Γ. Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Η εξωστρέφεια, τα νέα IPO και η αναβάθμιση του ΧΑ

Γ. Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Η εξωστρέφεια, τα νέα IPO και η αναβάθμιση του ΧΑ

Τις δράσεις προσέλκυσης νέων εταιρειών με την διενέργεια IPO, αλλά και σειρά πρωτοβουλιών, για την προβολή των εισηγμένων, τη διεύρυνση των επενδυτικών «εργαλείων» και την ένταση της εξωστρέφειας της ελληνική χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και στον απολογισμό του πρώτου έτους που αυξήθηκαν σημαντικά οι εισροές ξένων κεφαλαίων και υπήρξαν σαφής ενδείξεις αναζωογόνησης της, αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του Χ.Α. και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος, δίνοντας ως εκτιμώμενο χρονικό ορόσημα για την αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστιακής αγοράς από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές από τον οίκο Morgan Stanley Capital International (MSCI)  τον Σεπτέμβριο του 2024.

Πιο συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την προοπτική μετάβασης του Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών και τις κινήσεις του Ομίλου προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε στην εκπλήρωση των κριτηρίων που απαιτούνται από τους οίκους FTSE Russell και MSCI, μέσω της  επιτυχούς  μετάβασης στο νέο Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο

Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς κεφαλαίων και Διακανονισμού σε συνεχή χρόνο, στη βελτίωση της Αγοράς Δανεισμού Τίτλων (δημιουργία υβριδικού συστήματος διαχείρισης κινδύνου – διμερής δανεισμός τίτλων) και στη βελτίωση της αγοράς παραγώγων (έξι νέα stock futures, νέος δείκτης παραγώγων)

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Νίκος Πορφύρης, Επιτελικός Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών, επισημαίνοντας ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε επίπεδο πλήρωσης των κριτηρίων από πλευράς FTSE και MSCI και συγκεκριμένα σε ότι αφορά τον οίκο FTSE έχουν καλυφθεί στο σύνολό τους και για τον MSCI θα πληρωθούν.

Ωστόσο, επεσήμανε  ότι τα κριτήρια αυτά δεν επαρκούν για αναβάθμιση, αφού κομβικά και προαπαιτούμενα είναι η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα και το free floating market cap, με το δεύτερο να εξαρτάται από το πόσες εταιρείες έχουν αυξημένη κεφαλαιοποίηση, πόση διασπορά έχουν και πως έχουν κινηθεί σε σχέση με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της κατηγορίας.

Ο κ. Πορφύρης αναλύοντας τα βήματα προς την αναβάθμιση ανέφερε πως το πρώτο στάδιο θα είναι η ένταξη του Χ.Α. σε καθεστώς watch list προς αναβάθμιση για διάστημα ενός έτους, πριν την όποια τυπική μετάβαση στις ανεπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές και εκτίμησε πως το καλοκαίρι του 2024 θα πρέπει να αναμένονται πρακτικά ουσιαστικές εξελίξεις στο μέτωπο αυτό

Ο Γ. Κοντόπουλος ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία του νέου δείκτη «MSCI GR Rebased Index» ο οποίος θα ενεργοποιηθεί στις 10 Μαΐου 2023, αφού πρώτα θα έχει γίνει η παρουσίαση του σε Λονδίνο και Παρίσι αλλά και στην ελληνική αγορά. Στο δείκτη θα συμμετέχουν δέκα εισηγμένες, οι Alpha Bank, Jumbo, Mytilineos, OTE, Eurobank, Motor Oil, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο προγραμματισμένο για τις 27 και 28 Οκτωβρίου 2ο Greek Investment Conference σε συνεργασία με τη Morgan Stanley και ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες στο Λονδίνο που θα ακολουθήσει τα roadshow σε Γενεύη (13/6), Παρίσι (22/6) και Φρανκφούρτη (31/10) για τις εισηγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών, η ΕΧΑΕ συμφώνησε για την παροχή της πλατφόρμας διενέργειας συναλλαγών με το Χρηματιστήριο του Βελιγραδίου (θα ενσωματωθεί μέσα στον Ιούνιο), ενώ συστήματα υποδομής της ΕΧΑΕ έχουν δοθεί και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας Αλβανίας.

