GREGY: Μέσα στο φθινόπωρο η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

GREGY: Μέσα στο φθινόπωρο η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εξελίξεις αναμένονται εντός του φθινοπώρου για το μεγάλο έργο με την ονομασία «GREGY» που υλοποιεί ο όμιλος Κοπελούζου. Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου - Ελλάδας εκτός από τη στήριξη των δύο χωρών, και της Βουλγαρίας, έχει ήδη λάβει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πληροφορίες να αναφέρουν πως οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στο φθινόπωρο. Η επίσημη ένταξη του έργου στη λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI/PMI , θα επιβεβαιώσει πως η Ελλάδα θα είναι σίγουρα η χώρα που θα αποτελέσει τον διάδρομο για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Αφρικανική Ήπειρο προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως αντίστοιχα η Ισπανία για τη Δυτική μέσω της Αλγερία.

Υπενθμίζεται πως πρόσφατα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, όπου έγινε σαφές πως η χώρα μας προωθεί τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε σημαντικό παίκτη για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αποτελώντας τον ενεργειακό σύνδεσμο με την Αφρική. 

Γιατί το έργο είναι «gamechanger»

Μέσω του συγκεκριμένου project η χώρα μας αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και ενεργειακά, καθώς θα συμβάλει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Επίσης μετρατέπει την Ελλάδα σε παράγοντα ενίσχυσης των διηπειρωτικών σχέσεων, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τη γεωστρατηγική ασφάλεια της Ευρώπης. 

Η γεωπολιτική και ενεργειακή αναταραχή στην Ευρώπη την προηγούμενη διετία, δημιούργησε νέες πραγματικότητες για την ενεργειακή ασφάλεια και την περιφερειακή συνεργασία. Στους νέους στόχους που τέθηκαν για διαφοροποίηση των προμηθευτών ενέργειας και των διαδρομών διέλευσής τους, η Ελλάδα κατάφερε να απαντήσει με δυναμικό τρόπο εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο στα ενεργειακά της δεδομένα. Εξέχουσα θέση στην προσπάθεια αυτή, αναμένεται να έχει και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα που προετοιμάζει ο Όμιλος Κοπελούζου για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας από την αφρικανική ήπειρο. 

Το έργο αφορά σε υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 954 χλμ. και ισχύος 3.000 μεγαβάτ, το οποίο θα μεταφέρει φθηνή, πράσινη ενέργεια τόσο στην ελληνική βιομηχανική αγορά, όσο και στην ευρωπαϊκή, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σύμφωνα με τις επιταγές της ενεργειακής μετάβασης. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα θα βγει πολλαπλά κερδισμένη τόσο σε επίπεδο οικονομίας, μέσα από τις πολλές δυνατότητες που θα παρέχονται στην εγχώρια βιομηχανία για παραγωγή προϊόντων πράσινης ετικέτας, όσο φυσικά και σε επίπεδο γεωπολιτικής, καθώς απ’ αυτήν θα μεταφέρεται στην Ευρώπη πράσινη, οικονομικά ανταγωνιστική και σε μεγάλες ποσότητες αφρικανική, ηλεκτρική ενέργεια.