Ευκαιρίες, προκλήσεις και προοπτικές στην ασφαλιστική αγορά το 2025
Shutterstock
Shutterstock

Ευκαιρίες, προκλήσεις και προοπτικές στην ασφαλιστική αγορά το 2025

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία, οι νέες καταναλωτικές συνήθειες αλλά και η κλιματική αλλαγή, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια δημιουργεί τεράστια προβλήματα με τις πυρκαγιές τους θερινούς μήνες αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, με πιο πρόσφατη την κακοκαιρία Daniel, είναι οι βασικοί παράγοντες που θα διαμορφώσουν το νέο περιβάλλον όπου οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλαπλές προκλήσεις.

Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή μετάβαση των ασφαλιστικών εταιρειών και την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών, με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών δεν είναι λίγα τα στελέχη των ασφαλιστικών ομίλων που πιστεύουν ότι το επόμενο διάστημα, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI), της ανάλυσης δεδομένων (big data) και του blockchain θα έχει πλέον ωριμάσει.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι σύντομα έτοιμες να προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις μέσω αλγορίθμων που προβλέπουν τις ανάγκες των πελατών σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας ως τον Φεβρουάριο  του 2025 η παραγωγή ασφαλίστρων των ασφαλίσεων Ζωής ανήλθε σε 411,04 εκατ.ευρώ, καταγράφοντας μείωση 4,6%, έναντι του Φεβρουαρίου του 2024,  ενώ η παραγωγή των ασφαλίσεων κατά ζημιών ανήλθε σε 507,1 εκατ.ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 9,5%.

Σημαντικό είναι, ακόμη, το στοιχείο που αναφέρεται σε συμβόλαια ζημιών από πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές. Η παραγωγή για τον συγκεκριμένο τομέα ασφαλίσεων για τον Φεβρουάριο του 2025 έφθασε στα 38,66 εκατ.ευρώ καταγράφοντας αύξηση 24,7% σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο και συμμετέχοντας κατά 15,5% στο σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου Ζημιών.

Παράλληλα, οι κινήσεις από πλευρά πολιτείας, όπως ο νόμος 5116/2024 για «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών» εκτός από την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας δημιουργεί και ασφαλιστική συνείδηση, η οποία είναι κι το ζητούμενο, σύμφωνα με την πλειοψηφία των στελεχών των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούναι στη χώρα μας.

Ακόμη, το κίνητρο για έκπτωση ΕΝΦΙΑ από 10-20% σε ασφαλισμένα ακίνητα από πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές, μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την ασφαλιστική αγορά.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, εκτός των άλλων παραγόντων, η  ανάπτυξη του κλάδου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρύτερη οικονομική πρόοδο της χώρας.

Οι πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και οι νομοθετικές ρυθμίσεις δημιουργούν ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την περαιτέρω μεγέθυνση του κλάδου μας. Μάλιστα, Για την επόμενη τριετία, όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών, η ελληνική ασφαλιστική αγορά θα συνεχίσει να εξελίσσεται δυναμικά, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των πελατών της με καινοτόμες λύσεις και ποιοτικές υπηρεσίες.

Σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης

Σύμφωνα με την συνισταμένη των απόψεων των παραγόντων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, οι προοπτικές είναι σαφώς θετικές και η αναμενόμενη ετήσια αύξηση εκτιμάται σε ένα ποσοστό  του 7%, ανάπτυξη που θα υποστηριχτεί από την αύξηση των ασφαλίστρων στους κλάδους υγείας, ζωής και περιουσίας.

Ο κλάδος υγείας είναι αυτός που αναμένεται να έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη καθώς οι υπηρεσίες υγείας έχουν όλο και υψηλότερο κόστος και οι καταναλωτές αναζητούν υποστήριξη ώστε να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε αυτές.

Με δεδομένο ότι οι Έλληνες είναι σημαντικά υποασφαλισμένοι, μόλις στο 2,43% του ΑΕΠ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 8.33%, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης. Ωστόσο οι εκπρόσωποι των εταιρειών θα συνεχίσουν την προσπάθεια για  ανάπτυξη ασφαλιστικής συνείδησης του καταναλωτή προκειμένου να συνειδητοποιήσει ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι ένα αγαθό για τους πιο εύπορους ή τους πλούσιους, διότι αυτοί μπορούν να ξαναχτίσουν το σπίτι ή την επιχείρηση τους.

Ο μικρός επαγγελματίας όμως ή ο επιχειρηματίας ή η μέση οικογένεια που έχει αγοράσει ένα σπίτι με πολλές θυσίες και περικοπές, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να καταφέρει να «ξαναστήσει» τη ζωή της μετά από μια φυσική καταστροφή.