Και μόνο η λέξη «φόροι» προκαλεί αποστροφή, είναι το μήνυμα του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου, σχετικά με τη συζήτηση για αυξήσεις φόρων που κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο. «Τώρα που ξεμπερδέψαμε από τα μνημόνια, να βρούμε κι άλλους φόρους; Αφήστε την οικονομία λίγο να αυγατίσει», είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που άνοιξαν το θέμα και συνεχίζουν να το συντηρούν.
Ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την ενόχληση του για τον διαγκωνισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης γύρω από την επιβολή νέων φόρων και ενώ το θέμα μονοπωλεί το δημόσιο διάλογο, με σχέδια όπως αυτό του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη φορολόγηση των επιχειρήσεων με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε μια αναφορά με σαφείς αιχμές προς την αντιπολίτευση και τον ορυμαγδό προτάσεων για νέους φόρους και αλλαγή του φορολογικού μείγματος, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία επέβαλε εκατοντάδες εκατομμύρια φόρων στην ενέργεια αλλά προεκλογικά δεν έκανε σημαία τους φόρους», για να προσθέσει «η συζήτηση από κάποια κόμματα για το θέμα των κερδών ήταν καταστροφική». Και συνέχισε, λέγοντας «καλώς ή κακώς στο μυαλό του μέσου Έλληνα οι φόροι είναι συνδεδεμένοι με μνημόνια 10 ετών. Αν ήμουν επικεφαλής κόμματος θα είχα βρει άλλη λέξη. Την λέξη φόρο δεν θα την έλεγα καν».
Με αφορμή τη μεγάλη συμφωνία με τα φωτοβολταϊκά του Καναδά, που ανακοίνωσε το πρωί η εταιρεία, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι το ντιλ στέλνει ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πλέον ικανές για κινήσεις, οι οποίες μέχρι πριν από λίγα χρόνια βρίσκονταν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας.
Ερωτηθείς για την επένδυση 1,1 δισ. στον Καναδά δήλωσε ότι «ανοίγει μια τεράστια αγορά με μια επένδυση εξαιρετικής αποδοτικότητας. Μετά τον πόλεμο στην Ελλάδα περιμέναμε το δολάριο, τώρα πάμε εμείς εκεί και κάνουμε επενδύσεις. Αυτό κάτι λέει για τον όμιλο και τη χώρα μας».
Έκανε εκτενή αναφορά στα κίνητρα για την προσέλκυση πράσινων επενδύσεων που προσφέρουν οι ΗΠΑ, είπε ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στην κούρσα, ενώ αποκάλυψε ότι η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει νέα επένδυση με την ανάπτυξη εργοστασίου είτε πρωτόχυτου είτε δευτερόχυτου αλουμινίου, τονίζοντας ότι «αν αυτό συμβεί θα γίνει εκτός Ευρώπης».
Ο κ. Μυτιληναίος ρωτήθηκε και σχετικά με την πιθανότητα μεταφοράς της έδρας της εταιρείας εκτός Ελλάδος, λέγοντας ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις 27 Ιουλίου και ξεκαθαρίζοντας ότι τα παραπάνω δεν συνδέονται επουδενί με την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Ξεκαθάρισε ότι τα παραπάνω δεν συνδέονται επουδενί με την πολιτική σταθερότητα της χώρας, μίλησε για τις προϋποθέσεις με τις οποίες βαθμολογούν την πιστοληπτική αξιολόγηση μιας εταιρείας οι ξένοι οίκοι, αλλά και για πιέσεις που δέχεται από μεγάλους μετόχους, «οι οποίοι θεωρούν ότι οι αξίες στις οποίες διαπραγματεύεται η μετοχή στην Ελλάδα είναι εξευτελιστικές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Διευκρίνισε πάντως ότι πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση, ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί, ότι θα συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες, καθώς δεν αποκλείεται μια κίνηση μεταφοράς, πχ στη Βρετανία να αποδειχθεί λανθασμένη, όταν την ίδια στιγμή, η Ελλάδα θα γνωρίζει μια εντυπωσιακή ανάπτυξη.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η περίπτωση αλλαγής έδρας είναι εσωτερική επιλογή και πίεση μεγάλων μετόχων,οι οποίοι θεωρούν ότι η εταιρεία, παρ' όλη την άνοδο της μετοχής διαπραγματεύεται σε εξευτελιστικά επίπεδα και ότι στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις για να πάρει την αποτίμηση που δικαιούται είναι πολύ πιο δύσκολες από ό,τι στις ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού. Αλλά αυτό κανείς πρέπει να το δει γενικά. Το να πάει κανείς στο εξωτερικό και να πέσει σε πτωτική αγορά και η Ελλάδα να αρχίσει να πετάει, μπορεί να είναι μεγάλο λάθος».
