Coca Cola: Επενδύσεις 17 εκατ. για την κλιματική ουδετερότητα των παραγωγικών μονάδων

Coca Cola: Επενδύσεις 17 εκατ. για την κλιματική ουδετερότητα των παραγωγικών μονάδων

Με επενδύσεις ύψους 17 εκατ.ευρώ από το 2017 ως το 2025, σε εξοπλισμό, σε επέκταση των γραμμών παραγωγής και σε παραγωγή και χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας η Coca Cola Τρία Έψιλον φιλοδοξεί να μετατρέψει το εργοστάσιο φυσικού μεταλλικού νερού ΑΥΡΑ στο Αίγιο στο πρώτο κλιματικά ουδέτερο εργοστάσιο  στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, η κυρία Μαρία Αναργύρου - Νίκολιτς, γενική διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης - παρουσίασης της εργοστασιακής μονάδας στο Αίγιο, η μετατροπή του σε κλιματικά ουδέτερο εργοστάσιο αποτελεί το επόμενο βήμα στη βιώσιμη ανάπτυξή του, στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της, μέχρι το 2040.

Όπως ανέφερε η κυρία Αναργύρου - Νίκολιτς, για τις «πράσινες» επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα έχει διατεθεί ένα ποσοστό της τάξεως του 65% από το συνολικό ποσό των 17 εκατ.ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 35% αφορά τις επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί ως το 2025.

Στις επιμέρους ενέργειες που κάνει η εταιρεία, προκειμένου να καταστήσει το εργοστάσιο του Αιγίου κλιματικά ουδέτερο περιλαμβάνονται ακόμη η σταδιακή αντικατάσταση του στόλο αυτοκινήτων με υβριδικά ή ηλεκτρικά,  η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των ψυγείων στο 49% και η χρήση ηλεκτρικής ενέργεια από ΑΠΕ κατά 100% στα εργοστάσια και κατά 62% στο σύνολο της εταιρείας. Ακόμη, όπως επισημάνθηκε το 100% των συσκευασιών είναι ανακυκλώσιμο ενώ το 2021 η εταιρεία επένδυσε περί τα 4 εκατ.ευρώ για την κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου.

Ο κ. Γιώργος Χαντουμάκος, διευθυντής εφοδιαστικής αλυσίδας της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο, ανέφερε ότι το εργοστάσιο του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ είναι μία μονάδα πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης. «Αποδεικνύει στην πράξη τις προσπάθειές μας να μειώνουμε διαρκώς το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να έχουμε μία αειφόρο και ανθεκτική εφοδιαστική αλυσίδα. Ο στόχος μας να γίνει το εργοστάσιο του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ κλιματικά ουδέτερο μας φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη της δέσμευσής μας για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε και η νέα συσκευασία του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ με μη αποσπώμενο καπάκι, που θα κυκλοφορήσει  στην αγορά στο τέλος του μήνα. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία εφαρμόζει την  Ευρωπαϊκή Οδηγία και τη σχετική ελληνική νομοθεσία νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο, συμβάλλοντας ώστε περισσότερα από 250 εκατομμύρια καπάκια να μπορούν να συλλεχθούν και να ανακυκλωθούν. 

Το εργοστάσιο Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ είναι το μοναδικό εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στην Ελλάδα που έχει λάβει Platinum διάκριση AWS για τη σωστή διαχείριση υδάτινων πόρων. Χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από 100% Ανανεώσιμες Πηγές και μειώνει διαρκώς το δείκτη κατανάλωσης ενέργειας. Από το 2016 έχει μειώσει το πλαστικό που χρησιμοποιεί για την παραγωγή των προϊόντων του, 23% κατά μέσο όρο. Παράλληλα, είναι ένα εργοστάσιο μηδενικών απορριμμάτων καθώς ανακυκλώνει και αξιοποιεί το 100% των απορριμμάτων του. Oι βιώσιμες πρακτικές του, το κατατάσσουν 2ο σε δείκτες χρήσης νερού και ενέργειας ανάμεσα σε όλα τα εργοστάσια νερού στις 29 χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος Coca-Cola HBC. 

H εταιρεία θα υλοποιήσει ένα στοχευμένο πλάνο ενεργειών για την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου. Με τον στόλο των περονοφόρων του εργοστασίου να είναι ήδη 100% ηλεκτρικός και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας να γίνεται ήδη από 100% ανανεώσιμες πηγές, τα επόμενα βήματά για την επίτευξη του στόχου εστιάζουν: Στο μηδενισμό των άμεσων εκπομπών με αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων και καθαρών πηγών ενέργειας στο 100% από 91% που βρίσκεται τώρα, στη χρήση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης νερού με την αντικατάσταση του LPG με ηλεκτρικές αντιστάσεις, στην ελαχιστοποίηση των έμμεσων εκπομπών της ευρύτερης εφοδιαστικής αλυσίδας, μειώνοντας τις εκπομπές από τη πρωτογενή και δευτερογενή συσκευασία.