GEP Unmanned Technologies: Από τον αερομοντελισμό στα drones χαρτογράφησης και αγροτικής χρήσης

GEP Unmanned Technologies: Από τον αερομοντελισμό στα drones χαρτογράφησης και αγροτικής χρήσης

Η εταιρεία GEP Unmanned Technologies, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο Liberal ο ιδρυτής της κ. Γιώργος Παπαδημητρόπουλος, ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα που κατασκεύαζε drones το 2011.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδημητρόπουλος, «από μικρή ηλικία είχα ξεκινήσει την ενασχόληση με τον αερομοντελισμό και έπειτα με τα drones στην ηλικία των 14, το 2011. Το 2016 αποφάσισα να συγκροτήσω μια ομάδα και να κατασκευάσουμε ένα drone το οποίο θα έλυνε ένα πολύ βασικό πρόβλημα, την άσκοπη και υπέρογκη χρήση φυτοφαρμάκων και φυσικών πόρων στη γεωργία, κάτι που έμμεσα μας επηρεάζει όλους». 

Ο Γ. Παπαδημητρόπουλος
 

«Το σύστημά μας», επισημαίνει ο κ. Παπαδημητρόπουλος, «είναι καινοτόμο για αρκετούς λόγους. Αρχικά είναι ίσως το πιο εύκολο στη χρήση drone της αγοράς, έχοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε μέσα σε μόνο μερικά λεπτά χάρη στον πλήρως αυτόνομο χειρισμό του. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να χαρτογραφήσει έως και δύο φορές ταχύτερα από τα αντίστοιχα της αγοράς, κάτι που έχουμε πετύχει μέσω του ειδικού λογισμικού του και της υπερ-ελαφριάς κατασκευής του με τεχνολογία 3D εκτύπωσης και υβριδικά υλικά.

Αυτά και άλλα χαρακτηριστικά του, πρωτίστως το κάνουν εμπορικά ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο και δευτερευόντως μας έδωσαν την πρόκριση στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds. Για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι περίπου το 50% όλων το εσόδων μας προέρχεται από εξαγωγές του συστήματός μας στο εξωτερικό, κυρίως σε Η.Π.Α και χώρες της Ε.Ε».

«Ο στόχος μας μέσα στα επόμενα χρόνια είναι να καθιερώσουμε την GEP ως έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές εξειδικευμένων drone όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Στα πιο άμεσα σχέδια είναι η ολοκλήρωση του αναβαθμισμένου γεωργικού μας drone αλλά και ενός νέου καινοτόμου drone, ειδικά σχεδιασμένου για περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης σε δυσπρόσιτα μέρη, όπως κτίρια που έχουν καταρρεύσει, και πυρκαγιές σε αστικό περιβάλλον.

Προς το παρόν ό,τι έχουμε πετύχει είναι μέσω των δικών μας πόρων από πωλήσεις του drone μας (και τα έπαθλα 2 διαγωνισμών), πρόσφατα βέβαια υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από επενδυτές - κυρίως Έλληνες και μερικούς ξένους.

Μόλις στον τελευταίο μήνα μας έχουν πλησιάσει περίπου 10 VCs και έχουμε λάβει προσφορές από μερικά. Παρόλα αυτά είναι κρίσιμο για εμάς να ζυγίσουμε την κάθε προσφορά πολύ προσεκτικά ώστε να διατηρήσουμε τα ποσοστά μας υψηλά μακροπρόθεσμα».

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει τιμηθεί με βράβευση στην κατηγορία startups του οργανισμού «Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά», στον διαγωνισμό Τεχνολογικής Καινοτομίας για ελληνικές αγροδιατροφικές επιχειρηματικές ιδέες και startups «Trophy – Τροφή Challenge» και έχει ήδη έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα καθώς από τα 25 drones που έχει κατασκευάσει και πουλήσει μέχρι σήμερα, τουλάχιστον τα μισά έχουν κατευθυνθεί στο εξωτερικό.

Ακόμη, έχει κάνει πωλήσεις σε ΗΠΑ και Ν. Κορέα, χώρες που είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τεχνολογικά, και αυτό για την εταιρεία, όπως επισημαίνεται, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό αλλά και αρκετά ανταγωνιστικό και για το εξωτερικό.

Η υποβολή προτάσεων για τον 13ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, στις 15:00μμ.

Για να υποβάλετε κι εσείς την πρότασή σας στον 13ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας πατήστε εδώ.