Η έρευνα του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A) για την συμπεριφορά του Έλληνα καταναλωτή στις διαδικτυακές αγορές αναδεικνύει την εμπιστοσύνη στα ελληνικά e-shops, αλλά και ότι έχει μειωθεί αρκετά η αντικαταβολή ως μέθοδος πληρωμής.
Η Κατερίνα Φραϊδάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου σχολίασε ότι η προηγούμενη παρόμοια έρευνα είχε γίνει το 2017 και έχουν αλλάξει πολλά από τότε. Η φετινή έρευνα όπως είπε «έρχεται να αναδείξει κρίσιμες παραμέτρους για τη διαμόρφωση της αγοράς και να προσφέρει πολύτιμα ευρήματα για τους επαγγελματίες του κλάδου».
Η έρευνα βασίστηκε σε τρεις πυλώνες, την συμπεριφορά του χρήστη, την συμπεριφορά του καταναλωτή και την επικοινωνία. Αναλύει τη χρήση του διαδικτύου, τους λόγους χρήσης και τη συχνότητα των online αγορών.
Επιπλέον, διερευνά τι είδους προϊόντα και υπηρεσίες αγοράζουν οι καταναλωτές μέσω διαδικτύου, καθώς και τα χρήματα που ξοδεύουν, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις διαφορές μεταξύ του «Γενικού Πληθυσμού» και των «Ώριμων Χρηστών».
Επίσης, εξετάζει παράγοντες εμπιστοσύνης, τρόπους πληρωμής και παράδοσης, καθώς και τον ρόλο των Social Media και των διαφημίσεων στις αγοραστικές αποφάσεις. Να σημειώσουμε ότι η έρευνα διενεργήθηκε με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σε δείγμα 800 online αγοραστών, που προέρχονται από την Ελλάδα.
Άξια αναφοράς ότι το 74% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί το internet για αγορές προϊόντων - υπηρεσιών και ότι 8 στους 10 αγοραστές δηλώνουν ότι για πάνω από τις μισές αγορές που πραγματοποιούν ηλεκτρονικά, έχουν ψάξει νωρίτερα πληροφορία για το προϊόν ή την υπηρεσία σε φυσικό κατάστημα. Από την άλλη 7 στους 10 αγοραστές δηλώνουν ότι για πάνω από τις μισές αγορές που πραγματοποιούν σε φυσικό κατάστημα, έχουν ψάξει νωρίτερα πληροφορία για το προϊόν ή την υπηρεσία σε ηλεκτρονικό κατάστημα.
Οι καταναλωτές αναγνωρίζουν ως κύρια πλεονεκτήματα των online αγορών την εξοικονόμηση χρόνου (79,4% για τον Γενικό Πληθυσμό και 82% για τους Ώριμους Χρήστες) και τις καλύτερες τιμές (74,3% και 65% αντίστοιχα).
Υπάρχει σημαντική διαφορά στις μέσες μηνιαίες δαπάνες μεταξύ του "Γενικού Πληθυσμού" και των "Ώριμων Αγοραστών" (+80%).
Η συχνότητα των online αγορών είναι υψηλή, με το 48% του Γενικού Πληθυσμού και το 61% των Ώριμων Χρηστών να πραγματοποιούν πάνω από 25 αγορές τον προηγούμενο χρόνο.
Παρατηρείται ισχυρή προτίμηση, κατά 84,4%, για αγορές από ελληνικά e-shops, συμπεριλαμβανομένων σελίδων σύγκρισης τιμών ή marketplaces.
Η παραλαβή στο χώρο του καταναλωτή μέσω courier (78,7% συνήθως) είναι η προτιμώμενη μέθοδος παράδοσης, ενώ κερδίζει συνεχόμενα έδαφος η παραλαβή από Lockers με (51,8% συνήθως) στην προτίμηση των καταναλωτών. Το 85,2% χρησιμοποιεί χρεωστική κάρτα.
