Σημαντικό κομμάτι από την «πίτα» των 800 δισ.ευρώ του προγράμματος ReArm Europe, που προβλέπει επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα, στοχεύουν να διεκδικήσουν οι ελληνικές εταιρείες Πληροφορικής.
Καθώς τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν προκηρυχθεί ή έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται οι εταιρείες προσπαθούν να βρουν νέες πηγές εσόδων και μάλιστα σε τομείς αιχμής, όπως λογισμικό, κυβερνοασφάλεια κλπ.
Στους υποψήφιους για την ανάληψη αμυντικών έργων περιλαμβάνεται η Space Hellas, η οποία δραστηριοποιείται σε τρεις μεγάλους κλάδους της τεχνολογίας και συγκεκριμένα στις τηλεπικοινωνίες, την πληροφορική και την ασφάλεια, ενώ αυτή τη στιγμή έχει σε εξέλιξη 34 έργα, εθνικά και ευρωπαϊκά, συνολικής χρηματοδότησης 15,5 εκατ.ευρώ. Πολλά από τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.
Η εταιρεία προετοιμάζεται και για τη συμμετοχή της σε έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το νεοσύστατο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Τεχνολογίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ start up επιχειρήσεων και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο την αξιοποίηση ελληνικών τεχνολογικών λύσεων.
Η Nova ICT θυγατρική της Nova και του ομίλου Βαρδινογιάννη ήδη δραστηριοποιείται στον τομέα του defence tech και συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα «Θώραξ», που είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης και λήψης αποφάσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Παράλληλα, η Nova ICT εξετάζει και τη συμμετοχή της σε μικρότερες εταιρείες που μπορούν να υλοποιήσουν έργα στον ίδιο τομέα ενώ έχει προχωρήσει και στη συγκρότηση ομάδας που θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο κομμάτι.
Από τον αμιγή κλάδο της Πληροφορικής, η Netcompany Intrasoft, εξετάζει και αυτή την είσοδό της στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Για τον λόγο αυτό θα αξιολογήσει τις αυξανόμενες ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών για ψηφιακές λύσεις άμυνας. Η διοίκηση της εταιρείας, μάλιστα είχε δηλώσει πρόσφατα ότι μελετά τις προοπτικές που προσφέρει ο συγκεκριμένος κλάδος, καθώς οι αυξημένες επενδύσεις σε στρατιωτικό εξοπλισμό, σε συνδυασμό με τον καίριο ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας σε σύγχρονα αμυντικά συστήματα, δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, ειδικά, στον τομέα της Πληροφορικής.
Εκτός από τις εταιρείες πληροφορικής που συμμετέχουν, ήδη, σε αμυντικά έργα, η Unisystems, εταιρεία του ομίλου Quest έχει εκδηλώσει, επίσης, την πρόθεσή της να μπει στη διεκδίκηση αμυντικών έργων του ΝΑΤΟ και- όχι μόνο. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η αμυντική βιομηχανία ανοίγει νέους δρόμους για τον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς τα επόμενα χρόνια θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις και η ΕΕ θα διαθέσει μεγάλα κονδύλια για την ανάπτυξη του κλάδου, ο οποίος σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει μείνει πίσω.
Μάλιστα η εταιρεία, λόγω της παρουσίας του Μιχάλη Τσαμάζ, πρώην CEO του ΟΤΕ, ως μη εκτελεστικού προέδρου του δ.σ. στην Unisystems και στην Intracom Defence μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε συνεργασίες μεταξύ των δυο εταιρειών για διεκδίκηση έργων στην αμυντική βιομηχανία.
Σημειώνεται ότι σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά έχει και η THEON, η οποία σχεδιάζει και παράγει πρωτοποριακά συστήματα νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης για εφαρμογές άμυνας. Ο όμιλος εταιριών THEON διαθέτει παγκόσμιο αποτύπωμα με γραφεία, μεταξύ άλλων, στην Αθήνα, τη Λευκωσία, το Arlington, το Abu Dhabi, το Dubai, και τη Σιγκαπούρη, καθώς και 3 εγκαταστάσεις παραγωγής στην Αθήνα, το Wetzlar (Γερμανία) και το Plymouth (ΗΠΑ).