμη, με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι αλγόριθμοι μπορούν να κάνουν τη διαλογή ανάμεσα στα βιογραφικά σημειώματα, εντοπίζοντας με βάση διάφορα κριτήρια τους κατάλληλους υποψηφίους.
Παράλληλα, μέσω του NLP (επεξεργασία φυσικής γλώσσας), μπορούν να ελέγξουν βίντεο συνεντεύξεων και να αναγνωρίσουν στοιχεία και μοτίβα που δείχνουν ποιος υποψήφιος είναι πιο πιθανό να πετύχει.
Upskilling και reskilling
Μια μεγάλη και σημαντική ενότητα εργασιών στην οποία η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μεγάλη συμβολή είναι η εξατομίκευση της εκπαίδευσης των εργαζόμενων με τις διαδικασίες upskilling και reskilling να εκσυγχρονίζονται και να γίνονται πιο αποτελεσματικές.
Τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης διευκολύνουν σημαντικά την εξέλιξη της σταδιοδρομίας των εργαζομένων, μιας και βοηθούν στην εύρεση ταλέντων μέσα από τον οργανισμό. Με αυτό τον τρόπο, εξοικονομείται χρόνος και χρήμα που ειδάλλως θα δαπανούνταν στην πρόσληψη και την εκπαίδευση εξωτερικών ταλέντων.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθήσει την απόδοση, την γενικότερη συμπεριφορά και αφοσίωση των υπαλλήλων σε μια εταιρεία.
Έτσι, αναλύοντας τα δεδομένα των εργαζομένων, όπως τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορεί να ανιχνεύσει μοτίβα ύποπτης ή ανάρμοστης συμπεριφοράς, παρέχοντας στις ομάδες ανθρώπινου δυναμικού πολύτιμες πληροφορίες.
Παρά τα πολλαπλά οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης σε διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους, υπάρχουν και ορισμένοι περιορισμοί αλλά και προκλήσεις από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο HR.
Ειδικότερα, μιας και οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης συχνά απαιτούν πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες δεδομένων (big data) προσωπικού χαρακτήρα, εγείρεται συχνά το ζήτημα της διασφάλισης του απορρήτου για την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα.
Πολλοί επίσης εκφράζουν επιφυλάξεις για την ενδεχόμενη μετατόπιση θέσεων εργασίας λόγω της αυτοματοποίησης ορισμένων καθηκόντων του ανθρώπινου δυναμικού.
Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι ότι το ανθρώπινο δυναμικό θα αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης. Ειδικότερα σε κλάδους όπως η εξυπηρέτηση πελατών αλλά και η παραγωγή.
Οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει να απορροφηθούν από άλλους τομείς και οι επιχειρήσεις οφείλουν να τους προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές καριέρας.
Παράλληλα, η ταχεία ενσωμάτωση της τεχνολογίας μπορεί να δημιουργήσει στρες και άγχος στους εργαζομένους, ιδιαίτερα όταν αισθάνονται ότι δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές. Για αυτό το λόγο και οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν, ενθαρρύνοντας το συνεχή διάλογο και τη διαρκή ψυχολογική υποστήριξη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς που συμμετέχουν στις σχετικές έρευνες, εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή συνεργασίας όπου άνθρωπος και τεχνολογία θα συνεργάζονται και πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε η Τεχνητή Νοημοσύνη να λειτουργήσει συμπληρωματικά και ως πολύτιμος σύμμαχος στον επιχειρηματικό κόσμο.