Κύρια Ευρήματα της έρευνας
• Προϊόντα & Υπηρεσίες: Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες είναι: «Διαμονή σε καταλύματα (ξενοδοχεία κλπ.)», «Παραγγελία έτοιμου φαγητού», «Ταξιδιωτικές υπηρεσίες (εισιτήρια, ενοικίαση αυτοκινήτου κλπ.)», «Είδη ένδυσης και υπόδησης» και «Εισιτήρια για εκδηλώσεις (συναυλίες, θέατρα κλπ.)». Λιγότερο δημοφιλείς κατηγορίες είναι το e-gambling, τα βρεφικά/ παιδικά είδη και τα κοσμήματα/ρολόγια.
• Δαπάνες: Υπάρχει σημαντική διαφορά στις δαπάνες που πραγματοποιεί ο «Γενικός Πληθυσμός» σε σχέση με τους «Ώριμους Αγοραστές». Οι Ώριμοι Αγοραστές δαπανούν 80% περισσότερα χρήματα.
• Προτίμηση Ελληνικών e-shops: Ισχυρή προτίμηση για αγορές από ελληνικά e-shops 84.4%, συμπεριλαμβανομένων σελίδων σύγκρισης τιμών ή marketplaces 48,3%.
• Εμπιστοσύνη & Κριτήρια Επιλογής: Το 55% δεν θα αγόραζε από ένα κατάστημα αν δεν πληροί τα κριτήρια εμπιστοσύνης, ακόμα και αν έχει χαμηλότερες τιμές. Τα σημαντικότερα κριτήρια είναι η ύπαρξη τηλεφωνικού κέντρου, η φήμη/αξιοπιστία, η εύκολη επικοινωνία, η ύπαρξη σήματος αξιοπιστίας, η ασφαλής πύλη πληρωμών και η δυνατότητα επιστροφής προϊόντος
Συμπεράσματα για τις επιχειρήσεις
Η Έρευνα Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2025 αποκαλύπτει μια πιο ώριμη αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να επικεντρωθούν στα εξής:
• Ενίσχυση της Εμπιστοσύνης και της Ασφάλειας: Οι ασφαλείς πύλες πληρωμών, η δυνατότητα επιστροφής προϊόντων και η εύκολη επικοινωνία, είναι κρίσιμα στοιχεία.
• Βελτίωση της Ταχύτητας και Αξιοπιστίας των Παραδόσεων: Η καθυστερημένη παράδοση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αναφέρουν οι καταναλωτές.
• Εξαιρετική Εξυπηρέτηση Πελατών: Άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση σε προβλήματα και ερωτήματα.
• Χρήση Social Media με Στρατηγική: Αξιοποίηση των Social Media για την προώθηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.
• Προσαρμογή Στρατηγικών Marketing: Αναγνώριση και ικανοποίηση των διαφορετικών αναγκών και προτιμήσεων του "Γενικού Πληθυσμού" και των "Ώριμων Αγοραστών"
Τα social media
Το 62% δεν είναι σίγουροι για την ασφάλεια των αγορών μέσω των Social Media, έτσι λοιπόν ενώ τα μέσα δικτύωσης παίζουν ρόλο στην προώθηση υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια. Η έρευνα δείχνει ότι οι καταναλωτές συναντούν συχνά προϊόντα ή υπηρεσίες που τους ενδιαφέρουν στα Social Media, όμως η άμεση πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω αυτών είναι λιγότερο συνηθισμένη. Επίσης, μόνο ένα μικρό ποσοστό των καταναλωτών αφήνει κριτικές ή σχόλια στα Social Media, συγκεκριμένα το 14% των ερωτηθέντων αφήνει κριτικές ή σχόλια.
Ο Μάκης Σαββίδης, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου δήλωσε «Η φετινή έρευνα επιβεβαιώνει για ακόμη μία χρονιά ότι η Ελληνική ηλεκτρονική αγορά προσεγγίζει την ωριμότητα, με τον Έλληνα καταναλωτή να διατηρεί πρώτη του επιλογή τα ηλεκτρονικά καταστήματα της χώρας μας, γεγονός που αποτελεί επιβράβευση στον επαγγελματισμό του εγχώριου ηλεκτρονικού επιχειρείν. Ο Έλληνας καταναλωτής αναζητά πλέον, πέραν της καλής τιμής και χαρακτηριστικά που προσφέρουν σε υψηλό βαθμό τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα όπως η εμπιστοσύνη, η ασφάλεια συναλλαγών, η αποτελεσματική παράδοση αλλά και η ποιοτική εξυπηρέτηση».