Ξεκαθάρισε σε κάθε περίπτωση ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές. «Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτή τη φάση, που είναι και προεκλογική περίοδος. Είναι ευαίσθητη περίοδος και οτιδήποτε θα έλεγα θα μπορούσε να είναι εκμεταλλεύσιμο», ανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, η οποία αναμένεται εντός του έτους θα σημάνει τεράστια εισροή επενδυτικών κεφαλαίων. «Η επενδυτική βαθμίδα είναι κάτι σπουδαίο αλλά υπάρχει και κάτι πιο σημαντικό που είναι η τοποθέτηση της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές από τις αναδυόμενες που βρίσκεται σήμερα. Η ελληνική είναι η μοναδική αγορά στην ευρωζώνη, αν όχι στην ΕΕ, που είναι αναδυόμενη. Όταν συμβεί αυτό θα υπάρξει τεράστια εισροή επενδυτικών κεφαλαίων. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως. Υπάρχουν μεγάλοι οίκοι που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα αλλά δεν τους το επιτρέπει το καταστατικό τους. Μόλις η χώρα πάρει επενδυτική βαθμίδα τα ποσά δεν θα έχουν όριο», ανέφερε.
Νέο εργοστάσιο εκτός Ευρώπης
Αποκάλυψε επίσης ότι η Mytilineos εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει νέα επένδυση με την ανάπτυξη εργοστασίου είτε πρωτόχυτου είτε δευτερόχυτου αλουμινίου: «Πάντως, αν αυτό συμβεί θα γίνει εκτός Ευρώπης», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για την επένδυση 1,1 δισ. στον Καναδά δήλωσε ότι «ανοίγει μια τεράστια αγορά με μια επένδυση εξαιρετικής αποδοτικότητας. Μετά τον πόλεμο στην Ελλάδα περιμέναμε το δολάριο, τώρα πάμε εμείς εκεί και κάνουμε επενδύσεις. Αυτό κάτι λέει για τον όμιλο και τη χώρα μας».
EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ
Σε ερώτηση από τους μετόχους για το αν παραμένει ο στόχος για EBITDA 1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023, σημείωσε ότι «η εταιρεία έχει αλλάξει κατηγορία και εκτιμούμε ότι τα EBITDA θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ με μεγάλη άνεση το 2023».
Για την ενεργειακή κρίση σχολίασε ότι η Ευρώπη στάθηκε πολύ τυχερή τον προηγούμενο χειμώνα αλλά η κρίση δεν έχει τελειώσει.
Τέλος, για την τροφοδοσία του εργοστασίου Αλουμινίου με ηλεκτρική ενέργεια, σχολίασε ότι «θα υπάρχει ένα «καλάθι» από διάφορες πηγές στο οποίο η ΔΕΗ θα μπορούσε να συμμετέχει με ποσοστό 10-20%».
Διαβάστε ακόμα:
Γιατί ο Μυτιληναίος προτιμάει τη Β. Αμερική
Ευ. Μυτιληναίος στο Bloomberg: Έρχεται μεγάλη συμφωνία για ΑΠΕ στη Β. Αμερική