Βασική στόχευση όπως ανέφερε ο κ. Κοντόπουλος πλαισιωμένος από τους επιτελικούς διευθυντές του ομίλου, είναι η βελτίωση της εικόνας της ελληνικής αγοράς διεθνώς και της ενίσχυσης του brand του ΧΑ και απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ορατό ενδεχόμενο να επιτευχθεί μετοχική συνεργασία της ΕΧΑΕ με άλλο ξένο χρηματιστήριο, ανέφερε  πως «σιγά σιγά μας κοιτάζουν οι ξένοι για μετοχική συνεργασία, πρέπει να ισχυροποιήσουμε το brand του Χ.Α.», ενώ τόνισε πως «έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε μέχρι να έρθει το σωστό timing για συνεργασία με ξένη αγορά».

Κατά την διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε ότι στα μέσα του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η νέα πλατφόρμα ESG δεδομένων με στόχο  να βελτιώσει τη διαθεσιμότητα των στοιχείων, να οριοθετήσει ξεκάθαρα αυτό το προφίλ των εισηγμένων, να βοηθήσει στην τυποποίηση και τη συγκρισιμότητα των ESG δεδομένων.

Η πλατφόρμα θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο αυτό.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τις νέες εισαγωγές ο κ. Κοντόπουλος, υπογράμμισε πως συνεχίζεται η προσπάθεια για ΙPOs στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ για τις αποχωρήσεις εταιρειών τόνισε πως το 50% οφείλεται στον οικονομικό κύκλο, το 25% σε συγχωνεύσεις και εξαγορές και το υπόλοιπο 25% μόνο είναι απόφαση των εταιρειών.

Αναφέρθηκε δε στις δυνατότητες που δίνει στην ανάπτυξη μιας εταιρείας, τόσο σε χρόνο αντίδρασης σε έκτακτες συνθήκες όσο και στην πρόσβαση σε μεγαλύτερη δεξαμενή κεφαλαίων η παράλληλη εισαγωγή στο ελληνικό χρηματιστήριο και σε κάποιο διεθνές ισχυρό. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την πιθανότητα παράλληλης εισαγωγής της PeopleCert στον NYSE και στην Ελλάδα ανέφερε ότι τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να λειτουργήσουν αμφίδρομα θετικά και τόνισε ότι εξετάζονται και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, ενώ αναζητάται φόρμουλα και για την εισαγωγή νεοφυών εταιρειών με διεθνές αποτύπωμα.

Επιπρόσθετα,  επισήμανε πως μέσα στο 2023 θα ξεκαθαρίσει το καθεστώς των εταιρειών που βρίσκονται επί μακρόν σε επιτήρηση ώστε ανά περίπτωση να αποφασιστεί η μόνιμη ή μη διαγραφή τους, όπως προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας.

Υποστήριξε, δε, πως πρέπει να διευκολυνθεί η δυνατότητα εγγραφής νέων κωδικών από επενδυτές, αλλά και να υπάρξουν στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις ιδιωτών στο Χρηματιστήριο.

Ο κ. Κοντόπουλος επιχείρησε στην αρχή της παρουσίασης απολογισμό του έτους αναφερόμενος στις σημαντικές εισροές κεφαλαίων από ξένους στο Χ.Α. το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι οποίες έφθασαν τα 260 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ τον πτωτικό Μάρτιο.

Αναφέρθηκε στην αύξηση των μέσων συναλλαγών άνω του 50% συγκριτικά με το 2022, ενώ τόνισε ότι μετά από σχεδόν εννέα χρόνια, ο Γ.Δ. αναρριχήθηκε ξανά πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Οι μέσες ενεργές μερίδες έφτασαν τις 26,9 χιλ. το πρώτο τρίμηνο του έτους, αυξημένες κατά 24,5% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022 που ήταν στις 21,6 χιλ.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ισχυρή μερισματική πολιτική των εισηγμένων, που το 2022 μοίρασαν 2,4 δισ. ευρώ, τα περισσότερα κεφάλαια από το 2009, με την απόδοση των χρηματικών διανομών στο σύνολο της αγοράς να διαμορφώνεται στο 3,6%, ενώ ανεβαίνει στο 5,1% όταν μετρηθούν μόνο οι 73 εταιρείες με χρηματικές διανομές το 2022.

Συνάμα, ήδη φέτος το πρώτο τρίμηνο έχουν διανεμηθεί 237 εκατ. ευρώ έναντι 100 εκατ. ευρώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, μια αύξηση κατά 137%.

Τέλος, επισήμανε το ρεκόρ χρηματικών διανομών στους μετόχους το 2022, με την απόδοση (yield) για 2022 να διαμορφώνεται στο 5,1%, ενώ οι αποταμιευτικοί λογαριασμοί προσφέρουν πολύ χαμηλές αποδόσεις στους καταθέτες.